ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПРОБНЕ ПРОВАЛИЛОСЯ. А ЯК ОСНОВНЕ?
20.06.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 48(22166) / Тираж: 8525

Коронавірусна пандемія вносить свої корективи у проведення зовнішнього незалежного оцінювання, процедура якого була чітко опрацьована, прописана і майже без проблем застосовувалася впродовж багатьох років. А от випускникам 2020-го довелося добряче похвилюватися — за два дні до пробного ЗНО через погіршення епідситуації уряд заборонив проводити його у підготовлених місцях і перевів в онлайн.

15 червня мало відбутися пробне тестування з української мови та літератури, але спеціалізований сервер не витримав великої кількості запитів і надмірного навантаження. Сотні тисяч випускників по всій країні так і не змогли зайти в особистий кабінет, завантажити тестові зошити та необхідні бланки для проходження пробного іспиту.

Уряд вирішив повернути кошти у зв’язку зі скасуванням повноцінного пробного ЗНО. Вартість проходження одного такого іспиту складає близько 140 грн. Виконувачка обов’язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій повідомила, що гроші за пробне тестування повертатимуть з 1 липня до 1 грудня через від-ділення «Приватбанку».

А що ж з основним ЗНО?

МОН виступило з офіційною позицією щодо неможливості його скасування.

«Скасування ЗНО є неприпустимим. ЗНО — це запорука справедливого і об’єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу. Багато зусиль під час підготовки до ЗНО доклали не лише учні, а й їхні батьки та вчителі. Інші способи оцінювання — як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту — не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020», — зазначила Любомира Мандзій.

Як наголошують у Міносвіти, ЗНО гарантує вступникам високі та рівні шанси для вступу. Будь-які спроби скасувати тестування призведуть до повернення нерівного доступу до вищої освіти, який залежить від статків родини вступника або наявності „зв’язків». Воно також дає свободу вибору спеціальності, закладу вищої освіти та регіону навчання. Складене тестування дає можливість подати п’ять заяв на бюджет, у тому числі в різних містах країни. ЗНО як чесну і прозору форму вступу підтримують 73% українців.

Водночас слід зауважити, що відповідно до закону, ухваленого Верховною Радою 18 червня, учнів шкіл, профтехів та студентів коледжів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільнено від обов’язкової державної підсумкової атестації — вони мають право пройти її за власним бажанням. (Втім, ця норма не передбачена для тих, хто цьогоріч прагне стати абітурієнтом.)

Як запевнила Любомира Мандзій, МОН, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків.

Якщо коронавірус не внесе несподіваних коректив, то основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня по 17 липня. По всій країні підготовлено понад 5 тисяч пунктів тестування, 82 тисячі аудиторій.

До речі, в Одеській області на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалися 23555 осіб. Саме для них та їхніїх батьків і педагогів нагадуємо, що основна сесія ЗНО-2020 відбудеться у такі дні: 25 червня — математика, 30 червня — україн-ська мова і література, 2 липня — фізика, 6 липня — іспанська мова, 6 липня — німецька мова, 6 липня — французька мова, 7 липня — англійська мова, 9 липня — історія України, 13 липня — біологія, 15 липня — географія, 17 липня — хімія.

А ті, хто з обумовлених законом причин має право на участь у додатковій сесії ЗНО-2020, писатимуть тести 24 липня (фізика), 28 липня (математика), 29 липня (іспанська мова), 30 липня (французька мова), 31 липня (німецька мова), 3 серпня (англійська мова), 4 серпня (українська мова і література), 5 серпня (біологія), 6 серпня (історія України), 7 серпня (географія), 10 серпня (хімія).

Для безпечного проведення ЗНО-2020 представники районів Одещини цими днями отримали гуманітарну допомогу — захисні маски, антисептики для рук, дезінфектори поверхонь, захисні халати та щитки, пірометри.

Директор департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак, дякуючи партнерам і волонтерам за таку допомогу, зауважив, що вона надійшла до нас стараннями Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Посольства Швейцарії в Україні та за підтримки АТ «Укргазвидобування».

Сподіваємося, що цього разу все складеться добре й охочі здобути вищу освіту в Україні, отримавши на ЗНО хороші бали, вступлять до омрі-яних вишів.

Якщо ж у вас виникнуть запитання щодо цьогорічного тестування, то за консультаціями, звісно у робочий час, звертайтеся за номерами: (048) 722-52-04 — Біла Ольга Анатоліївна, спеціаліст департаменту освіти і науки ОДА; (048)784-69-95, (067) 485-30-52 — Ремез Наталя Дмитрівна, заступник директора Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013