ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Флагман освітянської ниви
26.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 56(3090) / Тираж: 6008

Доманівський навчально-виховний комплекс (НВК) «Доманівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.» по праву вважається одним із найкращих освітніх закладів сільської місцевості на Миколаївщині.

Утім про успіхи школи, яку ось уже понад двадцять років очолює відмінник освіти України, лауреат почесних знаків ім. В.О.Сухомлинського та А.С.Макаренка Віталій Вікторович Богдан, судіть самі. За підсумками поточного навчального року 49,5 відсотка учнів Доманівського НВК — призери або переможці різних олімпіад, змагань, конкурсів. Так, Дмитро Савін посів друге місце у Всеукраїнському конкурсі-захисті наукових робіт у Малій академії наук з історії й наразі збирається вступати до столичного вишу. А Альона Біла, також учениця 11го класу, зайняла в цьому ж конкурсі почесне четверте місце з географії.

-Не менше 75 відсотків наших випускників, — додає В.В.Богдан, — після закінчення нашого закладу вступають до вишів, із них 68 відсотків — на бюджетні місця. Загалом, 47 учнів закінчують навчальний рік на високому рівні, ще 129 школярів — на достатньому рівні.

Погодьмося, вельми пристойні результати, поготів з огляду на те, що Доманівщина — типова сільська глибинка з явно вираженим хутірським типом поселення. Тож до цих успіхів доклали чималих зусиль як дружний педагогічний колектив (із 80ти його членів 12 — учителі-педагоги, 35 — учителі вищої категорії), так і справжній лицар освітянської ниви — Віталій Вікторович Богдан, якого, на моє переконання, незаслужено обминуло звання «Заслужений працівник освіти України».

Усіляко сприяють розвиткові Доманівського НВК і держава, і місцева влада. Завдяки піклуванню екс-керівника району Віктора Власюка та губернатора області Миколи Круглова (тоді — народного депутата України), до речі, випускника цієї школи, у реконструкцію навчального закладу були спрямовані мільйони державних коштів. Натомість наразі мешканці району мають сучасний навчальний заклад XXІ століття — сучасні та просторі, обладнані всім необхідним кабінети та коридори, приміщення для ведення позакласної роботи. 2011 року на фінансування навчально-виховного комплексу з районного бюджету виділено 4,5 мільйона гривень.

Родзинка закладу — в здійсненні розгалуженої позашкільної освіти, цією формою виховання молодого покоління охоплений кожен (!) учень. На особистий вибір хлопців та дівчаток — 54 гуртки та секції на будь- який смак. Це — вокальні та танцювальні колективи, історичний та географічний гуртки, художнього в'язання, стрілецький тир, куточок живої природи, різноманітні спортивні секції. До слова, всі учні 1-4 класів у позашкільний час навчаються українському народному співу. «Кожна дитина має знати бодай 40 наших національних пісень, — зауважує Віталій Вікторович. — Адже народний спів — це джерело духовності, чиста криниця невичерпної народної мудрості. Про важливість подібної форми роботи промовисто говорить і такий факт: з 2007 року, відколи функціонує навчально-виховний комплекс, у школі не зафіксовано жодного правопорушення. Тож справді державницьким можна вважати рішення депутатів районної ради, котрі при створенні НВК виділили 21 ставку на здійснення позашкільної роботи.

Не сидять склавши руки й самі освітяни. У 2009 році директором школи В.В.Богданом за сприяння Доманівської районної ради було складено проект, який переміг у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Виграний грант становив 200 тисяч гривень, таку ж суму виділив районний бюджет, а ще 20 тисяч додав депутат обласної ради п'ятого скликання Степан Грабовський. На ці кошти було розпочато будівництво гуртожитку для талановитих дітей району. Загалом цей важливий проект «важить» 9,5 мільйона гривень. Самотужки ра-йону таку велику суму не здужати, тож уся надія — на допомогу обласної влади. «Якби гуртожиток запрацював, — каже директор НВКВ.В.Богдан, — ми б підняли рівень освіти в районі ще на вищий щабель. На периферії є чимало яскравих діамантів, і наше завдання — надати їм якісну та доступну освіту. Не забуваймо, що з села походить чимало яскравих особистостей — учених, державних діячів, митців».

А у 2010 році доманівські освітяни стали переможцями аналогічного конкурсу із проектом «Шкільний сад як засіб трудового виховання учнів та джерело наповнення їдальні продуктами харчування». Наразі, у 2011му, Доманівський НВК на участь у конкурсі подав проект, спрямований на розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. «Хочемо довести кількість комп'ютерів у нашому закладі до 30ти на кожні 100 учнів», — ділиться з нами планами Віталій Богдан.

Що ж, 560 учнів Доманівського навчально-виховного комплексу впевнено крокують до Країни знань. Тож побажаємо їм успіхів на цьому тернистому, але відповідальному шляху.

Автор: Андрій ТЮРІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013