Особливості підготовки та проведення ЗНО-2020

В Одесі стартувала перша Школа політичної активності для ромських лідерів і лідерок
28.07.2019 в 11:54

Політичні права та свободи, основи виборчого права в Україні та функціонування виборчих систем стали темою першого модулю «Ромської школи політичної активності» для ромських активістів та активісток, яка стартувала 14 липня в Одесі.

Як повідомляє пресслужба Офісу громадської організації «Правозахисний ромський центр», в Одеській області розпочала роботу «Ромської школи громадської та політичної активності», метою якої є навчання ромських активістів та активісток базовим принципам розвитку лідерства, ефективним формам громадської та політичної участі, а також мережування та формування регіональної спільноти політично активних ромських лідерів.

Як пояснив президент «Правозахисного ромського центру» Володимир Кондур, навчання у школі передбачає чотири навчальні модулі для відібраних 15 ромських активістів з районів Одеської області з подальшим їх залученням до проведення просвітницької роботи в громадах, де проживає ромська етнічна меншина, Ізмаїльського, Кілійського, Татарбунарського, Арцизького, Березівського, Лиманського районів.

Перший тренінг був присвячений питанням виборів, функціонування парламенту, видам виборів та участі у них представників громадянського суспільства. Його провели юристка, правозахисниця Юлія Лісова і юрист, представник Одеського Комітету виборців України Ігор Бринош. Крім навчальних панелей, захід включав дискусії та практичні завдання.

Також учасники та учасниці мали можливість поспілкуватись з офіцером з прав людини Моніторингової місії ООН у південному регіоні Артуром Яцевичем, який розповів про виборчі права крізь призму прав людини, а також про міжнародний досвід участі ромських лідерів у виборних органах влади.

Другий модуль відбудеться 9 серпня і буде присвячений модуль системі органів влади в Україні, місцевому самоврядування, реформі децентралізації.

Під час третього модулю учасники та учасниці розглянуть тему лідерства, а на четвертому – міжнародний досвід політичної участі ромів.

«Роми в Україні залишаються найбільш дискримінованою національною меншиною за етнічною та соціальною ознаками, і найбільше проблем знаходиться у сфері їх участі в громадському та політичному житті. Представники ромської громади практично не представлені на всіх рівнях державного управління, для них є недоступними виборні та призначувані посади в державних органах та органах місцевого самоврядування. Водночас в сучасних умовах посилення «мови ворожнечі» до ромів та ромських погромів, на фоні частої бездіяльності владних органів, питання громадської та політичної самоорганізації та участі ромів набувають в Україні максимальної актуальності та значення. Метою нашого проекту є посилення спроможності та створення умов для ефективної громадсько-політичної участі та представництва інтересів дискримінованої в Україні ромської спільноти як необхідної передумови соціалізації та включення в життя громад, уникнення міжетнічних конфліктів та порушення прав людини», — розповів Володимир Кондур.

МОЛДОВА: ПОЛІТИЧНІ ПІДСУМКИ 2019 РОКУ
Протягом 2019 року в Молдові відбулися парламентські вибори та дві політичні кризи, які призвели до масштабного перезавантаження влади в країні. Правління Демократичної партії Молдови (ДПМ), або ж, згідно з визначенням молдавських політиків та мас-медіа, "режим Плахотнюка" (за ім'ям лідера Демпартії олігарха Влада Плахотнюка), пройшовши транзитивний період «дивної коаліції» проросійської Партії соціалістів Республіки Молдови (ПСРМ) та проєвропейського блоку ACUM, змінилося на правління міноритарного Уряду, який по суті своїй підконтрольний Президенту Молдови Ігорю Додону.

ПРЕМИЯ ЯНА ГЕЛЬМАНА — 2019
14 января в золотом зале Одесского литературного музея прошла вторая церемония награждения премией Яна Гельмана.