ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У Миколаєві Народний Рух спільно з іншими національно-демократичними силами вшанували жертв комуністичних репресій
18.05.2011 / Газета: Український Південь / № 16(907) / Тираж: 3000

У неділю відбулося вшанування пам'яті жертв комуністичних репресій. Представники Народного Руху, товариства «Меморіал», БЮТ, національно-культурних товариств, Просвіти та інших зібралися біля меморіальної дошки, що увічнює пам'ять загиблих.

Вона встановлена на початку тієї самої дороги, що веде на старий миколаївський цвинтар, якою, мабуть, і пролягав останній шлях невинно убієнних, тут і відбувся мітинг. Його відкрив координатор Експертної громадської ради «Захист прав людини (ЗаЛП) Сергій Кисельов. Нагадаю, що завдяки цієї організації було встановлено меморіальну дошку. Нині поряд з нею планується відкрити ще одну дошку, де будуть вказані прізвища та ініціали тих, хто були таємно поховані у 30-х роках на миколаївському кладовищі і на чиїх могилах у 1963 році з'явились інші поховання. Тому мешканці Миколаївщини, котрі бажають, щоб таким чином було вшановано пам'ять їхніх родичів, закатованих у в'язницях, можуть звертатися до «ЗаЛП», товариства «Меморіал» (голова Юрій Зайцев), Миколаївської обласної організації Народного Руху України. Слідом за Сергієм Кисельовим виступили голова Миколаївської обласної організації Народного руху України Юрій Діденко, член проводу цієї організації Олександр Малицький, член БЮТ Вадим Шелякін, голова Єврейського товариства Михайло Гольденберг. Кожен по-своєму висловив думку про те, як повинна впливати пам'ять про ті далекі страшенні часи на сучасність. Але була і спільна думка: через свавілля нинішньої влади те минуле може повторитися, і, звісно, цього не треба допустити. Хоча представники місцевої влади теж прийшли вшанувати пам'ять репресованих, тільки на три години раніше. Виступили і представники товариства політв'язнів і репресованих «Меморіал», котрим довелося постраждати від комуністичного режиму. Рік перемоги над фашистською Німеччиною для родин, в яких виховувалися Левко Олещук і Володимир Швець, виявився не щасливим, а трагічним. 22 червня 1944 року Берією і Жуковим був підписаний Наказ про депортацію українців, котрі жили на окупованій території. Цей наказ був частково виконаний. Хвилі репресій захлеснули і родину Олещуків, яку переселили з Волині у Молотовську (нині Пермську) область. Везли їх у товарняку, і троє з восьми чоловік до пункту прибуття не доїхали. У засланні ж вижив лише Левко, котрому у 1945 році було 8 років. Старший брат Володимира Швеця після перемоги повернувся з фашистського концтабору. Звичайно, то була безмежна радість для сім'ї. Але вона виявилася передчасною, бо то було не визволення, а перехід до іншого концтабору — сталінського. І звідти в'язень не повернувся. Пам'ять невинно убієнних було вшановано хвилиною мовчання і до меморіальної дошки були покладені квіти.

Автор: Юрій Олійников

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012