ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УКРАЇНСЬКА КАНАДА — В УКРАЇНСЬКІЙ ОДЕСІ!
15.08.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 62(22081) / Тираж: 8525

У п’ятницю, 16 серпня, одеситів і гостей нашого краю запрошують долучитися до міжнародного мистецького співробітництва й стати учасниками культурної дипломатії — прийти на концерт знаменитого ансамблю української пісні і танцю «Верховина» (The Verkhovyna Ukrainian Song and Dance Ensemble) з Канади.

Цей колектив є культурним осередком Едмонтонського відділення Спілки української молоді Канади, що заснований в 1949 році. До складу ансамблю входять хор «Верховина», що зорганізувався у 1959-у як жіноча вокальна група, до якої в 1976-у приєдналися чоловічі голоси, а також танцювальний колектив «Дунай», створений у 1974-у хореографом Романом Монастирським. Отже, у 2019-у хор «Верховина» відзначає 60-ліття, а танцювальному колективу «Дунай» сповнюється 45 років.

Диригент хору — енергійний і натхненний Орест Солтикевич, продовжувач славної династії з Лем-ківщини. Він носить ім’я свого діда — людини високої моралі, віри та культури, який з 1900-го довгих 45 літ був парохом церкви Вознесіння Господнього в с. Улюч та підтримував приятельські стосунки з багатьма відомими особистостями — письменниками, художниками, громадськими діячами, зокрема добре знався з Іваном Франком. Батько Ореста був відомим українсько-канадським диригентом, який настільки багато зробив для збереження і розвитку нашої культури, що після його смерті було засновано музичну стипендію ім. Романа Солтикевича для тих, хто хоче продовжити вивчення україн-ської хорової або вокальної музики.

Сам Орест закінчив Королівську консерваторію за класом фортепіано, Альбертський університет, викладав музику, був членом Українського музичного товариства та певний час очолював його. У 1999-у заснував і впродовж семи років вів радіо-програму «Звуки української мови» на радіостанції CJSR в університеті Альберти, є диктором і продюсером радіопрограми класичної музики на CKUA Radio Network в Альберті. За багаторічну працю в українській громаді у 2005-у удостоєний Гетьманської премії, яку щорічно вручає Конгрес українців Канади у провінції Альберта.

У ювілейний для себе рік «Верховина» вже дала концерти в різних містах Канади, країнах Східної Європи, Грузії. Весь серпень, завдяки сприянню ВГО «Мистецькі ініціативи», колектив — гість України. Одеса стане першим містом нашої держави, яке прийматиме прославлений ансамбль. Потім будуть Запоріжжя, Харків, Київ, а в День Незалежності — Співоче поле Національного музею народної архітектури та побуту України.

Колектив продемонструє справжню красу україн-ських традицій через музику, пісню й танці у програмі із символічною назвою «Пори року».

Концерт в Одеській філармонії розпочнеться о 19.00. Вхід — безкоштовний!

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016