ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Поради щодо користування держпрограмою «Доступні ліки»
16:37 / 30.05.2022

ОДЕСА, 30 ТРАВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський припортовий завод» опублікувало поради щодо користування державною програмою «Доступні ліки».

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеського припортового заводу.

У повідомленні підприємства сказано:

В Україні продовжує працювати програма «Доступні ліки», якою можна скористатися незалежно від місця перебування і того, де виписали електронний рецепт.

Про це повідомила представниця Національної служби здоров’я України Христина Петрик. Ліки за цією програмою відпускаються безкоштовно.

Знайти аптеку, де видають безкоштовні ліки за рецептом, можна за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.

В умовах війни ліки можна отримати за паперовим рецептом, якщо у лікаря немає можливості виписати електронний. Також є можливість отримати рецепт дистанційно.

Завдяки цьому навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека – його погасити. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Задля зручності пацієнтів максимально спрощено процес отримання рецептів на препарати, у тому числі й на ті, що входять у програму «Доступні ліки».

«Якщо пацієнт користується програмою «Доступні ліки» і має зв'язок зі своїм лікарем онлайн, то пацієнт може отримати цей рецепт на свій телефон без відвідин лікаря, а сконтактуватися з ним онлайн», – кажуть у НСЗУ.

Якщо пацієнт не має зв'язку з лікарем, із яким підписав декларацію, він може звернутися до будь-якого лікаря первинної медичної допомоги і отримати у нього рецепт на ліки.

Зауважимо, щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки» потрібно звернутися до відповідного лікаря, в залежності від напряму захворювання:

📍бронхіальна астма, діабет ІІ типу, серцево-судинні захворювання – рецепт виписує сімейний лікар;

📍розлади психіки та поведінки – рецепт виписує лише психіатр;

📍епілепсія – психіатр або невролог;

📍нецукровий діабет – ендокринолог, якщо потрібен повторний рецепт, то його може виписати сімейний лікар.

Придбати ліки за рецептом можна у будь-якому регіоні Україні, незалежно від того, де видали рецепт.

«Немає прив'язки до місця реєстрації пацієнта, немає прив'язки до його фактичного місця проживання», – говорить Христина Петрик.

Наразі в Україні «Доступних ліків» стало більше, і тепер до програми включено 354 лікарські засоби. З них:

198 – серцево-судинні хвороби;

51 – діабет ІІ типу;

27 – профілактика інсультів та інфарктів;

16 – бронхіальна астма;

30 – розлади психіки та поведінки;

27 – епілепсія;

5 – нецукровий діабет.

В умовах воєнного стану, декларація з лікарем первинки необов’язкова. Якщо пацієнт переїхав в інший населений пункт, або не може зв’язатися з лікарем, з яким укладена декларація, – це не проблема. За рецептом можна звернутися до будь-якого іншого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якщо ліки потрібні дитині. Лікар може виписувати рецепт на “Доступні ліки” на місяць.

Також нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

Перед тим, як йти в аптеку, радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Нагадуємо, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
19:27 02.05.2024
18:35 02.05.2024
17:32 02.05.2024
16:56 02.05.2024
16:44 02.05.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.012