ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Міськрада: поради одеситам як убезпечитись від негативного впливу амброзії
16:24 / 31.08.2023

ОДЕСА, 31 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Одеська міська рада поширила попередження про можливий негативний вплив на здоровʼя внаслідок цвітіння небезпечного бур'яну – амброзії.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради (телеграм-канал).

В повідомленні міськради сказано:

Амброзія полинолиста домінує над рослинами інших видів. Вона зустрічається на узбіччях автодоріг та вздовж залізничних колій, на ділянках токсичних золовідвалів, шлаковідвалів, териконах вугільних копалень, а також на степових схилах, балках, у населених пунктах і навіть у заповідниках.

Інтенсивність проростання насінин та розвиток рослин амброзії полинолистої на перших етапах розвитку здатні загальмувати волошка синя, ромашка непахуча, грицики звичайні. Проте найсерйознішим конкуреном являється осот рожевий.

Головним чинником, що сприяє швидкому розповсюдженню амброзії полинолистої, є її біологічні особливості: по-перше, вона невимоглива до ґрунтово-кліматичних умов; по-друге, має дуже високу регенеративну здатність – навіть окремі частини цієї рослини, присипані вологим ґрунтом, здатні утворювати додаткові корені та добре приживатись. Розмноження рослини відбувається за рахунок насінин. Мінімальна температура проростання сім’янок з глибини не більше ніж 8 см – +6-8ºС, оптимальна – +20-22ºС, максимальна – +30-32ºС. Сходи з’являються наприкінці березня і до травня. Цвіте амброзія полинолиста з другої половини липня по жовтень, плодоносить – у вересні-листопаді.

Ця карантинна рослина — дуже сильний алерген. Алергічний потенціал пилку рослини залежить від кількості алергенів, які вона містить; індекс варіюється від 0 (нуль) до 5 (дуже високий). Пилок амброзії має індекс 5. У місцях масового цвітіння амброзії для людей, а особливо для дітей, виникає ризик захворювання сінної гарячки, а також трапляються напади бронхіальної астми. Як пояснюють фахівці, лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале й важке.

Амброзія засмічує посіви різних сільськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибні ділянки, але як світлолюбива рослина краще почувається на угіддях з порушеним природним покривом та на посівах просапних культур.

У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території міста основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян з коренем. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

Власникам присадибних ділянок необхідно кілька разів протягом літа його скошувати, щоб рослина не встигала зацвісти. Найкращий варіант – виривати з корінням. Боротися з цією шкодочинною рослиною потрібно спільними зусиллями.

Про випадки виявлення обабіч автошляхів, у парках, на території міста амброзії полинолистої можна повідомити за телефоном: 724-72-47

* * *

Амброзія – карантинний бур’ян, родом з південно-західних регіонів Північної Америки, де й дотепер ростуть кущі та напівкущі. В Україні амброзію полинолисту було ідентифіковано у ХІХ сторіччі, а саме в 1925 році у передмісті Києва. Під час Другої світової війни ареал амброзії значно розширився, а в післявоєнні роки розповсюдження цієї рослини в Україні набуло характеру екологічного вибуху.

У місті Одесі та області масові сходи амброзії з'являються зазвичай на початку травня і протягом усього літа, особливо після випадання дощів. Цвіте цей небезпечний бур'ян у липні – жовтні, а плоди дозрівають, починаючи з серпня.

Інформація відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
20:10 28.04.2024
20:08 28.04.2024
12:20 28.04.2024
12:18 28.04.2024
12:16 28.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.158