ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Зміни у законодавстві ліквідують зарплати у конвертах
31.10.2011 / Газета: Чорноморець / № 79 / Тираж: 2265

За оцінками Міністерства соціальної політики, Всесвітнього Банку, Інституту демографії, на теперішній час у різних видах трудової діяльності в Україні нелегально зайнято від 2 млн до 4,7 млн осіб.

Це, насамперед, будівництво, торгівля, ресторанний бізнес, громадське харчування, перевезення, маршрутки, таксі, ремонтні майстерні, сільське господарство, тобто підприємства, де працює до 50 осіб і де легко вдатися до приховування робочої сили.

З метою посилення ефек-тивності державного контролю за додержанням законодавства про працю, а саме: своєчасної виплати заробітної плати та у повному обсязі погашення заборгованості, легалізації зайнятості, додержання мінімальних державних гарантій щодо оплати праці, підвищення рівня захисту трудових прав населення України, фахівці Міністерства соціальної політики ініціювали розробку трьох законопроектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо мінімальних розмірів оплати праці та гарантій їх забезпечення), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (про відповідальність підприємств усіх форм власності та суб’єктів підприємництва у сфері праці) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо посилення відповідальності за порушення зако-нодавства про працю). Основ-ною метою вказаних законопроектів є вирішення проблеми тіньової зайнятості та виплати зарплат у конвертах.

Вказаними законопроектами пропонується підвищити матеріальну, дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність роботодавців за порушення конституційних прав найманих працівників у сфері трудових відносин.

За законопроектом «Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб- підприємців та інших суб’єктів підприємницької діяльності у сфері праці» пропонується:

– за ухилення від оформлення трудових відносин у разі фактичного допуску працівника до роботи та виплата винагороди за працю без нарахування та сплати внесків та податків – з підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприєм-ницької діяльності стягується штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожного неоформленого працівника;

– за порушення встанов-лених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законо-давством про працю, виплата їх не в повному обсязі – з підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності стягується штраф у розмірі сто п’ятдесят неоподатковуваних мінімумів за кожного виявленого працівника, відносно якого скоєно пору-шення;

– нарахування та виплату заробітної плати у розмірі, нижчому від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати за виконану працівником

місячну чи погодинну норму праці (обсяг робіт) – з підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності стягується штраф у розмірі семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожного виявленого працівника, відносно якого скоєно порушення;

– інші порушення вимог законодавства про працю – з підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності стягується штраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За законопроектом «Щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про працю» пропонується:

– за порушення встанов-лених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, інші порушення вимог законодавства про працю накладати штраф на посадових осіб підприємств, установ і організацій;

– незалежно від форми влас-ності та громадян-суб’єктів під-приємницької діяльності і самозяйнятих осіб, які використовують найману працю, – від п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також у цьому законопроекті пропонується посилити відповідальність роботодавців за невиконання законних вимог посадових осіб органів спеціально уповноваженого органу вико-навчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Але, порівнюючи з покаран-ням інших країн Європи, пока-рання в Україні все одно буде найменшим.

Від легалізації заробітних плат виграють і люди, і держава. У країні має бути якомога більше успішних громадян та процвітаючих підприємств. Тільки за таких умов вітчизняна економіка буде зростати, а суспільст-во – багатшатиме.

Автор: А.М.МУСУЛЕВСЬКИЙ, державний інспектор праці ТДІП у Херсонській області

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012