ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Велика й дружна родина
19.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 53(3087) / Тираж: 6008

Врадіївський район розташованИЙ у північній частині нашої області і славиться своїми працелюбними людьми, унікальними природними ресурсами та значним виробничим потенціалом.

Територія району — 80,1 тисячі гектарів, з яких до державного лісового фонду належить 6,6 тисячі гектарів, а водні ресурси становлять 385 гектарів (у районі знаходиться 76 ставків).

Що стосується економічного потенціалу адміністративної одиниці, то на сьогодні найголовнішу роль відіграє агропромисловий комплекс, а найбільш прибутковими є підприємства харчової промисловості та сільського господарства. Питома вага малих підприємств у загальному об'ємі виробництва в районі становить 20,5%, а за галузевою структурою більше 60% малих підприємств функціонують у сільському господарстві, ще 30% з них здійснюють роздрібну торгівлю, а інші або надають послуги, або працюють у харчовій промисловості.

Промисловий комплекс Врадіївщини представляють такі підприємства, як «Нововасилівське споживче товариство» (хлібобулочні вироби), ТОВ АК «Врадіївський» (виробництво комбікормів), ДП «Врадіївське лісове господарство», ПП міні-пекарня «Ромашка», ПОСП «Катрін» (переробка круп). Хочеться зазначити, що минулого року зростання темпів обсягів виробництва промислової продукції в районі досягло 105,1% порівняно з 2009 роком, а обсяг реалізованої промислової продукції становив більше 1,6 млн. гривень.

Якщо взяти агропромисловий комплекс району, то сільськогосподарські угіддя Врадіївщини сягають 67,154 тисячі гектарів, з яких 50,1 тисячі — це рілля. При цьому за біопродуктивним потенціалом земельного фонду район посідає одне з перших місць по області.

Основними сільськогосподарськими підприємствами з вирощування зернових та технічних культур є СТОВ «Агрофірма «Україна», ПП «Норок», ВК ПП «Каро», ФГ «Аннушка», ФГ «Д-Аппель», ФГ «Оазис».

Дуже відповідально підійшли в районі до весняно-польових робіт цього року. Станом на 10 травня закінчено посівну кампанію, що дає впевненість на отримання доброго врожаю.

Район живе повноцінним життям, а основні його промислові та сільськогосподарські підприємства демонструють відмінні показники, що позитивно впливає і на зайнятість місцевого населення та його добробут. Це підтверджують і деякі дані щодо стану зайнятості жителів та виплати заробітної плати. Так, на обліку державної служби зайнятості на 1 квітня перебувало 650 незайнятих громадян, а з початку року було працевлаштовано 191 безробітного. Варто зазначити, що з метою легалізації зайнятості населення та недопущення використання робочої сили без належного оформлення в районі працює постійна комісія, яка тримає це питання на постійному контролі. Це дозволяє не тільки офіційно працевлаштовувати місцеве населення, а й збільшувати відрахування до Пенсійного фонду і фондів соціального страхування. Крім цього, за даними на 1 квітня нинішнього року заборгованості на активно економічних підприємствах району з виплати заробітної плати не було.

У Врадіївському районі мешкає 18,7 тисячі осіб, з яких 8,7 тисячі проживають у районному центрі — смт Врадіївка.

Саме у цьому населеному пункті побували журналісти газети «Рідне Прибужжя», щоб наочно переконатися у здобутках районної влади та мешканців Врадіївщини.

Краще за все починати знайомство з районним центром із парку, якому вже понад п'ятдесяти років. Саме тут можна побачити, як місцеві жителі та влада піклуються про своє дозвілля та вшановують своїх героїв, адже в центральному парку Врадіївки, окрім дитячого майданчика та алей, стоїть пам'ятник воїнам, які в роки Великої Вітчизняної війни ціною власного життя визволяли Батьківщину від фашистських загарбників.

Як зазначив селищний голова Микола Леонідович Москаленко, діяльність парку було поновлено три роки тому, коли провели ремонт, тому сьогодні від виглядає просто чудово: в ньому навіть живуть білки, які без жодного остраху бігають територією.

Таке дбайливе ставлення не могло не залишитися непоміченим з боку гостей селища та району: недаремно саме Врадіївка 2007 року посіла третє місце по Україні як населений пункт найкращого благоустрою та зразкового громадського порядку.

На цьому влада не буде зупинятися, адже найближчим часом потрібно зробити капітальний ремонт парку. Наприклад, відремонтувати той самий басейн, в якому могли б бавитися діти.

Але й сьогодні можна з упевненістю сказати, що місцеві жителі мають чудовий куточок природи, аби проводити вільний час. Чесно кажучи, більшість міських парків області можуть повчитись у врадіївців організації благоустрою території паркової зони.

У парку розташована й Врадіївська дитяча юнацька спортивна школа, в якій працюють дві основні секції: важкої атлетики та футболу, де займається багато малечі з селища та інших населених пунктів району.

Хочеться одразу ж зазначити, що досягнень у спортивної школи та її вихованців й справді дуже багато, адже за період її існування було підготовлено 12 майстрів спорту з важкої атлетики та ще більше — кандидатів у майстри з цього виду спорту. До речі, минулого року було підготовлено три майстри спорту, а цього року до них має приєднатися ще один вихованець Врадіївської ДЮСШ.

Хлопці та дівчата з Врадіївського району є постійними учасниками збірних команд Миколаївської області з важкої атлетики, з якими вони неодноразово посідали призові місця на всеукраїнських змаганнях.

Особливо тренери відзначили брата та сестру Болгаринів — Ірину та Володимира, які демонструють високі результати. До речі, минулого року Ірина стала чемпіоном України та встановила рекорд у своїй категорії.

Дуже перспективно виглядає і Євгеній Янцевич, який вже виконує норму третього дорослого розряду, хоча сам ще не важить і 40 кілограмів.

Саме тому тренери школи покладають великі надії на змагання, які відбудуться найближчим часом у місті Славутичі (чемпіонат України серед молодших кадетів) та у місті Скадовську (чемпіонат України серед спортсменів віком до 23 років).

Немає сумнівів, що хтось із 80 вихованців секції важкої атлетики, які сьогодні проходять курс підготовки до змагань, достойно представлятимуть там свій район та область і підтримують блискучий почин цього року, коли на змаганнях в Очакові серед кадетів віком до 15 років збірна Миколаївської області посіла перше командне місце, а в її складі були троє представників саме Врадіївської ДЮСШ.

Скажімо пару слів і про освіту, яка також організована на високому рівні. На території району працюють Маринівський аграрний ліцей, філія університету «Україна», є підготовчі курси Миколаївського державного аграрного університету. А Врадіївська районна гімназія є лауреатом всеукраїнських національних благодійних проектів «100 кращих шкіл України 2006 року», «Добро починається з тебе», «Флагман сучасної освіти України».

Але, окрім навчання та фізичного виховання, людина потребує ще й духовного розвитку, без якого неможливо уявити собі справді різнобічну особистість. І тут Врадіївка є взірцем для наслідування, адже поряд із ДЮСШ розташовані краєзнавчий музей та Центральна районна бібліотека, які розміщуються в одному будинку. Щоб туди потрапити, варто тільки перейти дорогу, вийшовши зі спортивної школи.

Взагалі всі соціально важливі об'єкти у селищі розміщені дуже компактно, що значною мірою сприяє більш цікавому дозвіллю та навчанню людей.

Бібліотека має як юнацький, так і дорослий відділи, які тісно співпрацюють з Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О. Гмирьова та Миколаївською обласною бібліотекою для дітей ім. В. Лягіна. У центральній бібліотечній системі району сьогодні є більше 200 тисяч книг, тому й жителі до Врадіївської районної бібліотеки звертаються дуже часто, що сьогодні є скоріше винятком. Як розповідають працівники закладу, чисельність місцевих жителів, які щоденно відвідують читальний зал, помітно збільшилась після проведення ремонту. І цікавить людей не тільки книга, адже в Центральній районній бібліотеці системно підійшли до задоволення одвічного пошуку людини свого місця у житті.

Велику увагу варто приділити літературному об'єднанню «Вечірній діалог», до складу якого входять місцеві поети та любителі поезії. Саме ці ентузіасти проводять літературні вечори, на яких усі охочі мають змогу ознайомитись з чарівним світом поезії.

У бібліотеці постійно проводяться конкурси з краєзнавства, в яких беруть участь дітки. Так, нещодавно відбувся обласний конкурс «Мій рідний край, моя земля», на який залежно від віку діти представляли малюнки або вірші. Після підбиття підсумків по району, твори малечі було направлено в Миколаїв.

У районному краєзнавчому музеї в повній мірі відображений не тільки побут жителів району протягом останніх декількох століть, а й історичні події та життєві шляхи видатних земляків.

Особливе місце займає куточок музею, присвячений Великій Вітчизняній війні, де є стенди з персональними речами генерал-лейтенанта Микити Федотовича Лебеденка, який 1945 року був військовим комендантом звільненого від фашистів Відня, а також контр-адмірала Григорія Омеляновича Голоти.

Також одним із важливих об'єктів Врадіївського району є музична школа, яка працює з 1968 року. Сьогодні там навчаються 95 учнів у трьох відділах.

Як зауважила директор музичної школи Лариса Соловйова, чи не найбільшим успіхом свого закладу вона вважає високу оцінку, яку надав йому директор Тираспольської музичної школи після нещодавнього відвідання Врадіївки.

Важливо, що музичній школі, яка є справжньою перлиною району, допомагають не тільки представники влади та органів місцевого самоврядування. Дуже суттєву підтримку надають навчальному закладу і спонсори: Сергій Поліщук, Володимир Фасій, Юрій Ханагян.

«Наші діти, а також викладачі є постійними учасниками різних заходів у районі та області. Вони представляють район на усіляких конкурсах та фестивалях, — розповідає Лариса Борисівна.

Троє викладачів школи мають композиторський талант. Вони не тільки пишуть музику, а ще й складають вірші до неї, тому й не дивно, що вчителі Врадіївської музичної школи беруть участь у конкурсах авторської пісні та неодноразово отримували нагороди.

Поділилася Лариса Борисівна не тільки досягненнями, а й проблемами, яких у музичній школі теж вистачає. Як неважко здогадатись, пов'язані вони із відсутністю фінансування на належному рівні, що заважає музичній школі й далі розвиватися. Якби були вільні кошти, то можна було б провести розширення діапазону дії школи: закупити нові інструменти та запросити додаткових учителів.

Потребують заміни й вікна, але минулого року гроші, які виділили на це, були затримані Казначейством і досі так і не дійшли до свого адресата.

Наостанок хочеться зазначити, що велика заслуга в досягненнях кожного району, безперечно, належить його керівництву, тому треба відзначити плідну діяльність по розбудові Врадіївщини голови районної державної адміністрації Юрія Зиновійовича Марчука, який докладає багато зусиль задля подальшого розвитку.

Як результат, в минулому році за соціально-економічними показниками Врадіївський район посів сьоме місце в області, пропустивши вперед тільки ті райони, які мають багато промислових підприємств.

За словами Юрія Зіновійовича, головною запорукою такого високого результату став такий підхід, коли виконавча гілка влади допомагає у вирішенні питань, а не втручається в робочий процес, який краще за всіх можуть виконати саме професіонали.

Цієї простої істини керівник Врадіївського району дотримується вже багато років, адже за час своєї трудової діяльності він встиг попрацювати бригадиром комплексної бригади, головним агрономом, заступником голови колгоспу та керівником апарату райдержадміністрації. До речі, останні 10 років Юрій Зіновійович обіймав посаду голови Врадіївської районної ради, тому з проблемами та перспективами рідного краю знайом настільки близько, наскільки це можливо.

Ще одним принципом голови райдержадміністрації є постійне навчання та професійний ріст, тому, здобувши вищу освіту в Уманському сільгоспінституті (факультет агрономія), Юрій Марчук ще закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, де зараз проходить аспірантуру.

Голова райдержадміністрації при спілкуванні наголосив, що Врадіївський район є прикладом того, як різні підприємства (хай навіть і конкуренти по бізнесу) та жителі не тільки мирно співіснують, а й намагаються зробити свій внесок у розбудову рідної землі, тому й іноді виникає порівняння із дружною родиною, якій до снаги пройти з честю всі випробування сьогоднішнього дня.

Автор: Підготували Альона ВІКТОРОВА та Дмитро ШВАРЦ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012