ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Поради, як під час війни не стати жертвою шахраїв
16:54 / 20.03.2022

ОДЕСА, 20 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР'Я – Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський припортовий завод» опублікувало поради громадянам щодо того, як під час війни не стати жертвою шахраїв.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеського припортового заводу.

У повідомленні підприємства сказано:

НЕ ЗУПИНИТЬ НАВІТЬ ВІЙНА: ЯКИМИ СХЕМАМИ ШАХРАЇ ДУРЯТЬ УКРАЇНЦІВ

Розповідаємо, які схеми вигадують шахраї, аби виманити з українців гроші під час війни

Під час воєнного стану пильність до брехні та обману збільшилася. Сьогодні кожен українець намагається знайти лише перевірену інформацію та уникнути проблем через фейки. Та все ж є люди, які готові в екстреній ситуації наживатися на інших.

Ми розповімо, які злочинні схеми вже вигадали шахраї для того, аби ошукати українців навіть під час війни.

У Нацбанку розповіли, що найчастіше трапляються такі схеми.

Евакуація. Шахраї нібито організовують вивезення людей з гарячих точок. Спочатку вони просять передоплату на картку за перевезення, а потім просто зникають.

Оренда житла. У інтернеті розміщують повідомлення про доступне для оренди житло для тих, хто вимушено покинув дім. Потім, як і в попередньому варіанті, просять передоплату, а згодом обривають усі зв'язки.

Лікування. Шахраї знаходять фото потерпілих людей в Інтернеті і збирають гроші на допомогу «постраждалим». Так само збирають гроші на «лікування» дітей.

Фішингові сайти. В Інтернеті з'являються сторінки, дуже схожі на офіційні ресурси благодійних фондів. Там пропонують допомогти армії, постраждалим тощо. Таким способом шахраї викрадають гроші, паролі, секретні карткові реквізити та персональні дані.

Що робити?

Щоб не потрапити у пастку варто дотримуватись таких правил:

Реклама

• купувати квитки для поїздок варто лише на офіційних сайтах. Якщо ви все ж їдете з незнайомими людьми приватним авто, то спробуйте домовитись про передоплату готівкою уже в момент зустрічі та відправлення;

• якщо ви шукаєте житло, то намагайтеся через знайомих у цьому місті перевірити, чи дійсно цей дім здається. Можливо, вони знають орендодавця;

• також є ще один варіант перевірки: спробуйте «забронювати» квартиру з обіцянкою переказати кошти найближчим часом, а потім зателефонувати з цим же проханням з різних номерів. Якщо вам навіть не згадають в розмові, що в них вже є «бронь», велика ймовірність, що це шахраї;

• допомагати армії та постраждалим варто через перевірені фонди, надійні інтернет-ресурси чи особистих знайомих. Зазвичай, благодійні фонди публікують звіти використаних коштів, що легко можна перевірити на сайті чи їхніх соцмережах. Також ми писали раніше про те, якими надійними способами можна допомогти українській армії.

• щоб не потрапити на фішинговий сайт, треба дивитися на правильність написання його адреси. Викрити підробку можна завдяки зайвим символам у адресі ресурсу, яких немає у справжньому, офіційному варіанті;

• а якщо вам надійшло посилання на сайт благодійного фонду в месенджері, SMS чи на e-mail, чи ви побачили подібне в публікаціях у соцмережах, то не потрібно їх відкривати, якщо вони не з офіційного джерела.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
10:01 10.05.2024
09:45 10.05.2024
09:29 10.05.2024
09:16 10.05.2024
09:14 10.05.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.993