Пресс-конференция, посвященная старту Молодежного комитета адвокатов «NextGen»

Реєстр застрахованих осіб
04.07.2016 в 15:33
Реєстр застрахованих осіб

Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — реєстр) — це автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

За статтею 20-ю Закону Реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд. А користувачами його є органи доходів і зборів та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування. Створено Реєстр на основі інформаційної бази персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. До нього вносяться дані про фізичних осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. А саме – номер посвідчення застрахованої особи, прізвище, ім'я та по батькові на момент подання даних до Пенсійного фонду; дата народження, стать, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, серія, номер і назва документа, з якого взяті відомості до персональної облікової картки, громадянство, номер телефону (за згодою), персоніфіковані відомості про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески, та інші дані, необхідні для обчислення та призначення страхових виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, які подаються роботодавцями, підприємствами, установами, організаціями, військовими частинами та органами, що виплачують грошове забезпечення, допомогу та компенсацію.

Дані до Реєстру, зміни та уточнення до них вносяться на підставі звітів про нарахування єдиного внеску, що подаються страхувальниками. Незважаючи на те, що адміністрування єдиного внеску загальнообов’язкового державного соціального страхування покладено на ДФС, яка передбачає надання звітів, інформація продовжує поповнювати Реєстр по кожній застрахованій особі. Консультації щодо питань ведення Реєстру, включаючи заповнення таблиць 5 – 9 додатку 4, всіх таблиць додатку 5, додатку 6 та додатку 7 звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, згідно з «Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» надають органи Пенсійного фонду України.

Дані про осіб, що перебували на обліку як безробітні та отримували допомогу по безробіттю та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, надаються центрами зайнятості безпосередньо до Пенсійного фонду. У разі добровільного страхування, після надання застрахованої особою відповідного звіту, дані також матимуть відображення в Реєстрі.

Персоніфікований облік даних, накопичений фактично в повному обсязі з 2000 року. За ними здійснюється призначення, перерахунок пенсій, а з 2011 року страхові виплати всіх фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Пенсійний фонд забезпечує захист інформації Державного реєстру застрахованих осіб. Інформація з нього використовується виключно для потреб, визначених законодавством. Разом с тим застрахована особа має можливість контролювати персоніфіковані дані, накопичені на її особовій картці. Для цього необхідно звернутись з паспортом та ідентифікаційним порядковим номером (ІПН) в органи Пенсійного фонду України за місцем проживання або за місцем реєстрації підприємства, де особа працює. Одним із способів контролювати особисті данні реєстру застрахованих осіб є веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою portal.pfu.gov.ua. Своєчасний контроль за особистими даними загальнообов’язкового державного соціального страхування – це відсутність клопоту під час призначення (перерахунку) пенсії та інших соціальних виплат.

Головний спеціаліст відділу ведення, реєстрів та підтримки інформаційно-аналітичних систем управління ПФУ в Приморському районі м. Одеси Наместник Н.І.

ПРИЗРАКИ МОРЕЛЯ С КОЗАКОМ. ЧЕМ «БОЛЬШОЙ ПАКЕТ» МОЛДАВСКОГО ПРЕЗИДЕНТА ГРОЗИТ УКРАИНЕ
Молдове отводится роль полигона. Если предложенная модель будет принята основными игроками, то ее вполне могут применить и по отношению к Украине

ЮБИЛЕЙНАЯ ВЫСТАВКА МАСТЕРА ПЕЙЗАЖА
Одесский музей западного и восточного искусства представил одесситам юбилейную выставку народного художника Украины, председателя Одесского отделения национального союза художников Украины Анатолия Александровича Горбенко, посвященную 75-летию со дня рождения мастера.