ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У пошуках нових відкриттів
24.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 55(3089) / Тираж: 6008

Наша область славиться своїми історичними пам'ятками архітектури. Серед них почесне місце займає і Миколаївська астрономічна обсерваторія, яка є однією із найстаріших обсерваторій Східної Європи. Історія її заснування сягає в далекі 20-ті роки XIX століття.Спочатку призначення цієї наукової установи було суто практичним: вона мала забезпечувати навігаційними картами Чорноморський флот, а також допомагати морським офіцерам у підвищенні кваліфікації. Із 1 липня 1912 року Миколаївська астрономічна обсерваторія стала Миколаївським відділенням Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії. У роки громадянської війни обсерваторія неодноразово була місцем розміщення військових. Під час фашистської окупації Миколаєва у Другій світовій війні тут розташовувались нiмецькi та румунськi радiостанцiї. 1992-го, за незалежності України, ця установа набула автономного статусу. У 2007 році її було включено до Попереднього списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Сьогодні астрономічна обсерваторія є членом Євразійського та Європейського астрономічних товариств. У її стінах виконуються роботи зі складання і дослідження каталогів руху зірок загального і спеціального призначення, ведуться систематичні визначення точних координат тіл Сонячної системи для уточнення теорії руху планет і їх супутників, вивчаються нерівномірності обертання Землі, здійснюється інформаційна підтримка астрономічних досліджень та приладобудування.

Незважаючи на всі труднощі, наша обсерваторія ніколи не припиняє своєї діяльності. Окрім буденних справ, її працівники не забувають і про свята. У четвер, 19 травня, ними було організоване урочисте засідання Вченої ради, присвячене Дню науки в Україні. У ньому взяли участь заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова, заступник Миколаївського міського голови Маргарита Сапожнікова, заступник голови адміністрації Заводського району Софія Черкес, заступник директора Миколаївської дирекції Українського підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» Ольга Шимоліна. Вони щиро привітали всіх працівників науки з професійним святом та побажали їм здоров'я, благополуччя, успіхів у роботі.

Після поздоровлень перейшли до обговорення запланованих питань. Із доповіддю, присвяченою огляду історії досягнень в області астрономії, сучасному станові науки в Україні, Болонському процесу та його значенню для вищої освіти, виступив директор обсерваторії, доктор фізико-математичних наук, професор Геннадій Пінігін. Також він окреслив основні напрямки діяльності наукової установи та акцентував увагу на її фінансових проблемах, що потребують ефективного вирішення. Він зазначив, що для участі обсерваторії у різноманітних міжнародних програмах необхідні кошти на придбання сучасних телескопів, комп'ютерної техніки. Головний корпус архітектурної пам'ятки вже давно потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Також у рамках засідання відбулася традиційна церемонія спецпогашення поштового конверта, випущеного з нагоди 210-ї річниці від дня народження російського астронома і геодезиста, першого директора Миколаївської астрономічної обсерваторії Карла Кнорре та 190-річчя цієї наукової установи. На святковому конверті, у лівому нижньому куті, розміщений портрет Карла Кнорре. У правому верхньому куті — марка із зображенням рефрактора (телескоп, у якому об'єктив складається із лінз). На штемпелі спецпогашення зображена земна куля, опоясана орбітою супутника. Над підготовкою конверта працювали співробітники Миколаївського обласного краєзнавчого музею та астрономічної обсерваторії.

Цього разу до участі в церемонії були запрошені Наталя Іванцова, Маргарита Сапожнікова, Геннадій Пінігін та Ольга Шимоліна. Згодом усі бажаючі отримали унікальну можливість придбати святковий конверт із відтиском спецпогашення, який дісний лише один день.

21 травня в обсерваторії провели День відкритих дверей. Усі, хто цікавиться наукою, мріє про відкриття нової планети чи просто любить весело та корисно проводити вільний час, могли відвідати астрономічний музей, помилуватися зірковим небом через телескоп, збагатити свої знання з астрономії та познайомитися з минулим та сьогоденням цієї наукової установи.

Автор: Анна НІКУЛІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012