ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Захід не втомиться
20.07.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 30(22455) / Тираж: 8525

Очільниця Мінфіну США розставила потрібні акценти у глобальній підтримці України

В індійському місті Гандінагар відбулася зустріч міністрів фінансів країн «Великої двадцятки». Звісна річ, у кулуарах заходу йшлося і про російсько-українську війну. Ця подія як головна у нинішній час на планеті є темою для обговорення на будь-яких міжнародних майданчиках, тому й індійський саміт очільників мінфінів G20 не став винятком, пише https://trueua.info.

США — для України

Головною дійовою особою на зустрічі міністрів фінансів «Великої двадцятки» стала очільниця Мінфіну Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен. Вона очікувано зробила кілька гучних заяв, зокрема про ситуацію щодо підтримки України у війні, яку розв’язала російська федерація.

Так, міністерка фінансів США заявила, що компромісу між допомогою Україні та країнам, які розвиваються (тобто країнам глобального Півдня), не буде. Цим вона підтвердила те, про що було заявлено лідерами західного світу на саміті НАТО і «Великої сімки» у Вільнюсі: підтримка України буде не ситуативною, а довгостроковою і завершиться тільки після перемоги.

Ба більше, Джанет Єллен наголосила на тому, що фінансову підтримку України необхідно подвоїти. Подібні слова, авторкою яких є очільниця Міністерства фінансів головного і наймогутнішого партнера України, не можуть не тішити. Та все це було важливо насамперед для України — як запевнення того, що Захід не втомився від України, що він продовжить підтримувати, фінансувати, виробляти й надавати.

Але були у промові Єллен й інші слова, які є значно важливішими в глобальному сенсі.

Єллен — для світу

«Припинення цієї війни є перш за все моральним імперативом», — наголосила Джанет Єллен. Але, продовжила представниця американського уряду, це також найкраще, що можна зробити для світової економіки. І саме тут, у цих словах міністерки фінансів США, — ключ до розуміння важливості допомоги далекій від Америки Україні, яку ще з десять років тому не відрізняли від колишньої метрополії — росії.

Допомога Україні — це не тільки підтримка країни на сході Європи, країни, яка раптом, після десятиліть блукань у полі-тичній темряві (згадаймо, хто складав більшість у Верховній Раді до 2014 року, якими кількісно мізерними були євроатлантичні настрої в українському суспільстві до початку російської агресії в Криму та на Донбасі), таки вирішила, з ким вона планує прямувати у майбутнє. Це частина глобального процесу, який діє незалежно від того, чи зараз під ударом кремлівського диктатора Україна, чи Казахстан, чи якась інша держава.

Війна, розв’язана володимиром путіним, війна, яку підтримала абсолютна більшість населення росії, є проблемою не регіонального, як балканські війни 1990-х, а глобального характеру. Все, чим завершилися балканські війни, — це легендарний розворот літака російського прем’єр-міністра Євгена Примакова (кдбшного попередника володимира путіна у російській владі) над Атлантикою перед початком бомбардувань Югославії. Жодної глобальної кризи ця історія не спричинила. Як і агресія росії проти Грузії. З Україною — зовсім інша ситуація.

Україна і глобальна економіка

По-перше, сама по собі Україна в глобальній економіці займає значно важливіше місце, ніж Грузія. Можна багато говорити про те, що «лякалки» голодом на глобальному Півдні через неможливість постачання зерна з України — це, радше, перебільшення, але Україна справді є одним із ключових гравців на світовому сільськогосподарському ринку. Тому питання продовження чи не продовження «зернової угоди» справді б’є по цілому макрорегіону (і важливо, щоб російська пропаганда тут не перемогла західну інформаційну політику). Але головне навіть не це, а те, що по-друге.

А по-друге — реакція Заходу на російську агресію та початок потужного санкційного тиску на росію. Попри те, що колективний Захід не втрутився прямо у російсько-українську війну, сама його відмова від російських енергоносіїв серйозно позначилася, причому не тільки на російському бюджеті, який з кожним місяцем стає меншим і меншим, а й на західній — глобальній — економіці. Тому Джанет Єллен у своєму пасажі про припинення війни як про най-краще, що може статися зі світовою економікою, абсолютно має рацію. Звісна річ, припинення війни на умовах України — про це серйозних дискусій у демократичному світі вже давно нема.

«Хід конем» від Мінфіну США

Акцент на фінансовій складовій війни й раніше мав місце, але це було передусім у форматі «чи готові ми й надалі ви-трачати стільки коштів на підтримку України». Міністерка фінансів США перевернула ситуацію у напрямку, який є дещо несподіваним для західного суспільства, але при цьому дуже вигідним для України. Громадяни країн-партнерів України нарешті отримали чітку відповідь на питання «Навіщо наші податки витрачаються на Україну?». Відповідь проста і зрозуміла: бо лише так світова економіка повернеться до свого оптимального стану, тобто стабільного зростання із відповідним фідбеком у гаманцях цих самих громадян.

Для західних партнерів України чи не головним питанням увесь цей час, починаючи з 24 лютого 2022-го, а особливо зараз, з кожним новим місяцем, є питання пояснення вигоди для країн Заходу підтримки України. Звісно, є політичні конструкти на кшталт «Поразка держави, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, після припинення підтримки великих ядерних держав у війні з іншою ядерною державою, автоматично розпочне ядерну гонитву у всіх інших більш-менш суб’єктних державах світу, які зрозуміють, що покладатися вони зможуть лише на свій ядерний арсенал». Але тема ядерної загрози традиційно є табуйованою на Заході — хоч час від часу тамтешні полі-тики, включно із самим Байденом, використовують її для досягнення тих чи інших цілей. Однак економічний фактор — ми допомагаємо Україні перемогти сьогодні, щоб ми з вами стали жити краще завтра — спрацює ефективніше. Бо вдарить по кожному громадянину глобального Заходу.

Тож побажаємо Джанет Єллен успіхів із просуванням теми фінансової вигоди для Заходу й усього глобального світу (так, і Півдня теж) від максимально швидкої перемоги України та завершення війни. А нам, попри усі подвоєння чи потроєння допомоги, ще доведеться довести цю війну до переможного завершення. Чи того, що буде визнано світовим співтовариством переможним завершенням.

Автор: Володимир МИЛЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012