ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Степан Чернявський: «Парламент підтримав створення реєстру санкцій, ухвалив закон про лікування туберкульозу, вирішив долю «Межигір’я»
20.07.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 57-58(11297-11298) / Тираж: 10407

13—14 липня Верховна Рада України на своєму черговому засіданні ухвалила низку рішень, про які редакцію інформує народний депутат Степан Чернявський.

Зокрема, прийняті в цілому такі закони:

8392 — передбачає створення Державного реєстру санкцій із наданням публічного доступу до інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано персональні санкції.

Зазначається, що у реєстрі планується розміщувати підстави для застосування, зміни або скасування санкцій, перелік санкцій, які застосовуються до кожної особи, та перелік осіб, щодо яких застосовано санкції, та відомості для їх ідентифікації.

Передбачено, що апарат РНБО не пізніше шести місяців з дня набрання чинності цього закону має забезпечити створення та функціонування реєстру, а також опублікувати повідомлення про початок його функціонування в газеті «Голос України». Окрім того, законом визначається, що справа про застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, вирішується колегією у складі трьох суддів Вищого антикорупційного суду протягом 30 (раніше 10) днів з дня надходження позовної заяви до суду.

Очікується, що закон дозволить забезпечити здійснення державою в умовах воєнного стану ефективної санкційної політики.

9437 — виділені з держбюджету додаткові кошти для добудови Національного музею Голодомору-геноциду. Понад 570 мільйонів гривень будуть спрямовані на реконструкцію першої черги та будівництво і введення в експлуатацію другої черги музею.

8410 — внесли зміни до Закону України «Про

оцінку впливу на довкілля».

Ці зміни запроваджують, зокрема, цифровізацію та спрощення у сфері оцінки впливу на довкілля. Крім того, передбачено скоротити строк проведення оцінки з 216 до 67 днів. Також під час дії воєнного стану встановлюється дозвіл на проведення громадських слухань у форматі відеоконференцій.

8185 — врегулювали застосування безпілотних повітряних суден у правоохоронній діяльності та протидії їх незаконному використанню.

9110 — про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни та членами сімей загиблих захисників і захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій.

Законом визначається статус осіб, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни, а саме військовослужбовці, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час проходження військової служби або навчання у військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах, по яких були завдані ракетні, артилерійські, авіаційні удари.

Передбачено також надання статусу сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України сім’ям таких військовослужбовців.

9271 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Законом пропонується надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Передбачається, що дні відпустки, встановлені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). Водночас загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

5125 — Закон «Про кредитні спілки». Документ розширює перелік послуг, які надаються спілками, удосконалює систему управління спілками, встановлює вимоги до структури капіталу.

Законом кредитним спілкам дозволяється надавати такі фінансові послуги, як обмін валют та окремі види платіжних послуг. Документом підвищується рівень капіталізації та стресостійкості кредитних спілок для зміцнення надійності сектору та довіри до нього споживачів.

Впроваджується система завчасного попередження ризиків для швидкого реагування на можливі проблеми в діяльності кредитної спілки. За законом кандидатів на посади керівників кредитної спілки має погоджувати Національний банк України.

9431 — після внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України змінюються дати державних свят: відтепер Різдво Христове офіційно відзначатиметься в Україні 25 грудня, а не 7 січня, День української державності — 15 липня, а не 28 липня, День захисників і захисниць України — 1 жовтня, а не 14 жовтня.

5353-д — також внесли зміни до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю.

9354 — про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» загальною площею 138,5937 гектара за рахунок земель державної власності, що надаються йому в постійне користування. Нагадаємо, Межигір’я — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича у селі Нові Петрівці, що неподалік від Києва.

23 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову про передачу резиденції у державну власність.

9147 — Депутати проголосували за Закон «Про подолання туберкульозу в Україні». Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади діяльності, спрямованої на подолання туберкульозу, забезпечення медичної допомоги людям, які хворіють на туберкульоз, та рівного доступу до неї, і встановлює права, обов’язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері подолання туберкульозу.

У законі визначається механізм забезпечення ліками для профілактичного лікування туберкульозу. Ці ліки будуть закуповуватися централізовано та розподілятися в регіонах між надавачами пакетів медичних послуг від Національної служби здоров’я. Документ також визначає трирівневу систему мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу на чолі з Центральною референс-лабораторією, яка має забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Окрім того, посилюється соціальний захист працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів, їм надано право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тощо.

7029 — внесені зміни до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками.

Цей документ створює умови для цифровізації процесів управління багатоквартирними будинками, зокрема у діяльності об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Також закріплює можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. Передбачається можливість проведення зборів співвласників та загальних зборів ОСББ онлайн або в змішаному форматі.

Окрім цього, законопроєкт робить можливим електронне голосування з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Для підсилення ефективності управління ОСББ законопроєкт затверджує чіткі вимоги до протоколу за підсумками зборів його членів. Також проєктом знижується поріг ухвалення рішень до 50% + (крім окремих питань). Ця зміна зумовлена тим, що багато мешканців пасивні і не зацікавлені в управлінні. При цьому можливість передбачити у статуті конкретного ОСББ голосування по окремих питаннях у 2/3 голосів залишається. Як запобіжник для зловживань встановлено верхню межу у 75%.

У суспільстві активно обговорюється документ, який розглядала ВР на минулому тижні і прийняла його у першому читанні — законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Зокрема, пропонується діяльність із розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин із медичного канабісу дозволити лише з метою їх застосування у медичних цілях або для наукової та науково-технічної діяльності. Заклади охорони здоров’я всіх форм власності та фізичні особи — підприємці, які мають ліцензію на провадження медичної практики, матимуть можливість купувати, перевозити, зберігати, відпускати, використовувати та знищувати наркотичні засоби. Відпуск таких ліків буде здійснюватися виключно за рецептом лікаря. Контролюватиме вирощування та обіг медичного канабісу Національна поліція України.

Законопроєкт ще обговорюється і вдосконалюється, скоріш за все, депутати повернуться знову до його розгляду у вересні.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013