ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩОБ НЕ ДАВАТИ ПОРОЖНІХ ОБІЦЯНОК
28.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 57(3091) / Тираж: 6008

25 травня у Доманівському районі відбувся День обласної ради. У рамках цього заходу депутати побували у восьми сільських та селищній радах, оглянули об'єкти соціально-культурної сфери — як проблемні, так і ті, з яких можна брати гарний приклад господарювання, поспілкувалися з населенням.

Зокрема голова обласної ради Ігор Дятлов відвідав Богданівську школу, Прибузький Будинок культури та колишню аптеку КП «Фармація» у Доманівці.

Богданівська школа, нагадаємо, проект довгостроковий і дорогий. Її почали реконструювати ще восени 2009 року. Саме тоді через недбалість реконструкторів та й через «старість» самої будівлі завалилася частина школи. Постала дилема: чи відновлювати зруйноване крило навчального закладу чи повністю перебудувати школу, адже ніхто не давав гарантії відносно надійності іншого, вцілілого, крила будівлі. Зупинилися на другому варіанті: розібрати повністю стару будівлю школи і на її місці збудувати нову. У дві черги: насамперед — класи, де б могли навчатися діти, щоб не доводилося проводити навчальний процес у непристосованих для цього приміщеннях (місцевому дитсадку або сільраді, наприклад), а вже у другу чергу збудувати бібліотеку, спортивний та актовий зали, їдальню, медичний кабінет тощо.

Загальна вартість проекту становить майже 30 млн. грн., з них освоєно вже 20 мільйонів, а в цьому році на закінчення будівництва (яке, до речі, планується завершити до 1 вересня) передбачається витратити ще 8,5 млн. грн. з обласного і трохи більше мільйона гривень з районного бюджетів.

Подивитися, як насправді просуваються будівельні роботи у школі, й приїхав голова обласної ради Ігор Дятлов. Школа зустріла його новим фасадом і вітальним написом «Ласкаво просимо!». Так само привітно зустрічали керівника області й діти, що сиділи на уроках. Малята розказали про свої улюблені предмети у школі і про те, як готуються до свята останнього дзвоника, а от старшим учням Ігор Сергійович поставив одне з актуальних для них запитання: куди вони збираються вступати після закінчення школи і, головне, чи планують повернутися й розвивати свій район після того, як отримають диплом про вищу освіту? «А куди ж повертатися? Що цим дітям робити? — відповіла за школярів їхня вчителька. — Залишаться вони у колгоспі чи у селі і що їм робити? Землі їм не бачити, роботи — теж немає. Раз на рік отримувати зарплату — це ж не вихід. Хіба що Южноукраїнськ нас трохи виручає: щодня більше 60 чоловік чекають біля порому, щоб переправитись на інший берег та й піти на роботу». На таке зауваження Ігор Дятлов відповів, що зараз перед владою стоїть важливе завдання розвитку районів, бо думка про те, що роботу можна знайти лише в місті, теж помилкова: по-перше, спеціалістів багато, а роботи — ні, по-друге, випускники-аграрії, наприклад, навряд чи зможуть реалізувати себе у містах. А учням голова обласної ради сказав, що майбутнє починається з кожного з них і від них залежатиме, яким воно буде, а також побажав успішного закінчення навчального року.

Наступним об'єктом, який планувалося відвідати, значився Прибузький Будинок культури. Його реконструкція розпочалася в рамках Ташлицької програми ще у 2008 році. Але до урочистого перерізання стрічки ще далеко. Щоправда, чимала кількість робіт таки була виконана: замінено всі старі вікна та двері на металопластикові, відремонтовано 906 кв. м даху, облаштовано пожежний резервуар, підведено газопровід до топкової та встановлено два котли. От тільки навіть ті самі котли знаходяться у буквальному розумінні слова у підвішеному стані, бо підлога під ними фактично провалилась. «Відносно Прибузького Будинку культури виникає багато питань, — прокоментував голова обласної ради Ігор Дятлов. — Проект робився у 2008-2009 роках. Із обласного бюджету сюди було виділено трохи більше мільйона гривень при проектній вартості 1,5 млн. грн. Але якість виконання робіт залишила абсолютно негативні враження. У мене значні зауваження до управління капітального будівництва: куди дивиться технагляд? Враховуючи те, що будівництво закінчилось, підприємство, яке було генпідрядником (ПП «Тарас». — Прим. авт.), на сьогодні знайти неможливо, і даний об'єкт у незавершеному вигляді стоїть більше року». А сільські жителі кажуть, що взагалі забули, що в них колись був свій Будинок культури. Зокрема керівник танцювального колективу «Веселка» Ю.А. Вишневська поскаржилася: коли дітям кажуть «зустрінемось біля клубу», вони й не знають, де він, бо багато дітлахів підросли і жодного разу не побували в місцевому Будинку культури. Та й репетирувати колективу доводиться то у школі (добре, директор зрозуміла ситуацію і допомогла), а коли тепло, то просто неба. Та окрім танцюристів, у селі ще багато обдарованих дітей, тільки розвивати свої таланти вони не мають де. Отже, першочергове завдання на сьогодні, зауважив Ігор Дятлов, — проаналізувати нинішній стан об'єкта, виявити всі наявні дефекти, які необхідно виправити.

Останнім об'єктом, який відвідав голова обласної ради, стала колишня будівля комунального підприємства «Фармація» у Доманівці. Колись у ній розміщувався аптечний пункт, потім потреба у ньому зникла, ліки «Фармації почали продавати у районній лікарні, а приміщення пустувало. Постало питання про його продаж. Але депутати обласної ради вирішили, що продати можна завжди, а от зберегти приміщення — набагато важче. Тому прийняли рішення передати будівлю на баланс Доманівської селищної ради. Зараз колишню аптеку планується переобладнати під житловий будинок на шість квартир і вже готується проектно-кошторисна документація. «Передбачається, що в дані квартири будуть заселені молоді спеціалісти, котрих сьогодні вкрай не вистачає в Доманівському районі, — розповів журналістам Ігор Дятлов. — Думаю, що фінансування буде здійснюватись за кошти селищної та районної рад, частково за кошти обласного бюджету».

Після відвідування об'єктів соціально-культурної сфери голова обласної ради провів особистий прийом місцевих жителів. Зокрема до нього звернулися відносно питання про будівництво каналізаційного колектора в смт Доманівка, загальна вартість якого оцінюється в 412 тис. грн. З проханням про реконструкцію пришкільного інтернату Доманівського районного навчально-виховного комплексу «Доманівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1» до голови обласної ради звернувся директор комплексу Віталій Богдан. Вартість реконструкції згідно з проектною документацією становить майже 10 млн. грн., і в минулому році частково вже розпочали освоєння коштів. Проте Ігор Дятлов наголосив на тому, що першочерговим завданням на сьогодні є завершення раніше розпочатих будівництв, а вже потім можна буде братися за нові. Тому найближчим періодом, коли з'явиться можливість реалізувати даний проект, керівник області назвав 2012 рік. Він наголосив, що буде продовжена Ташлицька програма, а тому майбутній інтернат можна буде включити до переліку об'єктів, що фінансуватимуться за кошти цієї програми. «Не хочу, щоб ви йшли від мене без надії, — пояснив Ігор Сергійович директору навчального комплексу, — але й не хочу, щоб складалося враження, ніби ми щось обіцяємо і не виконуємо своїх обіцянок».

Допомогти відновити справедливість просила Олена Коломієць. За словами жінки, у неї нечесним способом забрали у загальне користування частину землі, на якій стоїть її будинок, тим самим позбавивши жінку та її чоловіка, інваліда першої групи, єдиного виходу з двору. На чому базувалося рішення про відчуження землі, якою жінка та її сім'я володіють ось уже 50 років, селянка намагається з'ясувати вже довгий час. «Для нас це було великим шоком, коли приїхали міряти землю і землевпорядник мені заявляє, що ось ця і ця територія переходить у загальне користування. На якій підставі? Є ж норми Земельного кодексу, є законодавство, є, врешті-решт, рішення сільради (про надання О.П. Коломієць права власності на землю. — Прим. авт.) і землевпорядник не має права одноосібно приймати таке рішення. Ми звернулися на сесію сільради, яка відбулася в нашій присутності. Було зачитане рішення залишити ділянку в старих межах». Але коли Олена Павлівна захотіла отримати письмове підтвердження, виявилось, що у рішенні сесії сільської ради записано зовсім інше. Справедливості не вдалося досягти й через суд. Тому останньою надією для жінки стала можливість звернутися до обласного керівництва. Ігор Дятлов, ознайомившись зі зверненням Олени Коломієць, дав доручення протягом місяця розібратись у ситуації на районному рівні, зупинити свавілля і зробити так, щоб родина отримала нормальний вихід із двору, інакше питання з усією прискіпливістю вирішуватиме вже обласна влада.

Підсумки Дня обласної ради у Доманівському районі підбили на пленарному засіданні за участю депутатів обласної ради, керівництва та працівників виконавчого апарату райради, сільських голів, представників районних управлінь та служб.

Автор: Тетяна КОРЕНКІВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013