ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Протистояти викликам часу — завдання спільне
26.09.2011 / Газета: Голопристанський вісник / № 38 / Тираж: 2200

Вже неодноразово працівники районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) збирають на засідання «круглого столу» медиків, педагогів, психологів, представників влади, журналістів, аби обговорити важливі проблеми сьогодення, визначити спільні дії щодо їх подолання. Такий захід відбувся і 16 вересня. На ньому розглядалася проблема, яка сьогодні хвилює багатьох — здоров'я родини і дитини.

На початку «круглого столу» директор ЦСССДМ Наталія Алєксан-дрова привітала і представили усіх його учасників. Виступити, висловити свою думку стосовно питання репродуктивного здоров'я та основ здорового способу життя було запропоновано лікарю-гіне-кологу ЦРЛ Олександру Петриша-ку, який зазначив, що за останні 150 років народжуваність в Україні знизилася у п'ять разів. Як могло статися, що за цей відрізок часу поняття про патріархальну багатодітну українську родину зазнало змін не в кращий бік? Причин багато: українці у минулому XX столітті пережили війни, голодомори, репресії, численні вороги намагалися всіляко знищувати їхні моральні, духовні, культурні, історичні традиції. І це далося взнаки. Сьогодні ж у нашій державі через засоби масової інформації розгорнута шалена пропаганда розбещеності і сексуального розкріпачення. Складається враження, ніби хтось хоче знищити українців не засобами зброї, а шляхом моральної деградації, зробити з них бездушних людців з ницими інстинктами. Наші вороги докладають колосальних зусиль, аби молодь зростала інертною, байдужою до державницьких справ, шукала задоволення у сексі, алкоголі та наркотиках. Тож і маємо такі болючі проблеми, як дитячий і підлітковий алкоголізм, наркоманія, бездітні сім'ї, зростання злочинності серед неповнолітніх, розпад сімей через труднощі економічного характеру тощо.

Як протидіяти цим негативним явищам? Що можна зробити для того, аби, скажімо, на Голопристан-щині — нашій маленькій батьківщині було менше зла? Не стоять осторонь цих питань медичні працівники, котрі проводять профілактичну роботу, аби запобігти, наприклад, такому ганебному явищу, як аборт. Вони часто бувають у школах, зустрічаються з дітьми і батьками, разом з педагогами прагнуть донести підростаючому поколінню правдиву інформацію про аборт. І такі старання не є марними: на сьогодні в Голопристанському району зафіксовано найнижчий по області показник по абортах, а у підлітковому середовищі в останні роки їх зовсім не зареєстровано.

Про тривожну тенденцію щодо зростання алкоголізації серед молоді говорив лікар-нарколог Олександр Качан. Він звернув увагу на те, що в суспільстві взагалі змінилася думка стосовно цієї проблеми. Коли не так давно факт розпиття алкогольних та слабоалкогольних напоїв у громадських місцях вважався порушенням порядку на вулицях, парках і скверах, то тепер вже на молодиків з пляшкою пива у руках, які матюкаються у присутності дітей і людей похилого віку навряд чи хто зверне увагу.

Багато дискусій виникло на «круглому столі» під час розгляду питань підвищення рівня культури сімейних стосунків і відповідальності батьків за виконання своїх обов'язків, попередження домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми. Було навіть проведено рольову гру за участі оперуповноваженого кримінальної міліції у справах дітей А. Гасімова, психолога Малокопанів-ської ЗОШ Н. Саніної, працівників ЦСССДМ І. Жигалової та Н. Запорожець. Вона мала на меті показати, як дитина реагує на різноманітні заборони з боку батьків і як може виникнути загроза пошуку дитиною допомоги в іншому середовищі людей, не завжди безпечному.

Насамкінець учасники «круглого столу» дійшли одностайної думки: подолати численні проблеми у дитячому та молодіжному середовищах можна тільки об'єднавши зусилля багатьох спеціалістів, зацікавлених у тому, аби держава мала здорове, суспільно активне, ініціативне покоління. І цього прагнутимуть також і на Голопри-станщині.

Автор: Олександр ГРИГОРКІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013