ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На ЧСЗ заклали два нові судна
19.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 53(3087) / Тираж: 6008

Днями у Миколаєві з робочим візитом побував Президент України Віктор Янукович. Першочерговою метою приїзду глави держави стало закладення двох суден на Чорноморському суднобудівному заводі — головного корабля класу «корвет» для ВійськовоМорських сил України та універсального судна для голландської компанії «Damen Shipyards Bergum».

Проект «Корвет» експерти неодноразово називали вирішальним для збереження військовопромислового комплексу країни. Нагадаємо, що Чорноморський суднобудівний завод виграв тендер на реалізацію проекту в 2009 році. Взимку цього ж року між заводом та Міністерством оборони був підписаний контракт щодо будівництва серії корветів. Будівництво першої секції корабля подібного класу розпочалося навесні 2010го, для цього з державного бюджету було виділено 1,2 млн. гривень. У березні 2011 року Кабінет Міністрів прийняв Концепцію Державної цільової програми будівництва кораблів класу «корвет», якою визначив, що для збереження безпеки держави на морі необхідно забезпечити Військово-Морські сили країни, як мінімум, десятьма універсальними суднами. Проте, враховуючи ресурсні можливості України, на період до 2021 року було визначено можливим збудувати лише чотири такі кораблі. Як повідомила прес-служба Чорноморського заводу, головний корвет планується передати замовнику в 2016 році.

Інше судно для голландської компанії «Damen Shipyards Bergum» планується закінчити вже у наступному році. Це вже другий корабель для цієї фірми, перший був спущений на воду навесні 2010го. Крім того, на початку 2011 року з голландцями було підписано контракт на будівництво ще двох кораблів.

Під час урочистої закладки суден Віктор Янукович, в першу чергу, подякував керівництву і працівникам заводу за віру в своє підприємство: «Я вам дуже вдячний за те терпіння, що у вас було, і що ви зберегли віру у власні сили. Впевнений у тому, що ми разом із вами створимо всі мотивації для розвитку суднобудівної галузі, — зауважив Президент. — Миколаїв — це місто корабелів, і приємно те, що попереднє покоління, котре доклало величезних зусиль для того, щоб створити інфраструктуру суднобудування у нас, в Україні, і конкретно у місті Миколаєві, вони бачать, що сьогодні ми крок за кроком цю інфраструктуру відроджуємо і, звичайно, будемо її оновлювати, щоб вона відповідала новим вимогам, які диктує час».

Звертаючись до працівників заводу Президент наголосив на непростій ситуації, яка склалася на зовнішньому фінансовому ринку: «Ми маємо зараз величезні кредитні борги перед усім світом, і лише у цьому році ми будемо виплачувати 89 мільярдів гривень зовнішнього боргу. Вдумайтесь! 89 мільярдів при бюджеті 270 мільярдів гривень!» Водночас він підкреслив покращення грошової ситуації в країні, зокрема минулорічний дефіцит бюджету в 15% нині вдалося скоротити до 5%, а в новому проекті бюджету цей показник закладено на рівні 3,5%. Крім того, Віктор Янукович зазначив, що у першому кварталі цього року було передбачено направити 3,5 млрд. гривень (а за результатами першого півріччя ця сума може становити 5 млрд. гривень) у регіони для завершення об'єктів так званого довгострокового будівництва (таких об'єктів на Миколаївщині на сьогодні заплановано чотири), розвиток газових магістралей у населених пунктах, благоустрій житлових кварталів тощо.

У спілкуванні із журналістами, повертаючись до питань суднобудування, глава держави нагадав, що суднобудівні підприємства звільнені від податку на прибуток, що має стимулювати розвиток галузі в цілому. Відносно ж недобудованого крейсера «Україна» Віктор Янукович порадив не втрачати надію, тим паче, що робота з російськими інвесторами не припиняється, переговори ведуться і варіанти вирішення питання є. Щодо загального розвитку області Президент першочерговими назвав розвиток атомної енергетики, реалізацію заходів, пов'язаних із будівництвом Ташлицької гідро-електростанції, а також реформування сільського господарства.

Окрім Президента держави, у закладенні суден також узяли участь міністр оборони України Михайло Єжель, голова наглядової ради компанії «Старт-холдинг» Вадим Новинський, губернатор області Микола Круглов, голова обласної ради Ігор Дятлов.

Автор: Тетяна КОРЕНКІВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012