ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




РАЗОМ-ДІЄВІШЕ!
03.10.2011 / Газета: Червоний промінь / № 39 / Тираж: 1300

27 вересня відбулось засідання координаційного комітету Форуму місцевого розвитку Проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

В засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Шилкін, голова районної ради Володимир Мельничук, координатори Проекту в Херсонській області Оксана Сілюкова і Олексій Скворцов, заступники голови райдержадміністрації та представники її структурних підрозділів, керівники установ, голови селищної і сільських рад, представники громадських організацій — учасників проекту.

Як повідомила координатор Проекту ЄС/ ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Херсонській області Оксана Сілюкова, для подальшої співпраці з Проектом обрано три сільських — Дем'яні- вська, Новоолександ- рівська, Нижньотор- гаївська, а також Ниж- ньосірогозька селищна ради. Також' відібрано дві резервних — Вербівську і Новопетрівську.

Особливість проекту полягає в тому, що громада сама обирає пріоритет фінансування. А також розробляє проект, акумулює кошти, обирає підрядника, відсте- жує хід робіт та звітує про проведену роботу, — підкреслила координатор Проекту.

Розмову продовжив Олексій Скворцов:

Проект, насамперед, передбачає збільшення ролі громадськості у вирішенні проблем території. Ініціатива і активність повинна виходити саме від громадської організації — громади. Підтримка ж місцевої та районної влади, в цьому випадку, повинна полягати в домовленості про співпрацю, що заснована на взаємній довірі й фінансовій допомозі територіям.

Отже, для того, щоб реалізувати мікропроекти, передусім, необхідно встановити взаємозв'язок (партнерство) громади з місцевими органами влади, що надалі дозволить налагодити механізм спільного прийняття рішень. Представляє територіальну громаду громадська організація, створена місцевим населенням і очолювана активістами. На спільних зборах громада визначає основні проблеми своєї території, на яких необхідно в першу чергу зосередити увагу і кошти. Так складається план розвитку громади. І тільки після цього члени громади за допомогою фахівців з органів місцевого самоврядування розробляють мікропроекти з вирішення тієї проблеми, яку громада визначила як першочергову.

Фінансуються мікропроекти громад з декількох джерел одночасно: за кошти ПРООН та ЄС, з бюджету місцевої території (сільського, районного чи обласного) та кошти, які збирають самі місцеві жителі.

З цього приводу В Оксана Сілюкова 1 зазначила, що при розробці та реалі- | зації мікропроекгу основною дійовою особою виступає саме громада. Члени громади, місцеві жителі, самостійно проводять тендер і самостійно контролюють хід виконаних робіт, звітують перед грантодавцями про використання коштів. Тобто, вся відповідальність лежить на їх плечах.

За словами голови райдержадміністрації Олександра Шилкіна всі громади, які подали заявки на участь у Проекті, досить активні. Так, дем'янівська і новоолександр- івська громади планують втілити в життя проекти з енергозбереження місцевих шкіл, а нижньоторгаївська і ниж- ньосірогозька — першочерговим завданням визначили капітальний ремонт приміщень і енергозбереження дитсадків «Сонечко», що в Нижніх Торгаях, і ДНЗ № 2, що в райцентрі.

Голова районної ради Володимир Мельничук підкреслив, коли громадяни, органи влади та самоврядування спільно визначають пріоритети і спільно працюють для розвитку села, — це повністю відповідає завданням, які ставить перед нами Президент України Віктор Федорович Янукович: «Обличчям до людей!».

У ході проведення засідання координаційного комітету Форуму місцевого розвитку Проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» заступник голови райдержадміністрації Ольга Малецька звернула увагу присутніх на необхідність вчасного інформування сільських громад стосовно реалізації проектів та на проведенні якнайближчим часом зборів сільських громад, які етапи учасниками Проекту.

Тож під час проведення Форуму було визначено час проведення зборів сільських і селищної громад, а саме: 6 жовтня об 14.00 — у Дем'янівці, цього ж дня о 16.00 у Новоолександрівці, 7 жовтня о 10.00 — у Нижніх Торгаях та о 14.00 — у Нижніх Сірогозах.

Автор: Віта КОПЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011