Утворення Асоціації виноградарів та виробників вина Тарутине-Теруар. Перспективні напрямки виноробного лідерства Одеської області шляхом впровадження системи географічних зазначень в Україні
09.04.2019 в 14:35

Організатори: Асоціація виноградарів та виробників вина «Тарутине-Теруар», Кластер «Фрумушика-Нова», Одеська національна академія харчових технологій.

Географічні зазначення – це один з видів добровільного захисту товарів від недобросовісної конкуренції та ефективний інструмент колективного просування товарів на ринки. Географічні зазначення вказують на певну місцевість (теруар), звідки походить товар унікальної якості.

Метою прес-конференції є інформування про утворення Асоціації «Тарутине-Теруар», обговорення перспективних напрямків і завдань розвитку системи географічних зазначень в Одеській області, розвитку виноробних зон регіону, у т.ч. в районі Асоціації «Тарутине-Теруар», змісту діяльності щодо визначення географічних зазначень тощо.

Ознакою лідерства та активності процесу впровадження системи географічних зазначень на Одещині є утворення спеціалізованих (профільних) асоціацій для визначення і захисту відповідних найменувань виноробної продукції, визначення асортименту і їх брендування та маркетинг. На порядку денному також створення комплексного продукту, пов’язаного з виноградарством і виноробством та суміжними сферами у вигляді туристичних дестинацій, маршрутів та пов’язаних послуг.

В кінці березня 2019 року була офіційно зареєстрована одна з перших в Україні Асоціацій виноградарів та виробників вина – «Тарутине-Теруар». Це вже друга профільна асоціація в Одеській області після утвореної у лютому 2019 року Асоціації виноградарів та виноробів «Придунайська Бессарабія».

Теруар – сукупність унікальних умов, характеристик (природно-кліматичних) та чинників (економічних, технологічних, технічних, соціальних тощо) для виробництва та продажу відповідної продукції. Теруарний продукт — продукт, вироблений з сировини визначеної місцевості у контрольованих умовах зі своєю специфікою та унікальними якостями і характеристиками.

Одеська область – в рамках Проекту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» — «Geographical Indications in Ukraine/Географічні зазначення в Україні»: https://www.facebook.com/GIs4Ukraine/.

Проект «Пілотне впровадження дій зі створення агроекологічного кластеру для сталого розвитку в Одеській області» (за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку (ФРН) та Німецької спілки з міжнародного співробітництва(GIZ) щодо формування інтегрованих форм господарювання в сільській периферійній місцевості.

Питання до розгляду та обговорення:

1. Утворення Асоціації виноградарів та виробників вина – «Тарутине-Теруар» — як практичний крок щодо впровадження системи географічних зазначень; Інтегровані форми господарювання (кластери, профільні асоціації) – перспективний напрямок організації та сталого розвитку підприємництва в регіоні.

2. Що таке «географічні зазначення» та мета їх впровадження;

3. Місце Одеської області в системі географічних зазначень, унікальність регіону та його продукції – як умова встановлення/визначення, захисту і просування географічних зазначень;

4. Перспективні напрямки виноградарства і виноробства в Україні та Одеській області;

5. Одещина у проекті «Дороги вина та смаку – інструмент розвитку сільських територій Одеської області, як еногастрономічних туристичних дестинацій»;

6. Стан справ та підходи щодо впровадження системи географічних зазначень.

Учасники:

Представники Асоціації виноградарів та виробників вина «Тарутине-Теруар» та Кластеру «Фрумушика-Нова»,

Начальник управління аграрної політики Одеської ОДА І. М. Петрів

Фахівці та науковці Одеської національної академії харчових технологій, експерти Проекту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», регіональні експерти.

Аналитическая служба «Контекст-Причерноморье»
СЕРГЕЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: «СВОБОДНАЯ ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЗОНА — ЭТО ВОПРОС ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ЭКОНОМИКИ И ИНВЕСТИЦИЙ»
На днях Одесский городской голова издал распоряжение о создании рабочей группы по вопросам восстановления и расширения полноценной деятельности специальной (свободной) экономической зоны. Сопредседателем рабочей группы назначен председатель Одесской облгосадминистрации в 1998-2005 году, народный депутат Украины 3-го, 6-го и 7-го созывов Сергей Гриневецкий. В интервью ИА "Контекст-Причерноморье" он поделился своим видением будущего СЭЗ в Одессе.

Славетні імена з історії бібліотеки: Олександра Миколаївна Тюнєєва
У цьому році виповнюється 190 років заснуванню Одеської національної наукової бібліотеки. Тож у головній міській «скарбниці мудрості» заплановано низку цікавих заходів, приурочених до цієї знаменної дати. Перша ластівка в розділі «Видатні постаті та події в історії ОННБ» – зустріч, присвячена пам’яті унікальної людини, книгознавця, бібліографа, фахівця з рідкісних книг – Олександри Миколаївни Тюнєєвої (1888-1984).