Прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА про тенденції дня голосування на виборах Верховної Ради в Одеській області

В Одесі стартувала перша Школа політичної активності для ромських лідерів і лідерок
28.07.2019 в 11:54

Політичні права та свободи, основи виборчого права в Україні та функціонування виборчих систем стали темою першого модулю «Ромської школи політичної активності» для ромських активістів та активісток, яка стартувала 14 липня в Одесі.

Як повідомляє пресслужба Офісу громадської організації «Правозахисний ромський центр», в Одеській області розпочала роботу «Ромської школи громадської та політичної активності», метою якої є навчання ромських активістів та активісток базовим принципам розвитку лідерства, ефективним формам громадської та політичної участі, а також мережування та формування регіональної спільноти політично активних ромських лідерів.

Як пояснив президент «Правозахисного ромського центру» Володимир Кондур, навчання у школі передбачає чотири навчальні модулі для відібраних 15 ромських активістів з районів Одеської області з подальшим їх залученням до проведення просвітницької роботи в громадах, де проживає ромська етнічна меншина, Ізмаїльського, Кілійського, Татарбунарського, Арцизького, Березівського, Лиманського районів.

Перший тренінг був присвячений питанням виборів, функціонування парламенту, видам виборів та участі у них представників громадянського суспільства. Його провели юристка, правозахисниця Юлія Лісова і юрист, представник Одеського Комітету виборців України Ігор Бринош. Крім навчальних панелей, захід включав дискусії та практичні завдання.

Також учасники та учасниці мали можливість поспілкуватись з офіцером з прав людини Моніторингової місії ООН у південному регіоні Артуром Яцевичем, який розповів про виборчі права крізь призму прав людини, а також про міжнародний досвід участі ромських лідерів у виборних органах влади.

Другий модуль відбудеться 9 серпня і буде присвячений модуль системі органів влади в Україні, місцевому самоврядування, реформі децентралізації.

Під час третього модулю учасники та учасниці розглянуть тему лідерства, а на четвертому – міжнародний досвід політичної участі ромів.

«Роми в Україні залишаються найбільш дискримінованою національною меншиною за етнічною та соціальною ознаками, і найбільше проблем знаходиться у сфері їх участі в громадському та політичному житті. Представники ромської громади практично не представлені на всіх рівнях державного управління, для них є недоступними виборні та призначувані посади в державних органах та органах місцевого самоврядування. Водночас в сучасних умовах посилення «мови ворожнечі» до ромів та ромських погромів, на фоні частої бездіяльності владних органів, питання громадської та політичної самоорганізації та участі ромів набувають в Україні максимальної актуальності та значення. Метою нашого проекту є посилення спроможності та створення умов для ефективної громадсько-політичної участі та представництва інтересів дискримінованої в Україні ромської спільноти як необхідної передумови соціалізації та включення в життя громад, уникнення міжетнічних конфліктів та порушення прав людини», — розповів Володимир Кондур.

ДЕОЛИГАРХИЗАЦИЯ ПО-МОЛДАВСКИ. КАК ПРЕЗИДЕНТ ДОДОН ВЛАСТНУЮ ВЕРТИКАЛЬ СТРОИТ
Избрание представителя социалистов председателем Конституционного суда выглядит как часть общего плана Игоря Додона по укреплению своего политического влияния. В конечном итоге именно он получил наибольший выигрыш от падения Владимира Плахотнюка, превратившись во влиятельную политическую фигуру

«БАРХАТНЫЙ СЕЗОН» В ОДЕССЕ — СВОБОДНАЯ КУЛЬТУРНАЯ ЗОНА
21-го августа в Одесском Национальном академическом театре оперы и балета состоялась пресс-конференции по поводу приближающегося открытия V юбилейного фестиваля искусств «Бархатный сезон в Одесской опере» (30 августа-15 сентября) Сергей Гриневеций на правах председателя наблюдательного совета театра открыл пресс-конференцию и поприветствовал всех с приближением настоящего праздника искусств, коим, безусловно, является «Бархатный сезон», после чего остановился на таких ключевых моментах.