КРУГЛИЙ СТІЛ «Проблеми політичної та громадської діяльності ромської спільноти Одеської області»

18.09.2018 в 15:40
Благодійний фонд «За майбутнє без СНІДу»

Благодійний фонд «За майбутнє без СНІДу» презентує завершення реалізації проекту «Міжрегіональний пілотний практикум для активістів та НУО Одеської і Миколаївської областей по забезпеченню громадського контролю за дотриманням органами СБУ, поліції та пенітенціарної системи прав і свобод уразливих груп населення». Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та у партнерстві з Миколаївським обласним відділення ВБО «Рух в підтримку колишніх в’язнів України «Подолання» і громадською організацією «Незалежна соціальна адвокація та правозахист».

Метою проекту було сприяти розвитку громадянської активності шляхом підвищення рівня обізнаності активістів неурядових організацій, а також представників СБУ, поліції, пенітенціарної служби у питаннях прав і свобод уразливих груп населення — колишніх в'язнів, етнічних меншин, ЛГБТ, жінок тощо.

Було проведено навчання громадських активістів у форматі тренінгу для наступного залучення їх до моніторингу поліції. В ході виконання проекту було проведено ряд моніторингових візитів в поліцію та пенітенціарні заклади м. Одеси та Миколаєва (понад 35 візитів), до яких залучалися громадські активісти, в тому числі представники уразливих груп населення. Використовувалася єдина методологія, а саме застосовувалося анкетування, використання фото, аудіо та відео фіксації. За наслідками візитів до установ надсилалися звіти з рекомендаціями.

Головні тезиси за наслідками вивчення роботи поліції:

- на рівні відділків робота поліції змінюється на краще дуже повільно (з 2014 року);

- поліція реагує позитивними змінами у своїй роботі переважно після застосування інструментів громадського впливу;

- у відділках поліції часто не реєструються громадяни, що значно підвищує ризики жорстокого поводження та катування;

- працівники поліції майже не вміють працювати з вразливими групами населення;

- рівень зацікавленості населення для активної участі у громадському впливі на поліцію достатньо низький;

- в поліції відсутнє фінансування для здійснення більшості рекомендацій, часто у керівництва відсутнє бажання робити зміни, які не потребують фінансів, переважна більшість керівників не зацікавлена підвищувати сервісну функцію поліції.

Громадськими активістами також були проведені моніторингові візити в пенітенціарні заклади Миколаївської області, за наслідками яких було здійснено відповідне реагування.

За результатами роботи проекту виготовлено брошуру «Особливості правової роботи з уразливими групами населення» — для поширення досвіду, напрацьованого у проекті. У виданні, зокрема, надаються рекомендації як здійснювати моніторинг роботи поліції, а також пенітенціарних закладів, яких правил дотримуватися та яких бажано помилок уникати.

Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Особливості правової роботи з уразливими групами населення в Україні Брошура – Одеса, 2018

Особливості правової роботи з уразливими групами населення в Україні (обкладинка)

Права людини в місцях позбавлення волі. Практика моніторингу на Півдні України

Сергей Гриневецкий
ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ І НОВІ ВИМОГИ ДО ПІДГОТОВКИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ
Підготовка кадрів для державної служби та органів місцевого самоврядування була і залишається однією з найважливіших передумов функціонування всієї системи влади. Протягом новітньої історії України ми мали змогу неодноразово переконатися в тому, що від рівня підготовки чиновництва залежить ефективність держави як такої. Навіть найкращі закони, рішення Уряду та програми залишаться нереалізованими, якщо рівень виконавців не буде відповідати поставленим завданням.

Презентован новый номер газеты «Всемирные Одесские Новости»
Устные чтения авторов, героев и читателей публикаций газеты «Всемирные Одесские Новости», конечно, же не могли уместиться в заявленный часовой регламент, который, понятное дело, был нарушен. Презентация осеннего Третьего номера вновь, пожалуй, к радости всех присутствующих, напомнила о многоголосии и разноплановости одесситов, призванных ещё 28 лет назад, в час создания Всемирного Клуба Одесситов его президентом Михаилом Жванецким, объединятся. И лозунг-призыв «Одесситы всех стран, соединяйтесь!» сработал и нашёл как нельзя лучшее подкрепление на страницах газеты.