ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Освітяни завершують навчальний рік і готуються до нового
24.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 55(3089) / Тираж: 6008

Закінчення навчального року, підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання, а також організація відпочинку та оздоровлення учнів — ці теми обговорили на засіданні колегії управління освіти і науки обласної держадміністрації представники педагогічної спільноти Миколаївщини.

Відкривав засідання начальник управління освіти і науки ОДА Валерій Мельніченко. У своїй доповіді він зауважив, що цей навчальний рік удалося провести без збоїв завдяки відсутності сильних спалахів захворювань, зокрема грипу, як бувало в минулі роки, тому не довелося масово закривати школи на карантин та призупиняти навчальний процес. Зараз у школах проводять державну підсумкову атестацію, 27 травня у всіх загальноосвітніх навчальних закладах пройде останній дзвоник, а з 28 по 31 травня — святкуватимуть випускні вечори. Валерій Мельніченко також зупинився на питанні зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), проведення якого призначене на період з 4 по 22 червня. Але, зауважив начальник управління освіти і науки ОДА, ті учні, які з певних причин не встигнуть пройти тестування у визначений період, матимуть для цього ще одну можливість: з 27 червня по 5 липня буде організований додатковий етап оцінювання.

Позитивні зрушення відзначив головний освітянин області й у інших напрямках освіти, зокрема дошкільному вихованні, адже на сьогодні згідно із завданнями Президента дошкільною освітою вдалося охопити всіх дітей п'ятирічного віку. Крім того, в нашій області діє унікальна програма з відновлення та реконструкції дитячих навчальних закладів, завдяки якій у минулому році відновили роботу 41-го дитячого садка (провели капітальні ремонти, перевели із сезонного режиму на постійний тощо). Цього року планується відкриття ще 12-ти ДНЗ у Доманівському, Єланецькому, Новобузькому, Веселинівському, Жовтневому та інших районах області.

Розвиток дошкільної освіти є одним із пріоритетних освітніх напрямків у державі. Окрім нього, програмами-проривами в галузі освіти Валерій Мельніченко назвав програми розвитку професійно-технічних закладів, оволодіння комп'ютерними технологіями педагогами, а також засвоєння природничих наук (хімія, біологія тощо).

У цьому році передбачено отримати кошти на реконструкцію кількох навчальних закладів, зокрема Ольшанської ЗОШ Миколаївського району, Богданівської ЗОШ Доманівського району (майже по 8 млн. грн. на кожну), ЗОШ № 22 (м. Миколаїв), Вознесенської ЗОШ-інтернату (майже 700 тис. грн.) та ін.

Позитивним є також і те, що минулого року не було закрито жодної школи. Проте досі залишається проблема укомплектованості навчальних закладів професійно підготовленими кадрами. Так, на сьогодні, за словами начальника управління освіти і науки ОДА, 14-16% працівників освіти становлять люди пенсійного віку. Крім того, порівняно з 2009 роком, у 2010-му скоротилася кількість молодих спеціалістів, які уклали договори про працевлаштування за направленням і отримали адресну грошову допомогу (із 135 до 104 осіб).

Серед інших завдань, які стоять сьогодні перед освітньою галуззю, Валерій Мельніченко назвав зменшення кількості перевірок у школах, якщо вони не пов'язані безпосередньо із загрозою для життя та здоров'я учнів, розвиток співпраці між освітніми закладами як в окремому регіоні, так і між регіонами, запровадження у школах лише однозмінного навчального режиму.

Наостанок начальник управління освіти і науки ОДА наголосив, що педагогам не час розслаблятись, адже канікули — це відпочинок для учнів, а для вчителів — це можливість належним чином підготуватися до нового навчального року.

Другим питанням на порядку денному засідання колегії значилася профілактика соціально-небезпечних хвороб та порушень серед учнівської молоді області. Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Світлана Літвін зауважила, що з кожним роком такі соціальні хвороби, як тютюнокуріння, алкоголізм, наркоманія, молодшають. І причинами цього є насамперед відсутність контролю за продажем алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім, доступність лікарських наркотичних засобів, розширення шляхів розповсюдження наркотичних речовин, наявність специфічної молодіжної субкультури, де проведення дозвілля зазвичай пов'язується із вживанням алкоголю. Ще однією причиною такого поширення шкідливих звичок серед школярів начальник служби у справах дітей Євген Парамонов назвав активне рекламування алкогольних напоїв у засобах масової інформації, зокрема на телебаченні. За його словами, попри те, що реклама спиртних напоїв заборонена до показу, проте ніхто не забороняв рекламувати торговельну марку, яка добре відома всім мешканцям країни, а тому не виникає жодних питань щодо того, який продукт мається на увазі. Немає жодних заборон і стосовно пропагування у ЗМІ вживання пива та слабоалкогольних напоїв. Усе це не сприяє покращенню здоров'я учнівської молоді.

Обговорили й питання підготовки до оздоровлення учнів, а також їх професійної орієнтації у навчальних закладах. А потім начальник обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України Олександр Кулішов вручив почесні нагороди переможцям обласних спартакіад серед загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та інтернатних навчальних закладів.

Автор: Тетяна КОРЕНКІВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012