КРУГЛИЙ СТІЛ «Проблеми політичної та громадської діяльності ромської спільноти Одеської області»

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ-АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ
08.07.2016 в 11:24
Управління Пенсійного фонду України

Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси нагадує керівникам підприємств, роботодавцям і найманим працівникам, які прагнуть мати соціальні гарантії і бути впевненими в завтрашньому дні — звертайте увагу на умови працевлаштування, порядок нарахування і виплати заробітної плати.

Дотримання законодавства в питаннях нарахування заробітної плати в розмірі не менше мінімальної та її легалізація — основні умови соціального захисту населення. Адже легальна зарплата сьогодні — це завтрашні пенсії, пільги і субсидії, різного роду державні допомоги.

Згідно статті 8 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон), право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи мають громадяни України, які застраховані згідно з чинним законодавством і досягли пенсійного віку або визнані інвалідами в установленому законодавством порядку та мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж.

Стаття 24 Закону визначає, що страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок визначається шляхом множення мінімальної заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) і підлягає сплаті щомісяця.

При офіційному оформленні заробітної плати пам'ятайте, що її мінімальний розмір в Україні на 2016 рік становить в січні-квітні 1218,00 грн., травні-листопаді 1450,00 грн., грудні 1550,00 грн. Користуйтеся своїми правами — вимагайте легальну або «чисту» заробітну плату!

Переважна більшість роботодавців нараховують заробітну плату працівникам на рівні законодавчо встановленого мінімуму. Крім того значна кількість підприємств і організацій офіційно декларують зарплати менше мінімальної, мотивуючи це неповною зайнятістю. Таким чином, працівники не зможуть отримати високу пенсію навіть при наявності великого трудового стажу.

Отже, варто вже зараз відстоювати свої конституційні права — вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

Сергей Гриневецкий
ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ І НОВІ ВИМОГИ ДО ПІДГОТОВКИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ
Підготовка кадрів для державної служби та органів місцевого самоврядування була і залишається однією з найважливіших передумов функціонування всієї системи влади. Протягом новітньої історії України ми мали змогу неодноразово переконатися в тому, що від рівня підготовки чиновництва залежить ефективність держави як такої. Навіть найкращі закони, рішення Уряду та програми залишаться нереалізованими, якщо рівень виконавців не буде відповідати поставленим завданням.

Презентован новый номер газеты «Всемирные Одесские Новости»
Устные чтения авторов, героев и читателей публикаций газеты «Всемирные Одесские Новости», конечно, же не могли уместиться в заявленный часовой регламент, который, понятное дело, был нарушен. Презентация осеннего Третьего номера вновь, пожалуй, к радости всех присутствующих, напомнила о многоголосии и разноплановости одесситов, призванных ещё 28 лет назад, в час создания Всемирного Клуба Одесситов его президентом Михаилом Жванецким, объединятся. И лозунг-призыв «Одесситы всех стран, соединяйтесь!» сработал и нашёл как нельзя лучшее подкрепление на страницах газеты.