Мир на Сході: реалії, перспективи та загрози

Крок до знищення вітчизняного рибництва
28.10.2019 в 13:48
Крок до знищення вітчизняного рибництва

Асоціація рибалок України вкрай обурена наказом №431 Державного агентства рибного господарства України «Про припинення діяльності державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб». Асоціація вважає даний наказ антинародним і антидержавним, спрямованим на знищення рибництва у нас в країні.

І це в той час як 85% рибного прилавка займає імпортна рибна продукція. Крок за кроком імпорт витісняє вітчизняного виробника. Але Державне Агентство рибного господарства України нічого не робить для підтримки українських рибоводів.

Ще зовсім недавно, двадцять років тому в Україні було 19 000 рибоводних підприємств, які вирощували 67 000 тонн риби на рік. Сьогодні залишилося 4 державних рибоводних заводи і 4 000 приватних підприємств, що займаються рибництвом. Ними було вироблено 20 193 тонни водних біоресурсів. Такі мізерні показники говорять про повний провал програми з розвитку Аквакультури в країні.

Авторитетна сільськогосподарська організація ООН (ФАО) затвердила програму, яка передбачає, що до 2025 року тільки 35% світової продуктового кошика буде наповнюватися з дикої природи, 65% буде вирощена риба. За аквакультурою майбутнє. Це розуміють в світі. І це єдино вірний шлях розвитку вітчизняної рибної галузі.

При раціональному використанні внутрішніх водойм і морів Україна цілком може стати європейською Рибницею!

У нас для цього все є: безкрайні водні простори (в Україні 63 000 річок, 40 000 озер, 400 000 ставків, 1100 водосховищ, два моря) і кращі рибоводи в світі, які не знайшовши застосування свого досвіду і знань змушені були шукати собі роботу за кордоном. Українські рибоводи брали найактивнішу участь у розвитку рибної галузі Китаю, Ізраїлю, Румунії, Польщі, В'єтнаму, Лаосу, Сінгапуру, Малайзії, Арабських Еміратів, а також в Африці.

Також треба відзначити, що рибний продукт вкрай важливий для повноцінного розвитку і здоров'я людини. За рекомендацією Всесвітньої Організації охорони здоров'я кожна людина повинна споживати не менше 19,6 кг рибного продукту в рік. У Європі цей показник в 2019 році склав 21,8 кг. У Норвегії жителі споживають більше 40 кг., в Японії — 65 кг., у Таїланді — 74 кг.

У 1991 році кожен українець з'їдав 24,4 кг рибного продукту в рік. У 2018 наші співвітчизники явно не доїли риби ... вживши тільки 9,6 кг на кожного. І це в аграрній країні ...

Вражає рішення керівництва Держрибагентства про ліквідацію найбільшого рибоводного підприємства країни, яке є зразковим, а так само постійно перевиконує плани по вселенню молоді риб в наші водойми. А це сьогодні надзвичайно важливо. Так як через нераціональне використання водних живих ресурсів, масштабну корупцію в органах рибоохорони, риб'ячі зграї катастрофічно порідшали, багато видів риби на межі виживання. Для їх підтримки необхідно штучне зариблення водойм.

Настільки критичної ситуації ще не було. Рибу в наших водоймах погубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. В останню редакцію Червоної Книги України увійшло 70 видів аборигенних видів риби, як зникаючі. Таке враження, що ми пережили екологічну катастрофу ... Адже ці види досить впевнено почувають себе в водоймах наших закордонних сусідів.

За висновками науковців, якщо нічого не робити, то до 2050 року в українському водоймах може зникнути риба.

Вчені Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України стверджують, що поширеного промислового виду — ляща в наших водоймах залишилося не більше 25% від його запасів 1991 року, щуки — 15%, судака і сома — 8%, а такі колись поширені види як головень, чехоня, жерех , лин, сазан перейшли в розряд зникаючих.

Новокаховський рибоводний завод частикових риб єдиний в країні який вирощує молодь щуки, сома, судака, ляща, плотви. Загальна площа його рибо відтворювальних водойм становить понад 800 га.

Новокаховський рибзавод є загальнодержавним режимним об'єктом, щорічно виконує і перевиконує виробничі плани і програми, є платником податків до державного та місцевого бюджету Новокаховської міської ради щорічно сплачується 6 500 000. грн. Статутною діяльністю установи є збільшення рибопродуктивності Нижнього Дніпра і Каховського водосховища, біомеліорація, забезпечення продовольчої та екологічної безпеки. Ліквідація Новокаховського рибоводного заводу частикових риб, не обґрунтовано науково-технічними та виробничо-економічними розрахунками.

Припинення діяльності заводу в найвідповідальніший момент, коли здійснюється осінній плановий випуск риби у водойми загальнодержавного значення несе загрозу збитків державі і масштабних втрат біоресурсів.

Прес служба Асоціації рибалок України

«МЫ СТРАННО ВСТРЕТИЛИСЬ И СТРАННО РАЗОЙДЕМСЯ»
Первые, назовем их условно "пессимистами", отводили альянсу проевропейского блока ACUM и пророссийской Партии социалистов максимум полгода. "Оптимисты" считали, что коалиционное правительство сумеет продержаться все четыре года каденции парламента. Где-то посередине между двумя этими позициями находились "реалисты", предрекавшие раскол коалиции в 2020 г. с началом кампании по выборам президента Молдовы. Впрочем, наиболее реалистичным оказался "пессимистичный" сценарий. Кабинет Майи Санду не продержался у власти и полугода.

Голодомор — позиція твого сумління: пізнаємо через книгу
Наукова проблема Великого голоду в Україні 1932–1933 років має надзвичайне суспільне значення. Через осмислення найбільш масштабної трагедії в історії новітньої доби стає можливе розбудова держави, де визначатимуть інтереси людини й повагу до людського життя як головної цінності.