ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Забезпечення трудових прав сьогоднi — отримання гiдної пенсiї в майбутньому
23.06.2020 / Газета: Вечерняя Одесса / № 63(10910) / Тираж: 10407

Коли настає час пенсiйного вiку i треба оформлювати пенсiю, багато хто дiзнається, що розмiр його пенсiї буде набагато меншим, нiж розраховували, а дехто взагалi не набув право на призначення пенсiї.

Прагматичнi європейцi пильно стежать за кiлькiстю коштiв, якi перерахованi на пенсiйне страхування, тому що вiд цього залежить розмiр їх пенсiї в майбутньому. А також за регулярнiстю вiдрахувань, щоб не допустити факту несплати страхових внескiв.

Сьогоднi це актуально як нiколи. Адже якщо людина отримує велику заробiтну плату, це ще не є гарантiєю високої пенсiї: заробiтки, з яких не були сплаченi страховi внески, не беруться до уваги пiд час розрахунку розмiру пенсiї. До того ж, багатьох наших громадян вже не шокує отримання зарплати «в конвертах». Це означає, що такий громадянин працевлаштований з порушенням норм законодавства України «Про працю», i в цьому разi визначенi державою соцiальнi гарантiї не забезпечуються. На початку трудової дiяльностi мало кого бентежить нелегальний заробiток. Лише з наближенням пенсiйного вiку виникають думки про легальнi розмiри зарплати, а час вже втрачено. Ось i виходить, що нiби i працювали, а пенсiя замала.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування» визначено термiн «страховий стаж» — це перiод, протягом якого особа пiдлягає загальнообов’язковому державному пенсiйному страхуванню i за який щомiсяця сплаченi страховi внески в сумi, не меншiй за мiнiмальний страховий внесок.

Вiдтепер важливо не тiльки визначити перiод, протягом якого людина працювала, а i за який перiод сплаченi страховi внески на пенсiйне страхування, i з якого розмiру заробiтку сплачувались цi внески.

Вiдомостi про заробiтну плату та сплаченi страховi внески зберiгаються в реєстрi застрахованих осiб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соцiального страхування України (далi — Реєстр). Всi данi про сплату внескiв персонiфiкованi.

Вiдсутнiсть в Реєстрi даних про сплату внескiв за працiвника не дає можливостi врахувати такi перiоди роботи для призначення або перерахунку пенсiї. До того ж, вiдсутнiсть даних про сплату внескiв впливає на розмiр допомоги по безробiттю, на розрахунок виплати за листками непрацездатностi, допомоги в разi нещасного випадку.

До речi, страховий персонiфiкований облiк внескiв має ще одну досить важливу перевагу. Наприклад, якщо пiдприємство, установа або фiрма, де ви працювали, перестали iснувати i документи не збереглися, єдине джерело вiдомостей про заробiтну плату та сплаченi внески — Реєстр.

А ще знайте i пам’ятайте: права найманих працiвникiв захищенi статтею 16 вищезазначеного Закону, згiдно якої застрахованi особи мають право вимагати вiд пiдприємства-роботодавця сплати страхових внескiв у повному обсязi, в тому числi в судовому порядку.

Пенсiйний фонд попереджує, що несплаченi внески — це недоотримана пенсiя, а для декого, у разi вiдсутностi необхiдного розмiру страхового стажу, взагалi втрата права на пенсiйне забезпечення.

Автор: Пенсiйний фонд України

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015