Пресс-конференция на тему «Всеукраинский проект — Народный Президент»: первые результаты»

18.09.2018 в 15:40
Благодійний фонд «За майбутнє без СНІДу»

Благодійний фонд «За майбутнє без СНІДу» презентує завершення реалізації проекту «Міжрегіональний пілотний практикум для активістів та НУО Одеської і Миколаївської областей по забезпеченню громадського контролю за дотриманням органами СБУ, поліції та пенітенціарної системи прав і свобод уразливих груп населення». Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та у партнерстві з Миколаївським обласним відділення ВБО «Рух в підтримку колишніх в’язнів України «Подолання» і громадською організацією «Незалежна соціальна адвокація та правозахист».

Метою проекту було сприяти розвитку громадянської активності шляхом підвищення рівня обізнаності активістів неурядових організацій, а також представників СБУ, поліції, пенітенціарної служби у питаннях прав і свобод уразливих груп населення — колишніх в'язнів, етнічних меншин, ЛГБТ, жінок тощо.

Було проведено навчання громадських активістів у форматі тренінгу для наступного залучення їх до моніторингу поліції. В ході виконання проекту було проведено ряд моніторингових візитів в поліцію та пенітенціарні заклади м. Одеси та Миколаєва (понад 35 візитів), до яких залучалися громадські активісти, в тому числі представники уразливих груп населення. Використовувалася єдина методологія, а саме застосовувалося анкетування, використання фото, аудіо та відео фіксації. За наслідками візитів до установ надсилалися звіти з рекомендаціями.

Головні тезиси за наслідками вивчення роботи поліції:

- на рівні відділків робота поліції змінюється на краще дуже повільно (з 2014 року);

- поліція реагує позитивними змінами у своїй роботі переважно після застосування інструментів громадського впливу;

- у відділках поліції часто не реєструються громадяни, що значно підвищує ризики жорстокого поводження та катування;

- працівники поліції майже не вміють працювати з вразливими групами населення;

- рівень зацікавленості населення для активної участі у громадському впливі на поліцію достатньо низький;

- в поліції відсутнє фінансування для здійснення більшості рекомендацій, часто у керівництва відсутнє бажання робити зміни, які не потребують фінансів, переважна більшість керівників не зацікавлена підвищувати сервісну функцію поліції.

Громадськими активістами також були проведені моніторингові візити в пенітенціарні заклади Миколаївської області, за наслідками яких було здійснено відповідне реагування.

За результатами роботи проекту виготовлено брошуру «Особливості правової роботи з уразливими групами населення» — для поширення досвіду, напрацьованого у проекті. У виданні, зокрема, надаються рекомендації як здійснювати моніторинг роботи поліції, а також пенітенціарних закладів, яких правил дотримуватися та яких бажано помилок уникати.

Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Особливості правової роботи з уразливими групами населення в Україні Брошура – Одеса, 2018

Особливості правової роботи з уразливими групами населення в Україні (обкладинка)

Права людини в місцях позбавлення волі. Практика моніторингу на Півдні України

МИФЫ ОБОРОНЫ ОДЕССЫ: ХОДИЛИ ЛИ РУМЫНСКИЕ СОЛДАТЫ В «ПСИХИЧЕСКУЮ АТАКУ»
В художественном фильме «Поезд в далекий август» есть такой эпизод: румынские солдаты, как на параде идут в атаку сомкнутым строем под барабаны, впереди священник с поднятым крестом. Советский офицер передает команду «в попа не стрелять», гремит залп, катятся барабаны, и обезумевший священник мечется среди трупов румынских солдат.

СЕРГЕЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: «ОДЕССА И ТЕЛЕВИДЕНИЕ – БЛИЗНЕЦЫ-БРАТЬЯ»
Одесское телевидение – само по себе явление неповторимое, как и всё одесское. Это не просто бренд, это целая эпоха, за которой стоят выдающиеся, порой легендарные имена, лица, события. Именно поэтому выход в свет книги Анны Бузиян и Наталии Карай «Идём на телек», безусловно, стал событием в культурной жизни региона.