ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Він встиг написати про війну
14.12.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 99-100(11339-11340) / Тираж: 10407

У Міжнародному культурному центрі Union відбулася презентація книжки «Записки добровольця» Олександра Закерничного, який пішов захищати Україну у перші дні великої війни і загинув на Харківщині 4 серпня 2023 року.

Основним лейтмотивом вечора стали спогади про самого автора — творчу людину, яка, за словами друзів, створила стандарт яскравого, насиченого, різноманітного життя і несла світло у життя інших. Інженер-технолог за освітою (закінчив знаменитий одеський «Холодильник»), Олександр ніколи не обмежувався цим фахом. Створював пісні і співав під гітару, грав у КВВ, кував ножі у кузні, яку облаштував з друзями, писав свої есе-спостереження, а ще — підкорював гірські вершини і лижні траси, ходив під парусом, пірнав з аквалангом, стрибав з парашутом, займався козацьким бойовим мистецтвом «Спас» (і це потім йому, мирній цивільній людині, допомогло стати вправним воїном).

А ще там, на передовій, він не втратив своє шалене природне почуття гумору, «неконтрольовані вибухи іронії», як сам казав. Це іронічне ставлення до життєвих перипетій прочитується у його першій книзі «Синочка», виданій 2019 року, і в його воєнних замітках: справжній одесит залишається таким і на фронті.

Власне, «Записки добровольця» народилися як особисті монологи від першого дня повномасштабної ворожої навали, коли прийняв рішення йти у тероборону, і до дня трагедії: останній пост Олександра Закерничного у Фейсбуці і його телеграм-каналі з’явився напередодні загибелі… За цими повідомленнями з передової слідкували сотні людей, які особисто знали автора і не були знайомі з ним, але так само з нетерпінням чекали на черговий пост, адже це означало, що він живий-здоровий.

Олександр мав намір після перемоги об’єднати ці свої замітки у книжці. На превеликий жаль, ворог не дав йому втілити мрію, але це зробила сестра Світлана, та ще дуже багато людей, які підтримали цей намір і матеріально, і морально. Таку підтримку, як і щиру повагу та любов до автора, засвідчила і сама презентація: цілком логічно для такого заходу вона була запланована у не найбільшому залі центру. Але люди підходили і підходили, і вже не вистачало не лише стільців, а й самого простору для присутності — декому довелося стояти у дверях.

Серед зібрання було чимало близьких друзів Олександра по мирному життю і бойових побратимів. Провів презентацію відомий одеський тележурналіст Олександр Федоренко. Доречним був музичний супровід дуету Коmmuna Lux у складі гітариста Юрія Коробейникова і кларнетиста Володимира Гітіна. Уривки із «Записок добровольця» прочитали одеський поет Андрій Хаєцький і актор Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василя Василька Анатолій Головань.

Світлана, сестра Олександра ЗакерничногоСвітлана, сестра Олександра Закерничного

Автор розмовляв російською мовою, такою ж писав свої замітки. Так коментує це сестра загиблого письменника Світлана: «Так сталося, що на початок вторгнення Олександр, як і більшість одеситів, розмовляв російською. Але це ніяк не заважало йому любити свою країну та боронити її від країни-агресора. Ми вирішили видати книгу мовою, якою її написав Сашко, щоб максимально зберегти її колорит та самобутність. «Записки добровольця» читаються на одному диханні, це серія коротких оповідань про життя на фронті. Читати їх можна окремо один від одного, адже тут немає цілісної сюжетної лінії».

Усі примірники книжки, принесені на презентацію, були розкуплені, тож доведеться чекати на нове видання — вже україномовне, яке незабаром має вийти. І цього вечора кілька оповідок були зачитані саме у перекладі українською.

Під час презентації демонструвалися два відео, які знайомили з Олександром Закерничним у мирному житті та у воєнних буднях. Ці кадри змусили нас ще раз усвідомити і без того знану трагічну істину: ця страшна війна забирає у нас неповторних, світлих душею і розумом людей… Героям слава!

Автор: Галина Владимирська

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015