ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УКРАЇНА — НАТО: НА КРОК БЛИЖЧЕ
27.06.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 50(22168) / Тираж: 8525

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНА РАДА 12 ЧЕРВНЯ ВИЗНАЛА УКРАЇНУ ЧЛЕНОМ ПРОГРАМИ РОЗШИРЕНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ НАТО.

Цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, мета якої — підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, що зробили вагомий внесок в операції та місії під проводом Альянсу.

«Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, у тому числі в Афганістані і Косові, а також для Сил реагування і навчань НАТО. Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці», — пояснили в Альянсі рішення прийняти Україну до програми.

У статусі партнера Україна отримає вигоду від індивідуальних можливостей. Це, зокрема, розширений доступ до програм і вправ із взаємодії, а також ширший обмін інформацією.

«Це рішення визнає суттєвий внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19», — прокоментувала речниця НАТО Оана Лунгеску.

Україна зараз є одним із шести партнерів із розширених можливостей разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією.

Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на секторах, що становлять взаємний інтерес. В Альянсі окремо підкреслили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в цій безпековій організації.

«Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях з проведення реформ, у тому числі у сфері безпеки й оборони, цивільного контролю і демо-кратичного нагляду, а також у боротьбі з корупцією», — резюмували в Альянсі.

Нагадаємо, Україна звернулася до НАТО з проханням про участь у Програмі розширених можливостей 1 листопада 2019 року. На початку травня 2020-го віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко заявив, що наша країна готова приєднатися до цієї програми.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом, член міжпарламентської ради Україна-НАТО:

— Останні тижні були перенасичені подіями, які, на жаль, ставлять під загрозу розвиток України як демократичної і правової держави. Водночас 12 червня ми отримали позитивну новину. Йдеться про те, що Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО.

Це рі-шення було ухвалене Альянсом через процедуру «замовчування», тобто країни-члени мали кілька діб для того, аби висловити свої застереження чи заперечення, якщо такі були. І позаяк цей час для заперечень сплив о 16.30 у п’ятницю, то з цього часу це рішення вважається ухваленим.

Я щиро хочу привітати усіх, хто долучився до того, щоб ця наша ціль була нарешті досягнута. Адже шлях до таких рішень відбувається не впродовж кількох місяців і навіть не протягом року. Я пригадую, що ми почали цю ініціативу України ще після Варшавського саміту 2016-го. Було багато скепсису в середині країни й, очевидно, серед багатьох країн-партнерів, але всі ці перешкоди нарешті подолано. Це є ще одним свідченням того, що великі, високі цілі досягаються тільки через системну, довготривалу, подекуди рутинну, але цілеспрямовану роботу. І вони відбуваються завдяки роботі на різних щаблях, починаючи з експертного, бюрократичного, медійного середовищ і завершуючи, очевидно, на політичному рівні.

Що це означає для України? Це означає, що сьогодні ми з іще п’ятьма країнами-партнерами Альянсу (а це Австралія, Швеція, Фінляндія, Йорданія та Грузія) є учасником програми, яка дозволяє поглибити нашу військову співпрацю з НАТО. Це означає, що наші військові тепер можуть бути залучені до планування операцій НАТО. Це означає, що ми зможемо брати участь в обміні чутливою розвідувальною інформацією з нашими партнерами — країнами-членами Альянсу. Що ми отримаємо доступ до сертифікації. Що ми матимемо можливість поглибити співпрацю задля гарантування безпеки в акваторії Чорного моря. Що ми також поглибимо свою співпрацю з протидії кіберзагрозам та іншим гібридним загрозам, з якими стикається і Альянс, і країни-партнери.

Я сподіваюся, що це рішення нарешті надихне нашого міністра оборони щодо спроможності наших військових таки досягти стандартів НАТО.

Сподіваюся, що ми всі зосередимося на подальших важливих кроках, які має досягти Україна, адже багато наших друзів і партнерів усередині Альянсу неодноразово у непублічних зустрічах застерігали нас, щоб це запрошення до Програми розширених можливостей НАТО не стало таким собі політичним замінником надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ). Тому маємо всі зосередитися зараз на домашньому завданні, аби ні в кого, ні всередині країни, ні ззовні, не виникало взагалі ніяких сумнівів щодо нашої спроможності досягти наступних щаблів, а саме — отримання ПДЧ і, очевидно, досягти стратегічної цілі — членства в Північноатлантичному альянсі.

Марсі Каптур, член Конгресу США, співголова групи підтримки України:

— НАТО надало Україні новий статус партнера з розширеними можливостями, і це уможливить посилення взаємодії, співробітництва у царині інформаційної безпеки, спільного проведення навчань, а також активну дипломатичну взаємодію на найвищому рівні зі структурами Альянсу. Сподіваюся, що з часом ми побачимо Україну повноправним членом НАТО… Україна зараз є лінією боротьби за свободу в Європі і, попри війну, посилює демократичні інституції.

Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції:

— Україна прагне членства в Північноатлантичному альянсі після отримання статусу партнера з розширених можливостей. Приєднання нашої держави до цієї програми є дуже потужним політичним сигналом щодо пріоритетів Альянсу. Ні Україна, ні НАТО не розглядають участь у Програмі розширених можливостей НАТО, як відвернення уваги України від руху в напрямку ПДЧ і членства в Альянсі.

На запитання, чи буде Україна членом НАТО, Ольга Стефанішина відповіла: «Обов’язково».

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.020