ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Анатолій ГРИЦЕНКО: «Люди хочуть відвертої розмови з владою»
29.09.2011 / Газета: Новий день / № 40 / Тираж: 36600

Україну знову лихоманить. Минулого тижня афганці та чорнобильці ледь не взяли штурмом Верховну Раду. Люди протестували проти незаконного позбавлення їх соціальних гарантій. І, без перебільшення, продемонстрували твердий намір захи- щати свої права усіма доступними засобами.

Голова парламентського Комітету з питань безпеки і національної оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій ГРИЦЕНКО переконаний, що, якщо «влада не відмовиться від брутальних дій в режимі «гоп-стоп», вона «нарветься» на масові протести по всій країні. Народний депутат, якбму болять проблеми України, вирушив в регіони, аби поспілкуватися з простими людьми та донести до них свою громадянську позицію. 21 вересня він відвідав Херсон, де у прес-клубі «Новий день» поспілкувався з журналістами. Пропонуємо увазі читачів інтерв'ю з народним депутатом.

МИНУЛОГО тижня Верховну Раду ледь не взяли штурмом афганці з чорнобильцями. Як Ви оцінюєте цю подію?

Владі показали кулак і правильно зробили. Бо влада намагалася злодійкувато позбавити мільйони українців соціальних гарантій. Поки вийшли найбільш сміливі, ті, хто свого часу не боявся йти на кулю або на радіацію. Але якщо влада не схаменеться — вона нарветься.

В чому суть проблеми? Ввечері 8 вересня влада вносить законопроект № 9217 з красивою назвою «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». Про ті гарантії в документі лише 5 сторінок з 20. Головне приховано в Перехідних положеннях, де йдеться про обмеження чи скасування пільг для 36 категорій громадян: чорнобильців, афганців, ветеранів, інвалідів, працівників культури, медиків, шахтарів. Наступного дня коаліція за командою з Банкової проштовхує цей законопроект у першому читанні, з порушенням процедури, без обговорення в комітетах.

Якщо законопроект буде прийнято, чим це загрожує?

Янукович пропонує передати повноваження встановлювати пільги Кабміну, в ручне керування. А кожен уряд що говорить? Грошей в бюджеті немає. Кожен. І якщо соціальні гарантії не прописані в законі, людина не може захистити свої права в суді.

Зрозуміло, що систему пільг треба реформувати, не може бути в країні 13 млн. пільговиків. Бо чим далі від війни — тим більше ветеранів. Навіть в Раді у нас є депутати, які оформили собі «корочки» учасника бойових дій при тому, що ніколи в житті не були в зоні військових конфліктів. Я запропонував простий і чіткий план дій. Перше — на півроку заборонити створювати нові категорії пільговиків. Друге — провести повну ревізію, відділити тих, хто справді заслужив і потребує допомоги, від тих, хто ті «корочки» купив. Деякі пільги взагалі треба скасувати, просто дати людям нормальну зарплату.

Але чи підтримають таку позицію самі пільговики, ті ж самі афганці?

Я виходив до них, виступав на мітингу, спілкувався і можу вас запевнити: вони готові. Афганці говорять: ми готові піти на поступки, нехай ті пільги будуть менші, ми все розуміємо, але вони мають бути прописані в законі. Люди хочуть діалогу, відвертої розмови з владою. Але тоді доведеться відповідати на дуже незручні питання: чому на міністрів гроші є, а на чорнобильців немає, чому в президента та прем'єра сини мільярдери, за Межигір'я спитають... Влада боїться такого діалогу.

Оскільки ми заговорили про соціальний захист, не можу не спитати про пенсійну реформу.

Оце черговий обман, бо ніякої реформи там немає.- Є лише бажання виконати вимоги МВФ і зменшити витрати Пенсійного фонду. Говорячи простою мовою, вибачте, тупо забрати гроші, які раніше виділяли пенсіонерам.

Якби Янукович чи Тігіпко на виборах заявили, що піднімуть пенсійний ві* для жінок, змусять кожного, навіть інваліда; працювати ще 10 років, щоб отримувати ту ж саму пенсію — Янукович ніколи не став би президентом, а Тігіпко — третім на виборах.

Навіть якщо люди хочуть працювати, де взяти роботу? Жінці навіть у Києві після 40 важко її знайти, а у маленькому містечку, як у моєму рідному Ватутіні Черкаської області, взагалі все стоїть. Люди працюють по Іспаніях, Португалі- ях, в Росії, щоб якось прогодувати свої сім'ї.

Але ж звідки брати гроші на ті пенси?

Я можу назвати десятки статей, де влада може знайти гроші. Президент відкрито заявляє, що в державі розкрадається 20% бюджету, а Азаров говорить — ще більше. То до кого це питання? Олігархам списують борги, дають красти мільйони доларів на тендерах, дозволяють не сплачувати податки в Україні, все через офф-шори. Навіть президентський вертоліт та Межигір'я через них оформлено. Крадуть мільярди з бюджету і при тому пригнічують всю країну, щоб зекономити.

Влада готує ще одну реформу — земельну. На Вашу думку, чи варто продавати землі?

Питання власності на землю в різних країнах вирішують по-різному. Насправді байдуже: приватна це власність чи оренда — не від цього залежить, як люди живуть на своїй землі.

Я не комуніст і не виступаю проти продажу землі, але категорично проти того, щоб робити це зараз.

- Чому?

—Тому що це буде оборудка тисячоліття вартістю в мільярди доларів. Гірша за сумнозвісну «прихватизацію». Ті, хто працюють на землі, ніколи її не куплять. Все заберуть ті, хто має шалені гроші, вкрадені на тендерах, реструктуризації банків тощо. Навіть чесні бізнесмени землю не придбають, бо придушені податковим тиском держави. Земля дістанеться ділкам, які думають, що хліб росте в супермаркеті. Одні скуплять її за копійки, почекають, коли встановляться реальні ціні й продадуть, заробивши на цьому мільярди. Інші виснажуватимуть землі, саджатимуть рапс, кукурудзу, соняшник, щоб швидко отримати високі прибутки.

Хтось з них зацікавлений, щоб у селі були хороші школи, дороги, лікарні? Та їм це по барабану! Тому я переконаний, що землю зараз в жодному разі продавати не можна. Інакше ми позбавимо перспективи і країну, і кожного селянина.

Анатолію Степановичу, давайте перейдемо до зовнішніх питань. Україна впритул наблизилася до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Як це вплине на наші стосунки з Росією і, зокрема, на ціну на газ?

Україна нарешті через 20 років зробила вибір. Сьогодні склалася унікальна ситуація: за рух до Європи виступає більшість населення, опозиція і влада. Навіть олігархи — й ті не хочуть бути притиснутими до Кремлівської стіни.

Питання Росія чи Європа — це вибір цінностей. Де вищі стандарти життя, чесний суд, в якому кожен без хабарів може захистити свої права, вільна преса, кращі умови для бізнесу? Відповідь очевидна. На вступ до Європейського Союзу стоїть черга, а до Митного тягнуть силою, ще й обіцяють доплатити — про що це свідчить?

У нас багато проблем, які ми самі створювали протягом багатьох років і які самі повинні вирішити. Але з Європою ми вирішимо їх скоріше. Треба пришвидшити переговори про асоціацію і зняти всі питання про Митний союз, Євразійське співтовариство.

Коли говорять, що Росія відбере у нас дешевий газ — нехай відбирає. Бо дешевого газу не буває, це довели «харківські угоди». Янукович здав наші національні інтереси, допустив росіян до стратегічних галузей економіки — натомість ні дешевого газу, ні жодної поступки від Росії. Україна має достатньо ресурсів, щоб задовольнити власні енергетичні потреби, а не повзати на колінах, вимолюючи дешевий газ для олігархів. Хай йдуть на ринок і домовляються.

І останнє питання. Що зараз відбувається в опозиції, і чи збирається ваша партія «Громадянська позиція» брати участь у наступних виборах?

Влада своїм брутальним тиском на опозицію, арештами Тимошенко, Луценка працює на наше об'єднання. Всі розуміють, що протистояти такій бульдозерній владі можна лише спільно. Я переконаний, і робитиму все для того, щоб опозиція йшла на вибори єдиною силою, а на президентські — висунула єдиного кандидата. Питання про прізвище зараз не стоїть.«Громадянська позиція» обов'язково братиме участь у всіх виборах.

Автор: Олена КОНДРАТОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014