ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Врятувати білого лелеку
13.07.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 29(22454) / Тираж: 8525

ДТЕК «Одеські електромережі» долучилася до міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Malopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego з вивчення та захисту білого лелеки.

За останні 100 років цей птах повністю зник з півночі Франції, Бельгії, Нідерландів, Данії, заходу й півдня Німеччини. В Україні його чисельність — одна з найбільших і становить близько 30 тисяч пар. За оцінками фахівців-орнітологів, в усьому світі наразі налічується десь 160 тисяч пар білого лелеки. Охорона цього виду в Україні закріплена законодавчими актами, зокрема законом «Про тваринний світ», а також Боннською, Бернською та Рамсарською конвенціями.

У рамках згаданого проєкту енергетичні компанії Польщі та України допомагають вченим-орнітологам окільцьовувати лелек, які в’ють гнізда на електроопорах, а це дозволяє відстежувати шляхи їх міграції, вплив на популяцію зовнішніх факторів у різних куточках світу, кількість птахів, що повертаються в країну.

4 липня енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати на Одещині 21 пташеня у десяти гніздах. Участь у цій міжнародній ініціативі компанія взяла відповідно до ESG-стратегії, заодно продовжуючи власний еколого-просвітницький проєкт #Лелеченьки.

Як зазначають у компанії, у 2024 році «Одеські електромережі» планують допомогти з кільцюванням ще близько 220 лелек. Кільцювання — метод дослідження за допомогою прикріплення невеликої металевої або пластмасової, індивідуально позначеної, кільцеподібної мітки до кінцівок птаха, що дозволяє стежити за ним у різних країнах світу, досліджуючи міграції, тривалість життя, смертність тощо. Це допомагає отримувати актуальні дані про популяцію та запроваджувати коригуючі заходи для її збереження.

Участь у проєкті Malopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego беруть такі польські енергокомпанії, як Tauron Dystrybucja SA, Energa Operator, Enea Operator, PGE Dystrybucja SA. Спільними зусиллями орнітологів та енергетиків на початок 2023-го було окільцьовано майже 4600 лелек і встановлено 15 передавачів для відстеження їх міграції на території Польщі. Цьогоріч до проєкту долучилися й українські компанії, серед яких — ДТЕК «Одеські електромережі».

Нагадаємо, проєкт #Лелеченьки започаткований у 2021-у. Його головна мета — допомогти зберегти в Україні популяцію білого лелеки. Навесні 2023-го екологи ДТЕК «Одеські електромережі» провели моніторинг гнізд (спеціальних металевих конструкцій на електроопорах). Попри ракетні удари, укріплені гнізда вціліли і птахи заселили 159 із них (близько 85%). Нинішнього року компанія планує укріпити ще щонайменше 30 гнізд. Загалом за останні чотири роки ДТЕК уже встановила 207 платформ, з яких 60 — за 16 місяців повномасштабної війни.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013