ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На захисті прав і свобод
03.10.2011 / Газета: Чорноморець / № 76 / Тираж: 2265

«Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав», — ст.59 Конституції України. Такий напис на візитці скадовського адвоката Валентини Борисівни Савченко.

Щоб стати адвокатом, юристу необхідно здати екзамени з усіх галузей права. А їх більше п’ятнадцяти.

В.Б.Савченко працює адвокатом з 1999 року. Оскільки Скадовськ – місто невелике, тому жінка-адвокат займається усіма видами права. Але на практиці переважають справи пов’язані з майновим правом, правом власності, спадковими питаннями а також кримінальним правом.

Валентина Борисівна: Адвокат – це людина з якою треба порадитися з будь-якого приводу.

Скільки витрачається грошей, щоб вирішити проблеми після підписання незрозумілої угоди. Хоча можна було б поспілкуватися з юристом перед тим, як ставити свій підпис. Заплатити за консультацію невелику суму і бути спокійним у подальшому.

Законодавство України дуже заплутане, розібратися у ньому важко. Перед тим, як щось порадити, я розраховую не тільки на свої знання, але й шукаю допоміжну літературу в Інтернеті та вивчаю подібні справи в Єдиному реєстрі судових рішень.

Кореспондент «Ч» (Кор.): Громадяни не звикли звертатися до адвоката, вважаючи це прерогативою підприємців і заможних людей.

Валентина Борисівна: У цьому і проблема. Кожна людина у своєму житті підписує багато важливих документів, часто не розуміючи наслідків прийнятих рішень.

Наприклад, молоде подружжя придбало квартиру і виявило бажання переписати її на маленьку дитину. Ні в якому разі не відмовляю їх від цього наміру, але пропоную розкласти цю справу по полицях. За законом, якщо нерухомість належить малолітньому, то батькам її буде важко продати. А мало що може трапитись, і терміново треба будуть гроші? А коли дитина виросте, одружиться і захоче самостійності? От тоді починаються суперечки за майно.

Буває, літня людина дарує дім доглядачам. Звичайно, вона розраховує на те, що її і надалі будуть доглядати. А чи записали це окремими пунктами у договорі, щоб потім не опинитися на вулиці? Самі знаєте, як буває.

У всякому випадку адвокат підкаже, де підстрахуватися і, у разі чого, захищатиме інтереси у суді.

Кор.: Які проблеми виникають у людей при спілкуванні з органами правопорядку, якщо виникла ситуація з порушенням?

Валентина Борисівна: Люди часто втрачають контроль при таких обставинах. Це зрозуміло – хвилювання. Але перед тим, як підписати протокол чи дати показання, треба заспокоїтись. Стаття 63 Конституції України наголошує: «Особа не несе відповідальності за від-мову давати показання чи пояснення щодо себе, членів сім’ї та близьких родичів». Тому перед тим, як свідчити, чи перед допитом, раджу поспілкуватися зі своїм адвокатом.

Участь адвоката обов’язкова, коли до кримінальної відповідальності притягнуто неповнолітніх, психічнохворих та інших передбачених законом громадян. Які також вільні у виборі захисника.

Суть справи захисника – процесуально-правильно оформити документи, щоб підзахисного не засудили за якусь неточність. Законодавство постійно змінюється і доповнюється, що ускладнює роботу адвоката.

Кор.: У чому виражається ця складність?

Валентина Борисівна: Ну, ось, наприклад: ділять колгоспні двори, які були утворені ще за радянським законом, або будинок, куплений у 70-ті роки. Щоб правильно оформити ці угоди, треба орієнтуватися у нормах старого і нинішнього законодавства. І таких справ багато.

Узагалі, приємно, коли все пройшло, як задумано. Але адвокат не може давати абсолютних гарантій по справі. Якщо хтось говорить вам, що все буде тільки добре, – у професіоналізмі такої людини треба засумніватись.

Автор: Іван ДЕМ’ЯНЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012