|
SHABO представило одну із своїх візитних карток з «кахетинським» акцентом
17:29 / 01.11.2021
ОДЕСА, 01 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Виноробне підприємство SHABO презентує одну із своїх «візитних карток» — помаранчеве вино Limited Edition Orange Wine Ркацителі-Шардоне. Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі виноробні SHABO. У повідомленні підприємства сказано: Популярність помаранчевих вин в наші дні вже навряд чи можна назвати даниною моді або швидкоплинним трендом. Ароматні, насичені, незвичайні вина, створені за давньою кахетинською технологією, зайняли гідне місце в колекціях виноробів із різних країн світу (зокрема в Україні), у винних картах барів і ресторанів і, звісно ж, в серцях винолюбів. Батьківщиною помаранчевих вин вважають Кахетію – славнозвісний винний регіон Грузії. Кахетинська технологія не має аналогів у світі. Їй понад 8 тисяч років, і вона вважається культурною цінністю, яка перебуває під захистом ЮНЕСКО. Для виробництва помаранчевих вин використовують так звані квеврі – своєрідні великі глиняні амфори. Виготовляють їх тільки в Грузії, і тільки з певного виду глини. Секрети виробництва квеврі передають з покоління в покоління. На сьогодні залишилося всього кілька грузинських династій, які створюють ці унікальні посудини. Як саме їх використовують для виробництва вин? У квеврі заливають виноградний сік разом з мезгою (шкіркою, кісточками й гребенями) і залишають бродити, закопуючи в землю. Зазвичай, для цього виділяють окреме приміщення з земляною підлогою – марані. Процес витримки вин у квеврі може займати від кількох місяців до кількох років. Помаранчеві вина цікаві тим, що створюють їх з білих сортів винограду, але за технологією червоних вин – бродіння і витримка відбуваються на меззі (звичайна технологія виробництва білих вин передбачає видалення мезги до початку бродіння). Завдяки такому типу виробництва “оранжі” отримують свою неповторну ароматику й виразний смак, в якому відчуваються невластиві білим винам таніни – це і є результат бродіння і витримки на меззі. Ну і, звісно ж, такий спосіб виробництва надає цим винам характерний янтарно-золотистий колір – саме завдяки йому вони отримали свою назву: помаранчеві вина. В Україні з 2017 року в SHABO почали створювати вина за кахетинською технологією. SHABO Limited Edition Orange Wine – “оранж”, створений з купажу двох білих сортів винограду: Ркацителі й Шардоне. Ркацителі – мабуть, найпопулярніший білий сорт Грузії, ці лози ростуть в теруарі Шабо з 1970-х років. Шардоне – найпопулярніший білий сорт у світі. Лози цього сорту були придбані в Європі й вирощені на найкращих ділянках теруару SHABO. Дві таких зірки в одному купажі подарували нам унікальну новинку в лінійці SHABO Limited Edition! В ході виробництва SHABO Limited Edition Orange Wine процес бродіння відбувався для кожного сорту окремо упродовж 7-10 днів. Потім вино проходило витримку на меззі тривалістю у 5 місяців. Витримували його в справжніх грузинських квеврі під землею. 15 глиняних “амфор”, в яких відбувалася витримка, були придбані в Грузії, у сім’ї Кбілашвілі з села Вардісубані. Це квеврі з кахетинської глини з пагорбів Ціві Гомборі. У SHABO чекали на їх виготовлення близько двох років. Зараз ці величезні посудини об’ємом 1400 і 2000 літрів перебувають у Винному домі SHABO. У них витримують вина. Квеврі по саме горлечко закопані в землю – так відбувається процес витримки згідно зі старовинною кахетинською технологією. Давайте ближче познайомимося із SHABO Limited Edition Orange Wine! Стиль: сухе помаранчеве вино, створене за кахетинською технологією. Колір: насичено-золотистий, бурштиновий. Аромат: інтенсивний, в ньому відчуваються курага та інші сухофрукти, легкі ноти тютюну й тони чорного чаю, властиві Ркацителі. Шардоне також робить свій внесок в аромат цього вина, додаючи квіткові ноти. Смак: округлий, потужний, з виразними, але дуже красивими танінами. Післясмак тривалий і приємний. Загальне враження: виразне, добре збалансоване, незвичайне вино, яке запам’ятається. Як подавати SHABO Limited Edition Orange Wine? Це вино провело досить тривалий час в контакті з мезгою. Для того, щоб оцінити його ароматику, сомельє рекомендують подавати його в класичних келихах для червоного вина, наприклад, бордоських, але в яких невеликий об’єм – до 600 мілілітрів. У таких бокалах прекрасно розкриється аромат, таніни в смаку будуть відчуватися більш м’якими. Температура подачі – така ж, як для легких червоних або повнотілих білих вин: 12–14 ºC. В жодному разі не варто переохолоджувати SHABO Limited Edition Orange Wine та інші помаранчеві вина перед подачею: в цьому випадку вино “закриється”, і ви не зможете повністю насолодитися його ароматом і смаком. З чим поєднувати SHABO Limited Edition Orange Wine в плані гастрономії? Експерти компанії SHABO пропонують кілька варіантів. Звісно ж, чудово підійдуть до цього вина страви грузинської кухні: це і м’ясо птиці – курча-табака, сациві, і випічка – хачапурі, шоті. Чудово поєднується SHABO Limited Edition Orange Wine з традиційними грузинськими сирами: імеретинським, сулугуні, тенілі, скиба.Маєте секретний рецепт страви, яка стає головною на усіх сімейних застіллях? Доберіть до неї вишукане вино від SHABO, що підкресліть її особливий смак. Обирайте вино за смаком в інтернет-магазині SHABO. Експериментально встановлено, що SHABO Limited Edition Orange Wine – ідеальна пара для страв близькосхідної кухні. Це вино гармонійно “співпрацює” з такими спеціалітетами, як хумус і фалафель. |
Пошук:
Автор
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию
Під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» проводять Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».
Останні новини:
15:41 03.05.2024
14:22 03.05.2024
13:04 03.05.2024
12:29 03.05.2024
11:41 03.05.2024
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.913 |