ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Новий стандарт багаторівневої співпраці
21.09.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 39(22464) / Тираж: 8525

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав Збройним силам України дві майстерні технічного обслуговування загальною вартістю 740 тис. євро. Таким чином благодійна організація завершила проєкт із допомоги ЗСУ, профінансований на близько $1,8 млн із коштів, зібраних народом Польщі на Bayraktar.

Торік у липні наші сусіди зібрали понад 22,5 млн злотих на безпілотний авіакомплекс Bayraktar TB2. До ініціативи на краудфандинговій платформі долучилися більше 200 тисяч осіб. Тоді турецька компанія Baykar вирішила безкоштовно передати безпілотник ЗСУ, а кошти попросила спрямувати благодійним організаціям. Ініціатор збору журналіст Славомир Сераковський передав «Повернись живим» 5,13 млн злотих і 600 тис. доларів.

«Нам треба робити все, щоб зупиняти разом з українцями російську навалу. Кожен поляк відчуває це і хоче допомогти. Я пишаюся тим, що не тільки наш уряд виділяє на підтримку України кошти, а й люди дають свої, особисті. Польща буде з Україною до перемоги. Дякую фонду, всім громадським і благодійним організаціям, які роблять велику роботу, щоб її наблизити», — каже Еліза Дзвонкевич, генеральна консулка Республіки Польща у Львові.

За 5,13 млн злотих, або близько 1,2 млн доларів, фонд придбав у польського підприємства мобільний модульний табір, який наприкінці липня передав навчальному центру Сил територіальної оборони ЗСУ.

Ще 600 тис. доларів пішли на майстерні технічного обслуговування, які зараз отримало командування морської піхоти Військово-морських сил і десантно-штурмових військ ЗСУ.

— Співпраця з компанією Baykar — не просто проєкт, а стратегічний крок, який відкрив нові можливості для підтримки наших оборонців, — коментує Руслана Величко, кризова менеджерка, волонтерка «Повернись живим» і перша заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду. — Ця співпраця не лише забезпечує безпосередній доступ до важливих технічних ресурсів. Вона стала поштовхом для лібералізації законодавства України, системних змін, які знизили митні збори та податки для всіх фондів, організацій і людей, котрі займаються благодійністю. Саме з цієї співпраці ми розпочали зміни, завдяки яким не тільки спецекспортери мають монопольне право на придбання товарів воєнного чи подвійного призначення, але й фонди, організації. Ми вдячні нашим партнерам за їхню підтримку і віримо, що через міжнародний благодійний фонд «Повернись живим» зможемо зробити ще більше для наших героїв.

У 2022 році «Повернись живим» встановив новий стандарт для благодійних організацій в Україні, отримавши унікальний дозвіл на міжнародну закупівлю товарів військового призначення та подвійного використання, включаючи летальне озброєння. Фонд став першою і єдиною недержавною організацією в Україні, яка придбала комплекс Bayraktar TB2. Цей історичний крок був підкріплений підписанням у серпня минулого року меморандуму про співпрацю з компанією Baykar. Документ не просто формалізує взаємовідносини між двома сторонами, але й відкриває нові горизонти для довгострокової стратегії в галузі оборонних закупівель.

«Ця співпраця не лише розширює можливості для «Повернись живим», а й стає моделлю для інших недержавних організацій, які прагнуть активно долучитися до підтримки оборонних зусиль України. Це партнерство піднімає планку того, як можна ефективно та прозоро залучати недержавний сектор у стратегічні питання національної безпеки», — зауважує Руслана Величко.

— Співпраця з фондом «Повернись живим» та Силами оборони України — це не просто бізнес-партнерство, а свідчення нашої непохитної відданості принципам міжнародної безпеки та стабільності, — підкреслює генеральний директор компанії Baykar Халук Байрактар. — Це партнерство не тільки зміцнює Збройні сили України, а й відображає нашу віру в потенціал інновацій як ключового інструмента для забезпечення глобальної стабільності. Наш другий спільний проєкт у рамках цієї тристоронньої міжнародної угоди став можливим завдяки надійному партнерству та взаємній довірі. Це не лише підтримка України в її потребах, а й конкретне втілення нашої корпоративної місії — розробки сучасних технологічних рішень. Майстерні техобслуговування є яскравим прикладом такого рішення, яке відповідає сучасним викликам.

— Ми вдячні народові Польщі, який об’єднався у допомозі Україні, і корпорації Baykar, котра показує приклад підтримки нашої країни у війні, — зазначає директор «Повернись живим» Тарас Чмут. — Завдяки довірі міжнародних партнерів, їхній впевненості у нашій спроможності компетентно і прозоро використати кошти ми реалізували цей проєкт і суттєво зміцнили військо України і в сенсі підготовки основного його ресурсу — людей, і в ефективності використання західної техніки, підтримці її боєздатності.

Майстерні технічного обслуговування, розроблені спеціа-лістами фонду «Повернись живим», є втіленням сучасних технологічних рішень, створених на замовлення військових. Ці комплекси і надалі виготовлятимуться на замовлення фонду, адже є його інтелектуальною розробкою. Кожна майстерня оснащена не лише стандартними засобами для технічного обслуговування, але й додатковим обладнанням, як-от маніпулятор, генератор, компресор та мобільний шиномонтаж. Це робить її універсальною й незамінною для швидкої та ефективної підтримки військової техніки в полі.

Торік фонд «Повернись живим» придбав для Сил оборони шість таких майстерень. Відтоді їх екіпажі провели понад 1100 ремонтів західної військової автомобільної техніки: американських HMMWV, Cougar, MaxxPro, Oshkosh, турецьких Kirpi, австралійських Bushmaster, британських Mastiff і Husky. Завдяки їм військові фахівці повертають позашляховики і бронетранспортери в стрій безпосередньо на передовій, не чекаючи, поки підбиту техніку доставлять до стаціонарних майстерень.

— Новий сучасний автомобіль, надійний і комфортний, — запорука того, щоб люди працювали якісно, вчасно, ефективно. Ці МТО — мобільні й повністю автономні: мають генератор і все необхідне для роботи в полі. Вони обладнані за ескізами тих, хто ними користується, відповідно до їхніх потреб, досвіду і побажань. Наприклад, чітко продумана система зберігання інструментів — усе на своєму місці, тому механік не витрачає коштовного часу на пошук деталей, — розповідає Ігор Сімутін, майор Збройних сил України, співрозробник майстерень технічного обслуговування. — Якість роботи, яку дає така техніка, змінює на краще армію зсередини, задає високу планку.

Ольга ГОЛОВКА,

комунікаційниця фонду «Повернись живим».

Довідково.

«Повернись живим» — це фонд компетентної допомоги армії України, а також громадська організація, яка займається аналітикою у секторі безпеки та оборони, реалізує проєкти з реабілітації ветеранів через спорт. «Повернись живим» працює на зміцнення українського війська із 2014 року. Зібрав на потреби Сил оборони — різноманітні техніку, обладнання, транспорт — понад 8 мільярдів гривень. А ще інструктори фонду готують висококваліфікованих фахівців — саперів, операторів безпілотних літальних апаратів і піхотного озброєння, снайперів, працюють над впровадженням у ЗСУ західних стандартів тактичної медицини.

Baykar — всесвітньовідома турецька військова компанія, яка з 2000 року займається виробництвом БПЛА. До того, з моменту заснування у 1986-у, підприємство концентрувалося на виробництві автомобільних запчастин, але згодом цей напрямок витіснило конструювання безпілотних авіаційних комплексів. Зараз Baykar створює БПЛА як для внутрішнього, так і для зовнішнього ринків. Компанія відома, зокрема, такими ударними безпілотниками, як Bayraktar TB2 і Bayraktar Akinci.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014