ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Спеціальність 242: для тих, хто мріє про подорожі та нові враження
21.03.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 23-24(11367-11368) / Тираж: 10407

Популярність туризму в Україні залишається на високому рівні. Навіть незважаючи на війну, прогнози експертів достатньо оптимістичні та спрямовані на затребуваність кваліфікованих кадрів у галузі туризму. Цікаво: ще в 2015 році відбувся перший набір у групу здобувачів зі спеціальності 242 «Туризм і рекреація» у Фаховому коледжі нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу Одеського національного технологічного

університету (ФКНТІІС ОНТУ). В коледжі була створена циклова комісія туризму.

Наша співрозмовниця — голова циклової комісії туризму Ольга Шепелева.

— Чим була викликана поява нового напряму, адже коледж має, передусім, технічну спрямованість?

— Так, ФКНТІІС ОНТУ, який був створений в далекому 1944 році, є єдиним коледжем в Одесі, який готує фахівців за нафтогазовими спеціальностями, а також за іншими сучасними і затребуваними спеціальностями, — відповідає Ольга Шепелева. — Додавання нового напрямку було стратегічним кроком для збільшення конкурентоспроможності коледжу, привернення нових студентів та забезпечення більш широкого спектру можливостей для навчання. На основі вищезазначених чинників було проаналізовано специфіку розвитку індустрії туризму, вимоги ринку праці, наявність туристично-рекреаційного потенціалу Одеського регіону і виявлено потребу саме у фахівцях туристичної галузі. Також затребуваність компетентних фахівців в Одеському регіоні саме спеціальності 242 «Туризм і рекреація» виявив аналіз Стратегії розвитку Одеської області на період 2021—2027 років та Стратегії розвитку туризму та курортів до 2026 року.

В Україні рекреація та психологічний туризм мають важливе значення для відновлення людей, що пережили війну. Після перемоги наша країна матиме значний туристичний попит як популярна дестинація, до нас будуть подорожувати, щоб відчути атмосферу свободи, гідності, незламності та сміливості.

— Яка кількість фахівців випускається щорічно, чи є державне замовлення?

— Щорічно випускається у середньому 20–25 фахових молодших бакалаврів. Підготовка кваліфікованих кадрів здійснюється відповідно до вимог туристичної галузі на студентоцентрованому підході, формуванні компетенцій, орієнтованих на вирішення проблем у сфері туризму та мотивацію самонавчання. Нажаль, державного замовлення не передбачено на підготовку фахового молодшого бакалавра за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація».

— Які роботи у туристичній сфері викликають найбільший інтерес (на сайті коледжу дається великий перелік робіт) і чому?

— Завдяки широкому вибору баз практик здобувачі спеціальності активно поглиблюють свої практичні навички, беручи участь у екскурсіях до туристичних об’єктів, відвідуючи театри, виставки та фестивалі, а також розробляють анімаційні програми та безпосередньо вже проявляють себе як менеджери з підбору турів та безпосередньої їх організації. Додатковим плюсом для студентів є можливість пройти міжнародну практику за кордоном, працюючи туристичним менеджером, готельним гідом, організатором дозвілля, трансферним гідом, екскурсоводним гідом, представником аеропорту та спортивним аніматором. Усі види практичної підготовки допомагають нашим студентам знайти себе, розкрити потенціал та зрозуміти, у якому напрямку їм необхідно розвиватись далі, адже спектр працевлаштування доволі широкий.

— Які зміни у роботі коледжу та циклової комісії, зокрема, викликала війна?

Голова циклової комісії Ольга ШепелеваГолова циклової комісії Ольга Шепелева

— По-перше, на початку воєнного стану важливо було продовжити навчання, переходячи повністю на дистанційну форму. Оскільки війна може призвести до стресу та тривоги серед студентів і персоналу, коледж вжив заходів для надання психологічної підтримки, таких як консультування та програми психологічної допомоги як для студентів, так і для викладачів. Наступним етапом було введення додаткових заходів безпеки та захисту для студентів і персоналу, облаштування укриттів та створення у них комфортних умов під час тривоги, оскільки навчання в офлайн форматі у 2023 році частково було відновлено. Також адміністрація коледжу провела роботу для загального підвищення безпеки приміщень, організації евакуаційних планів та посилення навчання персоналу і студентів діям у надзвичайних ситуаціях.

Викладачі циклової комісії туризму спільними зусиллями на чолі із адміністрацією, зокрема, директором Олегом Глушковим, заступником директора з навчально-педагогічної та методичної роботи Лілією Крайз та заступником директора з навчально-виробничої та профорієнтаційної роботи Ольгою Сагдєєвою, а також завідувачем відділення інфраструктури Діаною Колесниченко надають студентам можливість дізнатися про нові перспективи, які можуть виникнути після завершення війни. Вже сьогодні існує висока затребуваність у фахівцях туристичної галузі як в Україні, так і за кордоном. Організація лекцій із роботодавцями та стейкхолдерами, фахівцями туристичної галузі, які наголошують на необхідності підготовки кваліфікованих фахівців галузі та відродження туризму після війни — один із методів стимулювання студентів до навчання.

Студенти, які перебувають на практиці за кордоном активно діляться своїм досвідом у рамках відкритих лекцій, що є своєрідним стимулом до навчання та може сприяти створенню позитивного менталітету та спрямуванню погляду на майбутнє здобувачів.

— Наскільки виходить забезпечити студентів виробничою практикою, знову ж таки, за умов війни?

— У ході навчання студенти отримують практичний досвід, беручи участь у екскурсіях до туристичних об’єктів, відвідуючи театри, виставки та фестивалі. Крім того, циклова комісія туризму активно співпрацює з туристичними агенціями та підприємствами, де студенти здобувають різноманітний практичний досвід, включаючи навчальні та виробничі форми практик. були здійснені виїзні заняття з метою створення практичних кейсів для розвитку сільського зеленого туризму (фермерське господарство «Пан Білан», етнотуристичний комплекс сільського зеленого туризму Фрумушика-Нова, виноробня Grande Vallee), також студенти прийняли участь у фестивалі «Лицарі південних берегів», рафтинг-турах, були здійснені екскурсії до катакомб, оперного театру. У наших студентів є можливість широкого спектру практичної підготовки за кордоном — Туреччина, Єгипет, Греція, Кіпр, Австрія, Словаччина, Болгарія, і цей список постійно поширюється.

Навчання — це завжди святоНавчання — це завжди свято

— Чи готуються навчальні програми, які мають на увазі алгоритми відновлення туристичної галузі після перемоги України? З чого треба буде починати відродження туризму, зокрема на Одещині?

— Так, безумовно. Туристичний ринок України адаптувався під кризу. Зараз йде активізація місцевих громад у розвитку саме туристичної галузі по всій країні. На основі аналізу туристично-рекреаційного потенціалу Одеської області, тенденції розвитку спеціальності, вимоги ринку праці, ми виявили, що найбільш буде затребуваний спеціалізований туризм: гастрономічний, спортивний, сільський зелений туризм, етнічний, екологічний туризм, лікувально-оздоровчий, MICE-туризм. Спільно з викладачами кафедри туристичного бізнесу та рекреації ОНТУ були здійснені робочі виїзди до Петропавлівської ОТГ, Бородинської ОТГ на предмет виконання технічного завдання щодо наукового обґрунтування розвитку туризму на досліджуваних дестинаціях. В Одеському регіоні вже є вдалі проєкти «Дорога вина та смаку Української Бессарабії» та «Море вина», на основі яких була створена інтерактивна платформа — конструктор тематичних маршрутів по Одеській області.

— Наскільки коледж забезпечений викладацьким складом цієї дисципліни, чи є потреба в кадрах?

— Циклова комісія туризму — це згуртована команда досвідчених фахівців, які мають освітню та професійну кваліфікацію, що необхідні для викладання усіх освітніх компонент (дисциплін) зі спеціальності 242 «Туризм і рекреація». Наших викладачів відзначають глибокі знання в галузі туризму та постійне вдосконалення своїх навичок. Так, наші викладачі постійно беруть участь у підвищенні кваліфікації як в Україні, так і за кордоном, мають практичний досвід роботи у сфері туризму, який вони застосовують у навчальному процесі, активно беруть участь у підготовці навчально-методичних посібників. Крім того, у нас є викладачі, які беруть участь у захисті дисертацій з туризму. Наприклад, я навчаюсь в аспірантурі, і тема мого дисертаційного дослідження саме присвячена розвитку сільських еногастрономічних дестинацій.

— Ну, і головне: де ж трудяться випускники минулих років?

— Випускники, як правило, продовжують своє навчання на кафедрі туристичного бізнесу та рекреації ОНТУ та працюють за фахом за запрошенням наших стейкхолдерів як за кордонам, так і в національних туристичних компаніях. Мрія кожного викладача нашої циклової комісії — вміти надихати студентів любити свою спеціальність, бути професіоналами у своїй справі, найкращими фахівцями з туризму.

Автор: Інтерв’ю вів Олег КСЕНІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.009