ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




КРАЩЕ МЕНШЕ, АЛЕ БІЛЬШИХ
15.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 62(22081) / Тираж: 8525

ЗА НОВОЮ МОДЕЛЛЮ АДМІНТЕРУСТРОЮ В УКРАЇНІ ЗАМІСТЬ 465 РАЙОНІВ БУДЕ 100

В Україні вкрай назріла необхідність прийняття закону про засади адміністративно-територіального устрою, який сформує базовий рівень — громади і середній (субрегіональний) рівень — райони.

Райони повинні бути самодостатніми, потужними. Не 465 маленьких, як зараз (багато з них уже передали свої повноваження до об’єднаних громад й тепер не знають, чим займатися), а 100 великих районів, з населенням не менше ніж 150 тисяч осіб.

«Це дасть можливість створити дуже класний менеджмент на субрегіональному рівні. Бо у нас зараз 48 тисяч чиновників, які працюють у різних адміністраціях, районних та обласних, отримують загалом 6 мільярдів заробітної плати… І скаржаться, що у них невелика заробітна плата. Ми пропонуємо зменшити кількість адміністративного персоналу, з тим, щоб частину повноважень позабирали об’єднані громади, які вже мають і свої виконкоми, і свій адміністративний персонал. І, таким чином, в рази підвищити якість менеджменту, мотивуючи збільшенням зарплати. Але хотілося б, аби це були не райдержадміністрації, а префектури, які мають наглядові та контрольні функції, і не мають доступу до грошей», — заявив інтерв’ю «Укрінформу» віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив, що важливо також передати розпорядження земельними ресурсами на місцевий рівень, щоб у держави забрати, нарешті, корупційний геокадастр, який, з одного боку, контролює землю, а з іншого — роздає її. Передаючи повноваження на місцевий рівень, контроль залишиться за державою.

«Нам потрібно ухвалювати закон щодо планування територій. Бо для того, щоб дати громадам можливість розпоряджатися земельними ресурсами, їх потрібно зобов’язати планувати свою територію, аби кожен інвестор бачив, скільки є землі, якої землі, скільки є соціальних об’єктів, де він може розмістити свій бізнес, які галузі саме в цій громаді можуть розвиватися», — пояснив віце-прем’єр.

Дуже важливим є закон про службу в органах місцевого самоврядування. На місцях потрібно дати можливість на конкурсних умовах обирати фахівців, платити заробітну плату, вводити мотивацію для цих людей. Необхідно до кінця розділити повноваження між державою і місцевим самоврядуванням, визначити делеговані повноваження, які передаються, забезпечити фінансовими ресурсами, бо сьогодні не завжди вистачає ресурсів на делеговані повноваження, наприклад, щодо освіти, охорони здоров’я.

Є ще питання виборчого законодавства місцевого рівня. «Нам потрібно ухвалити окремий закон щодо виборів до органів місцевого самоврядування. Ми, коли розробляємо великі виборчі кодекси, і змішуємо одне з іншим, потім не можемо розібратися, де тут правила щодо парламенту, а де — щодо місцевого самоврядування. І ще одне дуже вагоме питання — це відкриті громадські бюджети. Для нас важливо, щоб була прищеплена практика звітування щодо місцевого самоврядування про використання коштів перед своїми громадянами», — зазначив Геннадій Зубко.

Що ж до запропонованої моделі поділу на райони, то у нас, на Одещині, передбачається створення чотирьох — із центрами в Білгороді-Дністровському, Ізмаїлі, Одесі та Подільську. Цю карту-проєкт Геннадій Зубко опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Найбільший район — з центром в Одесі — має об’єднати 19 громад, другий — Подільський — 15, третій — Білгород-Дністровський — 11 і, нарешті, Ізмаїльський — 9 громад.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012