ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Тут люди отримують нове життя
07.03.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 19-20(11363-11364) / Тираж: 10407

Волею долі, а точніше, хвороби, мені довелося лікуватися у кардіохірургічному відділенні Одеської обласної клінічної лікарні. Що одразу приємно вразило, так це доброзичливість всього медичного персоналу.

Як лікар з багаторічним стажем, я міг оцінити рівень професіоналізму медиків, і вже як хворий — ставлення до пацієнта. Очолює відділення доктор медичних наук, професор Юрій Іванович Карпенко.

Він має ще низку почесних і цілком заслужених звань. Юрій Іванович — провідний вчений в галузі застосування малоінвазивних методик лікування порушень сердечного ритму. У 2011 році визнаний лауреатом конкурсу газети «Вечерняя Одесса» «Люди дела» за створення регіонального центру кардіохірургії. У 2012-му — звання кращого лікаря-аритмолога. За роки навчання і роботи — майже дві сотні наукових праць.

Я мав змогу придивитись до лікаря, познайомитись з ним ближче.

Юрій Іванович Карпенко народився в Одесі. Його батько був військовослужбовцем, а мати викладачем. В юні роки Юрій Іванович багато займався спортом, що без сумнівів сприяло формуванню важливих рис його характеру: стійкість в подоланні немалих навантажень, прагнення до перемоги. Після закінчення Одеського медичного інституту він обрав спеціальність кардіохірурга. На питання, чому саме цей напрямок, він відповів: «Тому, що подобається, а також тому, що вирішення проблем кардіозахворювань стоїть перед медиками всього світу».

Потім були захист кандидатської та докторської дисертацій, що стало результатом важкої багаторічної праці. Якийсь час Юрій Іванович працював за кордоном. Напевно, і далі міг би продовжувати роботу там, але він повернувся до Одеси, тому що любить своє рідне місто і тут він більш потрібен.

Хірургічна команда — це не просто група висококласних спеціалістів, а живий організм, який діє як єдине ціле. Сучасна операційна — складний медикотехнічний об’єкт з новітнім обладнанням, комп’ютерами, моніторами. І результат багато в чому залежить від якісної роботи всієї апаратури.

Але успішно проведена операція ще не гарантує повного одужання хворого. Дуже важливим є післяопераційний період, і за нього вже відповідають лікуючі доктори. Хочу відзначити лікарів Іванову Н.А., Бикову А.Н., Кошнуренкова В.І., Козак О.А. Вони дуже уважно ставляться до своїх підопічних. Крім існуючих проблем із серцем, лікарі виявляють супутні захворювання та при необхідності викликають потрібних спеціалістів для консультацій.

Мені неодноразово довелося розмовляти з Юрієм Івановичем, я навіть намагався поставити перед ним незручні питання. Відповіді інколи дивували. Наприклад: обсяг наданої медичної допомоги не залежить від соціального статусу хворого, і якщо у хворого немає коштів, відділення знаходить можливість забезпечити пацієнту необхідне лікування. Привертає увагу і те, як Юрій Іванович розмовляє із своїми хворими: спокійно, довірливо, максимально зрозумілою мовою. Хворі вірять йому, що в лікарській справі є дуже важливим. Робочий день у Ю.І. Карпенка починається о 8-й ранку, а ось коли закінчується — велике питання. Тоді, коли буде зроблено останню заплановану операцію.

В поточному році кардіохірургічне відділення вийде на показник одна тисяча операцій на рік, операцій різної складності, нерідко унікальних. Уявіть, скільки людей отримають нове життя, а скільком операція продовжить його.

Автор: Олександр БРАГІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012