ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У пошуках «золотої середини»
27.09.2011 / Газета: Каховська зоря / № 77-78 / Тираж: 8000

Місяць тому виконком РоздольненськоТ сільської ради у відповідності з законами України про регуляторні акти і оприлюднення інформації, довів до відома громади проект рішення про підвищення тарифів на комунальні послуги. Тоді ж, на сільській сходці, після бурхливого обговорення було вирішено створити комісію, яка б вивчила це питання і зробила свій висновок. Невдовзі до голови сільської ради Тетяни Величенко надійшла заява від 173 мешканців Роздольного з проханням знову винести це питання на обговорення. З письмовим зверненням до односельців, в якому виклав свої аргументи і закликав на сходку громадян, звернувся й директор приватного підприємства «Шанс» Микола Новаков. І в четвер, 15 вересня, сходка за участю 200 жителів села (попереднього разу -118) відбулася.

З самого її початку член згаданої вище комісії Віктор Куликовський наполіг на тому, щоб це були не чергові слухання, а офіційні збори — з обранням головуючого і секретаря, веденням протоколу, підрахунком голосів. Усе це для того, щоб рішення цих зборів мало хоч якусь правову основу, а не перетворилося в пустопорожню балаканину. Затвердили одностайним голосуванням й головне питання порядку денного: «Про узгодження тарифів на комунальні послуги», викинувши слово «підвищення».

М. Новаков виступив з обгрунтуванням необхідності підвищення тарифів: вартість послуг на водопостачання мала зрости з 4,16 до 4,40 грн., каналізації — з 9,35 до 22,8 грн., вивезення твердих побутових відходів — з 3,8 до 4 грн. Головною ж причиною різкого скачка цін на каналізаційні послуги назвав відсутність очисних споруд, будівництво яких зупинилося через відсутність фінансування з державного бюджету і малий обсяг цих послуг при їхній високій собівартості. Втім, підприємство готове розглянути запропонований жителями варіант про виокремлення одного чи двох мікрорайонів, щоб вони самі регулювали обсяг отриманих послуг.

- Проблема навіть не в розмірі тарифів, а в якості і кількості послуг, яких ми не бачимо: за що ми платимо? — ставив питання член згаданої вже комісії Віктор Куликовський. Він піддав критичному аналізу штатний розклад підприємства і знову поставив руба питання: чому з початку року було прийнято завідомо збиткові тарифи? А Дмитро Бардук, член виконкому сільради, озвучив власний аналіз і розрахунки, на основі яких запропонував нові розцінки. Він не наполягав на власній правоті, а просив, щоб їх розглянули фахівці. Навіть директор ПП «Шанс» визнав грамотний підхід до справи свого опонента, але вказав на деякі суттєві неточності.

Зрештою, після запеклих суперечок на голосування поставлено два варіанти тарифів. Розцінки, внесені на розгляд жителями села, підтримані більшістю голосів 69 — за, 16 — проти).

Слід зазначити, що самі роздольненці до нових тарифів ставляться по-різному. Одні вважають їх «золотими», бо вони не по кишені пенсіонерам з їхніми мізерними доходами. Інші взагалі не бачать у цьому ніякої проблеми: «Раніше комунальні послуги нам обходилися у ціну однієї пляшки горілки, тепер — вони за ціною двох пляшок. Ну й що з того? Адже подається вода, вивозяться каналізаційні стоки і побутові відходи... Що ще треба?»

І ніхто не хоче повернення в часи колишнього сількомунгоспу, який дійсно не справлявся зі своїми обов'язками.

У понеділок на засіданні під головуванням Т.Величенко розглянуто питання «Про встановлення тимчасових тарифів на послуги з водопостачання, во-довідведення та вивозу ТПВ по Роздольненській сільській раді. Кожен із членів виконкому висловив свою думку, яка зводиться до «золотої середини». Було надано слово й представникам громади, які були присутні на засіданні й уважно спостерігали за ходом обговорення болючої проблеми. Після тривалої дискусії на голосування поставлено три проекти рішень. Переважною більшістю голосів підтримано пропозицію Д.Бардука -знайти ту саму «золоту середину», а для цього вивчити досвід вирішення проблеми в інших селах, здійснити ретельні підрахунки і через тиждень внести на розгляд тарифи, які однаково відповідатимуть інтересам громади і комунального підприємства.

Головне те, що громада починає прокидатися до активного життя, аналізувати, робити висновки, пропонувати. Лише починає, бо в голосуванні взяли участь менше половини присутніх на зборах сельчан. Інші поки що вичікують, не квапляться приймати рішення і брати на себе відповідальність за них.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012