ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПО ПІВ ГЕКТАРА НА ЗЕМЛЯНИНА
27.05.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 39-40(22157-22158) / Тираж: 8525

У світі продовжується обезліснення, хоча й повільнішими темпами: із 2015-го щороку 10 млн гектарів лісу переводяться в інші категорії користування, а це менше, ніж 12 млн гектарів на рік за попереднє п’ятиліття, йдеться в основних висновках доповіді, яку Продовольча і сільськогосподарська організація Об’є-днаних Націй (ФАО) складає кожні п’ять років.

Згідно з доповіддю, сьогодні в світі налічується 4,06 млрд гектарів лісів, тобто на кожного жителя Землі припадає по 0,52 гектара. З урахуванням природного розростання лісів їх чисті втрати з 2010-го становили 4,7 млн гектарів на рік.

Майже третина поверхні суші планети покрита лісами, які надають матеріали, послуги, естетичний комфорт і підтримують засоби для існування мільйонів людей.

«Ліси відіграють важливу роль у нашому житті. Це можна простежити в нашій їжі, домашніх меблях і відчути у свіжому повітрі, яким дихаємо. Тому нам необхідно працювати ще наполегливіше і працювати одночасно в лісовому та сільськогосподарському секторах, щоб уповільнити знеліснення, — зазначила Марія Хелена Семеду, перший заступник генерального директора ФАО з питань клімату та природних ресурсів. — Приємно усвідомлювати, що дедалі більше й більше лісових районів охоплені довгостроковими планами з управління, які дуже важливі для досягнення Цілі 15 сталого розвитку».

Ціль 15 закликає до захисту, відновлення та забезпечення сталого використання наземних екосистем, тобто сприяння «життю на землі». Глобальна оцінка лісових ресурсів — найважливіший компонент кураторства ФАО над досягненням ключових показників Цілі 15, оскільки в ній зібрані й відображені дані за трендами щодо зміни лісових площ і досягненень у сталому лісокористуванні. Сьогодні 2,05 млрд гектарів лісів — більше половини від сукупної величини — охоплені планами з управління ресурсами.

«Глобальна оцінка дає всеосяжну картину стану світових лісів і є найважливішим інструментом для вироблення продуманих заходів політики, практичних підходів та інвестицій», — підкреслила Метте Уілкі, директорка відділу з питань лісової політики і ресурсів. Вона високо оцінила дієве співробітництво між ФАО та глобальною мережею з понад 700 експертів, які працювали разом над гармонізацією методології і досліджували більше 60 факторів у 236 країнах і територіях, щоб представити оцінку.

Одним з помітних досягнень, відображених у новій оцінці, стало те, що площа лісів в охоронних зонах у світі з 1990 року збільшилася на 191 млн гектарів і тепер 18% світових лісів розташовуються всередині природоохоронних зон, причому найбільша їх частка — в Південній Америці. Це означає, що світ виконав і перевиконав Айтинські цільові завдання щодо інтеграції в природоохоронні зони не менше 17% території суші до 2020 року, наголосив старший фахівець ФАО з питань лісового господарства Ансі Пеккарінен, який координував проведення оцінки.

Деякі ключові висновки:

Лісові площі у світі з 1990 року скоротилися на 178 млн гектарів, що приблизно дорівнює території Лівії.

За останнє десятиліття площа лісів зросла в Азії, Океанії та Європі, тоді як найвищі темпи чистої втрати лісів відзначені в Африці, за якою йде Південна Америка.

Площа незайманих лісів становить приблизно 1,11 млрд гектарів.

Близько 30% усіх лісів використовуються здебільшого для виробництва деревної та недеревної лісової продукції.

Зростає частка лісів, призначених для захисту ґрунтів та вод.

Переважна частина лісових площ — 93% — складається з природно відновлюваного лісу, решта — насадження.

Сукупні запаси вуглецю в лісах скорочуються через зменшення їх площі, але при цьому щільність накопичення вуглецю за останні три десятиліття трохи збільшилася.

Наразі ФАО оприлюднила ключові результати глобальної оцінки лісових ресурсів-2020. Згодом буде опублікована повна доповідь з даними по країнах, зокрема й Україні, з якою ми ознайомимо наших читачів.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012