ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Земля – безцінний капітал
27.09.2011 / Газета: Каховська зоря / № 77-78 / Тираж: 8000

Створення і функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення та роз'яснення цілей земельної реформи було темою громадського обговорення за «круглим столом», яке відбулося минулої п'ятниці у Каховській райдержадміністрації. Заступник начальника головного управління Держкомзему Оксана ЗІНОВА (на фото) і завідувач кафедри Херсонського державного університету Петро Мацко провели зустріч з керівництвом міста і району, представниками служб, які безпосередньо причетні до цієї важливої справи, і землекористувачами, щоб обговорити основні аспекти законопроекту, вислухати думки і пропозиції.

Активну участь у нараді взяли заступник начальника відділу земельних ресурсів Віктор Соколенко, директор ПП «Дніпро -А-Агро» Борис Альошин, голова районної ради підприємців Сергій Ва-щенко, голова фермерського господарства «Травень» Сергій Стукан. Зокрема, сільгоспвиробників турбувала доля магістрального й відвідних каналів, які, на їхню думку, мають бути лише в державній власності. Слід також більш чітко визначити норми про комплексне відчуження земель під меліоративними системами, аби не допустити роздроблення земельних масивів під «Фрегатами». Надійшла й пропозиція про створення земельних банків, в яких би зосереджувалася інформація про ринок землі і які б сприяли розвитку нових товарних відносин.

За результатами обговорення основних особливостей завершальних етапів земельної реформи, зокрема впровадження Закону України «Про ринок земель», було визначено ряд інших пропозицій:

перед ухваленням проекту закону «Про ринок земель» визначити відсоток земель, право на які перебуватиме у держави шляхом прийняття Закону України «Про державний земельний фонд»;

ввести в дію Закон України «Про ринок земель» на території декількох областей з метою вивчення його наслідків;

перед ухваленням проекту закону «Про ринок земель» прийняти Закон України «Про консолідацію земель»;

зменшити граничний розмір земельних ділянок, що можуть перебувати у власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

на першому етапі запровадження повноцінного ринку земель дозволити відчуження земель сільгосппризначен-ня виключно на користь держави або громадян України, що є родичами власника земельної ділянки;

повний обіг земель запровадити не раніше як через рік після набуття чинності Законів України «Про ринок земель» та «Про державний земельний кадастр».

О.ЗІнова цікавилась настроями населення району і відповіла на питання, які цікавлять «Каховську зорю» та її читачів.

-Чи не повториться ситуація, як із товарними чеками 20 років тому: адже селян можуть змусити продати землю за безцінь.

-Щоб цього не сталося, не треба квапитися з продажем своїх земельних паїв. Усі експерти стверджують, що українська земля недооцінена на декілька порядків. Ціна на землю буде постійно і стрімко зростати. Наприклад, ціна 1 га землі в Західній Європі сгає 10000 - 30000 тисяч євро, а в Східній – 3000 - 5000 тисяч євро. У перший рік зняття мораторію українська земля, яка є кращою за якістю, ніж в інших країнах Європи, коштуватиме максимум 500 євро/га.

На темпи росту цін буде впливати розвиток інфраструктури агропромислового комплексу, консолідація земель у великі масиви, зручні для обробітку та підвищення якості грунтів.

- А чи не вигідніше, все-таки, селянам здавати землю в оренду?

-Якщо вартість земельного паю скуповується орендною платою, — продавати землю не варто. Слід цінувати давні, вже усталені партнерські відносини з орендарями, котрі зарекомендували себе як дбайливі, відповідальні господарі.

Пріоритетною вважається довгострокова оренда, адже короткострокові договори не приносять інвестицій у село, а також призводять до деградації земель, оскільки орендар намагається за короткий строк вижати з землі максимальну користь.

Тому зараз слід остерігатися орендарів, котрі обіцяють золоті гори — 5 — 8 відсотків орендної плати, але договір укладають лише на рік, аби тільки здобути першочергове право на викуп землі. Достатньо поцікавитися досвідом їхньої роботи, історією діяльності.

В будь-якому разі, шановні селяни, земля — це ваша і тільки ваша власність, і ніхто, окрім вас, не має права нею розпоряджатися.

-То чи варто продавати землю?

-Право продавати землю — не є обов'язком! Землю продавати не варто, адже це безцінний капітал, який при розумному користуванні зможе підтримувати добробут родини протягом багатьох поколінь. Якщо ви все-таки вирішили продати землю, не поспішайте і вичікуйте достойної пропозиції!

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011