ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ГУРТОМ ВЕСНУ ЗАКЛИКАЛИ
13.03.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 20(22239) / Тираж: 8525

У Піщанській сільській територіальній громаді вперше влаштували спільне святкування Масниці, яка з давніх-давен символізує зустріч весни.

Як і колись їхні предки, нинішні селяни за традиційними обрядами провели зиму і запросили у гості, хоч і клопітну (бо ж попереду — нелегка праця на полях-городах), але таку довгоочікувану й обнадійливу — на врожай, на добробут — весну.

Місцеві господині з такої нагоди показали весь свій кулінарний хист. Звісно ж, головне місце на столах посідали символи свята — млинці. Поряд з ними непогано примостилися вареники, пироги, тістечка, торти, кекси, пряники і ще багато смачної здоби — залежно від фантазії та уміння жінок. Усіх частували просто так — із щирої гостинності. Гарного настрою додавала концертна програма творчих колективів громади.

На святковому ярмарку всі, хто прийшов на площу зі своїми кулінарними виробами, позмагалися у конкурсі на найсмачніші та найгарніші млинці. Кожен стіл, кожна страва різнилися своєю рецептурою та дизайном, начинкою і формою, тож вибирати переможця було нелегко.

Не залишилися без уваги й місцеві майстри та майстрині прикладного мистецтва. Організатори влаштували виставку, на якій вони представили найрізноманітніші витвори ручної роботи: плетиво, в’язання, вишивку, різьбу тощо. Кошики, вазочки, картини, фігурки, сумки, пляшки, іграшки, серветки, килимки, рушники барвистими кольорами приковували увагу і викликали щире захоплення.

Як і годиться, під час свята спалили атрибут Масниці — солом’яне опудало «баби-зими». А коли відкрили дорогу весні та пробудженню землі від зимового сну, з почуттям виконаної місії взялися до смакування млинців з ароматним чаєм, веселощів та ігор.

За словами присутніх, такі свята єднають мешканців сіл, створюють позитивні стосунки і сприяють формуванню міцної й дружньої громади. Нагадаю, що ця територіальна громада об’єднала жителів Піщанської, Пужайківської, Гербінської та Шляхівської сільських рад колишнього Балтського району. Очолює її Олексій Пантілєєв, який взяв активну учать у народному гулянні.

Автор: Віра ТИХОНОВА, Піщанська ОТГ Подільського району.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013