ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Тетяна Лобашова: «АБ «Київська Русь» відзначає своє 15-річчя зниженням ставок за кредитами на купівлю авто та житла»
25.05.2011 / Газета: Николаевский бизнес / № 20(376) / Тираж: 5100

Сьогодні придбати омріяне авто чи навіть квартиру, не кажучи вже про більш дрібні побутові покупки, вже цілком можливо: банки, не зважаючи на все ще високі ризики кредитування фізосіб, один за одним повертають на ринок споживчі, авто- та іпотечні програми. Про те, які умови кредитування очікують сьогодні позичальників, і які вимоги висувають банки до клієнтів, приймаючи рішення про видачу кредиту, ми спілкувалися з заступником Голови Правління банку «Київська Русь» Тетяною Лобашовою.

- Почнемо з найбільш болючого для наших співгромадян питання — іпотечного кредитування. Його нині декларує чимало банків, але реально отримати іпотечний кредит дуже важко.

Т.Л.: Так, банки найбільш прискіпливо ставляться до клієнтів, що подають заявки на отримання іпотечного кредиту. Серед фінустанов, які вже реально, а не номінально відновили іпотечне кредитування, достатньо високий рівень відмов. А клієнти, які проходять кредитний скорінг, мають відповідати чималому переліку обов'язкових параметрів: мати офіційний (підтверджений, а головне — прогнозований) дохід, кредитний платіж від якого складав би не більше 40-50%, бажано бути власником іншого майна. Особлива увага зараз приділяється наявності поручителів. Банкірів неважко зрозуміти, адже велика кількість неповернутих кредитів (у сегменті заставних, POS-кредити, видані у місцях продажу на побутову техніку та подібні товари до уваги не беруться — прим, ред.) досі залишається саме в сегменті іпотеки. Тому клієнту для отримання іпотечного кредиту нині бажано мати позитивну кредитну історію — це дуже важливий показник, особливо після кризи. 1, як я вже казала, — досить високий підтверджений дохід, 30-40% вартості житла на перший внесок та, бажано, — іншу нерухомість, яка могла б виступати заставою. Хоча, слід відмітити, для банків наразі застава куди менш важлива, ніж реальна платоспроможність і надійність позичальника.

- Запити банків дуже високі... Так само, як і відсотки за іпотечними кредитами.

Т.Л.: Думаю, вже влітку цього року вони Вам такими не здаватимуться, вже сьогодні в іпотечному кредитуванні явно видно тенденцію до зниження ставок. Ми завжди намагаємося пропонувати найвигідніші умови для наших клієнтів, а отже, сьогодні кредитуємо за однією з найнижчих на ринку ставкою: банк видає кредити на купівлю квартир у житловому комплексі «Ольжин Град» під 16% річних. А до осені, скоріш за все, ставка за іпотекою знизиться ще на 0,5-1%. Адже зниження вартості ставок за кредитами відбувається за рахунок здешевлення вартості депозитів, що залучаються банком. В ході поступової заміни дорогих ресурсів більш дешевими у банків з'явиться потенціал для зниження відсоткових ставок за кредитами, а посилення конкуренції на ринку кредитування підштовхне банки до їх зниження.

- Не менш жадані, ніж квартирні, для наших співгромадян також автокредити.

Ваш банк кредитує купівлю авто?

Т.Л.: Кредитування на купівлю авто АБ «Київська Русь» не припиняв навіть під час кризи, і зараз ми розглядаємо автокредитування як пріоритетний напрямок.

Зокрема сьогодні банк надає кредити на купівлю нових автомобілів на строк до 5 років, відсоткова ставка — від 15,5% річних, мінімальний аванс — 10% від вартості автомобіля. Хочу зазначити, що, окрім цього, в банку впроваджено програму кредитування населення на придбання мотоциклів, скутерів та інших транспортних засобів.

- Ви прогнозуєте зниження кредитних ставок на іпотеку. А чи варто очікувати зниження кредитної ставки на автокредити?

Т.Л.: Так, до кінця поточного року, думаю, ставки за ав-токредитами знизяться до 15% річних. Що ж до першого внеску, то він навряд чи суттєво зменшиться. Справа в тому, що встановлення першого внеску за автокредитами пов'язане зі зниженням вартості автомобіля в перший місяць користування, яке складає 10-15% від вартості авто. Повірте нашому п'ятнадцятирічному досвіду на ринку — такий розмір першого внеску є об'єктивним для банку, і зменшення внеску нижче цього рівня вже буде потенційно ризикованим для фінансової установи.

Автор: Інтерв'ю взяв Вадим Клименко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011