ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НАЦІОНАЛЬНА ЄДНІСТЬ — ЦЕ ГОТОВНІСТЬ ЗАХИЩАТИ БАТЬКІВЩИНУ
18.06.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 47(22165) / Тираж: 8525

Національна єдність — це коли люди усвідомлюють, що вони є частиною великої родини, яка називається політична українська нація, і коли вони готові захищати свою Батьківщину та її незалежність, докладаючись у будь-якій формі, роблячи свій внесок у її розвиток, переконаний професор політології НаУКМА, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

«Ми можемо по-різному бачити, якою має бути Україна, — зазначив він під час онлайн-марафону «Що нас об’єднує: п’ять питань про національну єдність», організованого UKR-LIFE.TV спільно з національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію». — Я хотів би, щоб ми були об’єднані навколо ідеї європейської України, якщо говорити про те, що може бути національною ідеєю. Але можуть бути люди, які з цим не погоджуються, які вважають, що Україні не треба вступати до Європейського Союзу. Та в будь-якому разі ми маємо розуміти, що це наша Батьківщина і ми готові захищати її незалежність. Оце є дуже важливо, особливо коли є зовнішній ворог».

На запитання про те, що об’єднує українців, професор політології зазначив: це питання розкрилося ще в 2014 році з початком російської агресії, коли Путін, мотивуючи тим, що на півдні і сході України більшість людей говорить російською мовою, вирішив це достатньою умовою, аби створити там «новоросію». «А виявилося, що це не так, — пояснив свою позицію політолог. — Опитування, які провів тоді КМІС, показали, що підтримка сепаратизму навіть на півдні дуже низька. Навіть на Донбасі, де вона була найбі-льшою, за від’єднання від України виступали 30%. Це велика цифра, але 70% були проти цього. Тому й опитування, і дії українців, які самі виходили на вулицю, щоб зупинити ту «русскую весну», показали, що етнічність не є визначальною. Не обов’язково бути етнічним українцем і не обов’язково навіть говорити українською мовою, і неважливо, до якої церкви ти ходиш, а важливе саме усвідомлення, що це наша країна. І я чув це багато разів на фронті, в добробатах, коли бійці з самого Донбасу говорили: «Мы воюем за украинский Донбасс, против Путина». Говорили російською мовою, але ці люди розуміють, що таке бути українцем — що це здатність захищати свою країну».

«Чи здоровим є українське суспільство, зважаючи на війну, майдани та низку інших подій, у які час від часу поринає Україна?» — запитала ведуча телемарафону.

«Якраз Майдан — ознака здорового суспільства, і той спротив, який громадяни чинили 2014 року, — це ознака здорової української нації», — ствердно відповів Олексій Гарань.

Основною сьогоднішньою хворобою нації він вважає популізм. «А ще була така хвороба, як «все пропало». Зараз хвороба — «какая разніца». Особливий хворобливий стан у суспільства є, але ми маємо знайти сили, щоб подолати ці хвороби», — наголосив професор політології.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013