ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВАРТОВІ ТИЛІГУЛЬСЬКОЇ ОАЗИ
04.07.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 52(22170) / Тираж: 8525

У своїй повсякденній роботі працівники регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», що займає майже 14 тисяч гектарів і розкинувся на землях Лиманського та Березівського районів, найперше спираються на закон «Про природно-заповідний фонд України». А цим законом на них покладені такі відповідальні завдання, як регулювання господарської, рекреаційної та інших видів діяльності задля збереження природних ландшафтів, водних об’єктів, рослинного і тваринного світу, пам’яток історії та культури, поширення природоохоронних знань серед населення, а заодно створення сприятливих умов для організованого туризму й відпочинку.

Державні «Тилігульського» за участі добровільних помічників, на закріплених за ними ділянках регулярно проводять рейди-перевірки, природоохоронні та просвітницькі акції. От і нинішнього року вже здійснили сотню таких рейдів і виявили більше десятка випадків серйозних порушень природоохоронного законодавства, матеріали щодо яких передали до суду. Контролюють також дотримання природоохоронних вимог і на дачних масивах та в садових товариствах, що межують із заповідною територією. Ну і, звісно, постійно проводять бесіди з місцевим населенням і тим, хто відпочиває на території парку, щоб поводилися культурно, не завдавали шкоди довкіллю.

Як відомо, підставою для створення регіонального ландшафтного парку (а існує він уже майже чверть століття), стало те, що його головний природний об’єкт — Тилігульський лиман — є одним з небагатьох водоймищ України, де збереглися незаймані морські ландшафти і, відповідно до Рамсарської конвенції, входить до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. Ця водойма є місцем мешкання величезної кількості тварин і рослин, серед яких багато рідкісних видів.

Як розповів Ігор Гержик, начальник науково-дослідного відділу парку, тільки птахів тут понад 280 видів, а це 70% орні-тофауни України. Частина видів пернатих, що обжилися на Тилі-гульському лимані та його околицях, занесені до Червоної книги України і Міжнародної Червоної книги IUCN. До таких належать рожевий пелікан, малий баклан, колпиця, каравайка, пискулька, червоновола казарка, скопа, орлан-білохвіст, сірий журавель, пісочник морський, ходуличник, кулик-сорока та інші.

Прибережна територія водойми є місцем проживання значної кількості ссавців, земноводних і плазунів.

Із червонокнижних представників рослинного світу, тут можна побачити тюльпан Шренка, ковилу Лесинга, підсніжник Ельвеза, голонасінник одеський тощо. Загалом, флора «Тилігульського» дуже різноманітна й багата — налічує 624 види судинних рослин.

До парку, крім лиману, входять і території заказників місцевого значення: орнітологічного — «Тилігульський пересип», ботанічного — «Калинівка», ландшафтних — «Каїрський» і «Новомиколаївський», зоологічного (загальнодержавного значення) — «Коса стрілка», а також земельна ділянка, зарезервована під ботанічний заказник місцевого значення — «Донська балка».

Колектив парку, ударною силою якого є вісім державних інспекторів, уже не перший рік очолює досвідчений менеджер заповідної справи Віталій Петрусенко.

Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» — це неповторна за красою, унікальна за розмаїттям флори і фауни природоохоронна територія, одна з найяскравіших перлин Півдня України. Тому зберегти її для наступних поколінь — важливе завдання не лише співробітників парку, а й кожного з нас.

Автор: Іван РАФАЛЬСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013