ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ГЕНЕРАЛИ ПІЩАНИХ КАР'ЄРІВ. Війну їм оголосила обласна влада
31.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 58(3092) / Тираж: 6008

У часи недавнього будівельного буму, з балкона десятого поверху на Намиві, звідки все місто видно як на долоні, іноді влаштовував таку собі розвагу: рахував кількість вантажівок за десять, приміром, хвилин, що хутко прослизали на берег за піском. Результати вражали, думалося, що Намив розвозиться набагато швидше, ніж колись намивався. Зараз попит на пісок, звичайно, нижчий, але вантажівки із цим життєво необхідним будматеріалом сновигають досить інтенсивно. Зрештою, Бог з ним, з Намивом, там хоча б пісок накидають лопатами, вручну, але ж існують кар'єри, де незаконний видобуток ведеться на широку ногу, справжнім промисловим методом.

Покласти край такому бізнесу вирішили на засіданні міжвідомчої наради з питань здійснення контролю та охорони надр, що відбулося 15 квітня в обласній раді. Результатом стало створення постійно діючої робочої групи, до складу якої увійшли депутати обласної ради, представники облдержадміністрації, правоохоронних органів, прокуратури та екологічної інспекції. Минулого четверга члени робочої групи, давно зневірившись у правдивості бадьорих звітів сільських рад про припинення незаконного видобутку піску на своїх територіях, відвідали кілька кар'єрів. Побували там без попередніх повідомлень, аби не встигли згорнути незаконну діяльність.

Перший кар'єр, на території Баловненської сільської ради Новоодеського району, зустрів затишшям. Розробник, в особі ПП «Лідія», швидше за все, взяв вимушений вихідний.

- На жаль, інформація про відвідини таки дійшла до «піщаних бізнесменів», — змушений був констатувати перший заступник голови обласної ради Володимир Пащенко. — Бачите, тільки сторож залишився на господарстві.

А «охоронець» виявився колоритним. Назвавшись Олександром, чоловік середнього віку, хоч і тремтів усім тілом, тим не менш досить упевнено дискутував із учасниками поїздки та повчав журналістів під об'єктивами фото- та відеокамер, якими мають бути пріоритети їхньої роботи.

- Чого ви приїхали? — без упину повторював доморощений демагог. — Шукайте корінь зла у Києві, саме там вже давно розподілені ліцензії на видобуток. Ми просто змушені вести нелегальний видобуток, адже жити якось потрібно. Можете свої питання спрямовувати і до обласних керівників. Ми не винні...

Спотворена рукотворними каньйонами земля говорила зовсім про інше. Абсолютно безвідповідальне, ба навіть варварське ставлення до власних природних багатств навіки залишить невиліковні виразки на мальовничій місцині. Низка незаконних кар'єрів розтяглася на значній території. Про розмах робіт свідчить навіть такий факт, що спуск у кар'єр, де знаходився екс-каватор і звідки, мабуть, останнім часом відбувалось основне вивезення піску, вимощений бетонними плитами. Для зручності, аби роботи тривали за будь-яких погодних умов. Кар'єри настільки щільно прилягають до кордону соснового лісу, що в окремих місцях навіть оголилося коріння, падають дерева.

- Відписки сільських голів переконують, що все нормально, — зазначив Володимир Пащенко під час перевірки ще одного кар'єру, розташованого на території Коларівської сільської ради Жовтневого ра-йону. — А ми бачимо, що нічого нормального немає. Сьогоднішня поїздка мала саме таку мету: на власні очі, а не з довідок та інформацій, дослідити ситуацію.

А очі членів постійно діючої робочої групи побачили, як ЗІЛ-130, негайно припинивши завантаження піску, чимдуж дременув з кар'єру, по дорозі загубивши навіть задньо-го борта. Тому абсолютно непереконливо прозвучали слова директора ТОВ «Санта-Мрія» Олексія Софьолкіна, який по годинному чеканню таки приїхав на розмову, що кар'єр йому дістався у спадок від попередніх господарів, а він, мовляв, вивезенням піску не займається. Не тільки зафіксований номер вантажного авто (він, до речі, згодився черговій групі з Жовтневого райвідділу міліції, що невдовзі за викликом з'явилася у кар'єрі), а й наявність значної кількості техніки, підсипана, за всіма ознаками — недавно, жорствою дорога до кар'єру засвідчили протилежне: видобуток не припиняється.

- Машина була із коричневою будкою? — вдавав непереборне бажання конструктивно спілкуватись господар кар'єру. — Так це ж я дозволив хлопцям взяти піску для власного вжитку, аби таким чином розрахуватись із ними за те, що вони допомагали сільраді під час травневих свят та поминальних днів. Тільки одна машина... Чому тут сторож, техніка та підсипана дорога? Ви ж бачите, які схили у кар'єрів. Якщо облишити без охорони, обов'язково якихось самовільних видобувачів засипле обвалом, буде біда.

Словом, тільки турбота змушує до цього, чистісінький альтруїзм.

Насамкінець Володимир Пащенко зауважив, що активну діяльність робоча група тільки розпочала, але заплановане обов'язково доведе до логічного кінця — безладдя із незаконним видобутком піску буде припинено. Вживатимуться усі доступні заходи, якщо потрібно, то й до змін до законодавства, яке ділки, вміло маневруючи, вхитряються оминати. Згідно зі статтею 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільний видобуток корисних копалин передбачає відповідальність у вигляді штрафу розміром аж... 102 гривні. Той же ЗІЛ піску затягне на 400-450 гривень. От така арифметика.

Автор: Петро ІЛЬЇН

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011