Одесса: религия и политика

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ-АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ
08.07.2016 в 11:24
Управління Пенсійного фонду України

Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси нагадує керівникам підприємств, роботодавцям і найманим працівникам, які прагнуть мати соціальні гарантії і бути впевненими в завтрашньому дні — звертайте увагу на умови працевлаштування, порядок нарахування і виплати заробітної плати.

Дотримання законодавства в питаннях нарахування заробітної плати в розмірі не менше мінімальної та її легалізація — основні умови соціального захисту населення. Адже легальна зарплата сьогодні — це завтрашні пенсії, пільги і субсидії, різного роду державні допомоги.

Згідно статті 8 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон), право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи мають громадяни України, які застраховані згідно з чинним законодавством і досягли пенсійного віку або визнані інвалідами в установленому законодавством порядку та мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж.

Стаття 24 Закону визначає, що страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок визначається шляхом множення мінімальної заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) і підлягає сплаті щомісяця.

При офіційному оформленні заробітної плати пам'ятайте, що її мінімальний розмір в Україні на 2016 рік становить в січні-квітні 1218,00 грн., травні-листопаді 1450,00 грн., грудні 1550,00 грн. Користуйтеся своїми правами — вимагайте легальну або «чисту» заробітну плату!

Переважна більшість роботодавців нараховують заробітну плату працівникам на рівні законодавчо встановленого мінімуму. Крім того значна кількість підприємств і організацій офіційно декларують зарплати менше мінімальної, мотивуючи це неповною зайнятістю. Таким чином, працівники не зможуть отримати високу пенсію навіть при наявності великого трудового стажу.

Отже, варто вже зараз відстоювати свої конституційні права — вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

ЧЕРНОМОРСКИЙ ДНЕВНИК. ВЫПУСК №5 19.07.2018
Итоги брюссельского саммита НАТО: в Румынии будет размещен оперативный командный центр НАТО, а Турции «поняли и простили» покупку российских комплексов С-400. Двери НАТО для Украины и Грузии не закрыты, но и настежь их отворять пока не спешат.

Украина — Грузия: глубокое развитие культурного сотрудничества
Одесскую национальную научную библиотеку с рабочим визитом посетили грузинские коллеги. Итогом встречи стало подписание Меморандума о сотрудничестве между Национальной парламентской библиотекой Грузии и Одесской национальной научной библиотекой.