ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Курси валют. Долар США. Покупка:

Призер Канн та фільм відкриття Одеського кінофестивалю виходить у прокат
09.08.2018 в 12:17
Призер Канн та фільм відкриття Одеського кінофестивалю виходить у прокат

16 серпня у прокат виходить трагікомедія «Гірська жінка: на війні» виробництва України, Ісландії та Франції.

Головна героїня, 50-річна Хатла, живе тихим життям – однак за образом самотньої диригентки хору ховається зухвала екоактивістка. Під псевдонімом «Горянка» жінка веде одиночну війну з місцевим алюмінієвим заводом. Вона ризикує всім, щоб захистити природу ісландських передгір'їв – але ситуація змінюється, коли в її житті з'являється дівчинка-сирота з України.

Світова прем'єра стрічки Бенедикта Ерлінґссона пройшла в рамках «Тижня критики» Каннського кінофестивалю, де фільм отримав три премії: авторську нагороду Prix SACD за музику, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю – Grand Rail d'Or, символічну нагороду від асоціації залізничників-кінематографістів. Також фільм удостоївся призу від асоціації Cinécole – Coup de Coeur, який присуджується викладачами та студентами французьких вишів одному з 11 фільмів програми Каннського кінофестивалю.

«Гірська жінка: на війні» створювалася у копродукції Ісландії, Франції та України. Українським продюсером виступив Сергій Лавренюк, компанія Solar Media Entertainment. Проект фільму став одним з переможців 10 конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. У фільмі звучить українська музика – спеціально для стрічки були адаптовані тексти пісень, які в кадрі виконують учасниці хору Ірина Данилейко, Галина Гончаренко та Сусанна Карпенко.

За словами Голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка: «Цей фільм є для України дуже вдалим прикладом міноритарної копродукції. Наш внесок у виробництво стрічки становить 10%, а коли ми надаємо фільму фінансову підтримку, то хочемо бачити у ньому українські елементи, український культурний контекст. Як на рівні сюжету, так і на рівні участі знімальної групи. Ми отримали все перераховане вище пропорційно тому внеску, який зробили».

Фільм став другою художньою стрічкою ісландського режисера, актора, документаліста Бенедикта Ерлінґссона. Його дебютна робота – «Про коней і людей» – отримала понад 20 нагород по всьому світу, в тому числі премію за «найкращого нового режисера» на міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьяні. Роль Хатли виконала відома ісландська актриса Халлдора Гейхадсдоттір («Металістка», «Про коней і людей», «Острів диявола»). Серед українських акторів – Олена Лавренюк, яка грає директора дитячого будинку та Маргарита Хільська – за сюжетом українська дівчинка Ніка, дочка Хатли.

В Україні «Гірська жінка: на війні» став фільмом відкриття Одеського кінофестивалю.

«Гірська жінка: на війні» виходить в український прокат 16 серпня. Напередодні, відбудуться допрем'єрні покази на західній Україні: 9 серпня у Львові («Планета Кіно»), 10 серпня у Івано – Франківську («Люм'єр»), 11 серпня у Тернополі («Сінема Сіті»), а 15 серпня у столичному кінотеатрі «Жовтень» відбудеться прем'єрний показ за участі знімальної групи.

розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.