ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Пільгові пасажироперевезення і туберкульоз — основні питання на засіданні двох комісій
03.10.2011 / Газета: Голопристанський вісник / № 39 / Тираж: 2200

Наприкінці минулого тижня відбулося спільне засідання двох постійних депутатських комісій районної ради — мандатної з питань регламенту, депутатської діяльності та етИики, захисту прав і свобод людини, законності і правопорядку, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, і комісії з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства, праці, соціального захисту населення та роботи з ветеранськими організаціями.

Одним з основних питань порядку денного, з якого доповідала начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Галина Козакова, було «Про стан дотримання чинного законодавства щодо пільгового перевезення громадян на території Голопристанського району».

Зокрема, Г.В. Козакова зазначила, що питання дотримання чинного законодавства щодо пільгового перевезення пасажирів перебуває в постійному полі зору районної державної адміністрації та її структурних підрозділів. Впродовж останніх років в районі обсяги перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування є стабільними. Кількість пасажирського транспорту та існуюча маршрутна мережа дозволяють здебільшого задовольнити потреби населення району в перевезеннях. На маршрутах працюють 13 перевізників. Відповідно до чинного законодавства перевізники здобули право виконувати маршрути на конкурсах.

Надання послуг окремим категоріям громадян з їх перевезення здійснюється на підставі договорів між підприємствами-на- давачами і управлінням праці та соціального захисту населення Голопристанської районної державної адміністрації. Станом на 01 вересня 2011 року укладено 11 договорів на відшкодування компенсацій авто- перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян.

За ініціативою управління праці та соціального захисту населення з 16 травня 2011 року розпорядженням голови районної державної адміністрації від 16.05.2011 р. № 300 «Про застосування в районі механізму перевезення пільгових категорій громадян на автомобільному транспорті приміського, міжміського сполучення» впроваджено у дію новий порядок перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом на приміських автобусних маршрутах. Цим розпорядженням затверджено перелік пільгових категорій громадян, які мають пільги на проїзд в автомобільному транспорті приміського, міжміського сполучення, а саме: інваліди війни І, II, III груп, УБД, учасники війни, особи (в т.ч. громадяни СНД), на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та II категорій з посвідченням серії «А», дружини (чоловіки) та діти померлих громадян, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою; діти з багатодітних сімей; народні депутати України, а також особа, яка супроводжує депутата — інваліда І групи; одна дитина віком до шести років без права зайняття нею окремого місця, жертви нацистських переслідувань (за місцем проживання); реабілітовані громадяни, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; діти-сироти та діти, які залишилися без опіки батьків і виховуються в школах-інтернатах; пенсіонери з числа слідчих прокуратури; інваліди всіх категорій та особа, яка супроводжує інваліда І групи; ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною (Герої Соціалістичної Праці, повні кавалери ордена Трудової Слави) — вдови (вдівці) та батьки померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих (загиблих) осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; пенсіонери за віком (в межах області, за місцем проживання); діти війни (в межах області, за місцем проживання); ветерани військової служби і органів внутрішніх справ та членів їх сімей; військовослужбовці строкової служби; ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України; вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани державної пожежної охорони та ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Талонна система у перевезенні пільгових категорій громадян дає можливість посилити контроль на районному рівні за і^- льовим використанням бюджетних коштів, що виділяються як субвенції на відшкодування перевезень пільгових категорій громадян, а також упорядкувати механізм обліку їх фактичної кількості. Слід зауважити, що талонна система вже успішно діє з 2002 року. Щороку управлінням праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації видається майже 80,0 тис. талонів на пільговий проїзд.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Голопристанської районної державної адміністрації протягом травня 2011 року проводили спостереження на автостанції м. Гола Пристань щодо дотримання перевізниками вимог відповідних законодавчих актів та Угоди на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на приміських та міжміських внутріш- ньообласних автобусних маршрутах загального користування між Управлінням промисловості та розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації та перевізниками. Зауважень до перевізників щодо забезпечення перевезення пільгових категорій громадян за період спостереження не було.

Перелік пільгових категорій населення, які мають право безкоштовного проїзду, визначений на державному рівні. Витрати на їх перевезення компенсуються за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету. Але, як стверджують самі деревізники, ця компенсація не покриває витрат в повному обсязі. Адже державою компенсується проїзд лише двох пільговиків за один оборотний рейс.

Мінімальна потреба відшкодування втрат доходів від перевезення громадян пільгових категорій у 2011 році складає 2,8 млн грн. Державним бюджетом України на 2011 рік на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян передбачена субвенція в сумі 1,065 млн грн. На 20 вересня 2011 року профінансовано 618,0 тис. грн, заборгованість перед перевізниками складає 217,0 тис. грн.

Собівартість пасажирських перевезень постійно збільшується внаслідок подорожчання транспортних засобів, паливно-мастильних матеріалів, запасних частин, що не дає можливості вирішити проблему пільгових перевезень на збиткових міських та приміських маршрутах звичайного режиму руху. Одним із найбільш проблемних наслідків зазначеної ситуації є постійне виникнення конфліктних ситуацій між пасажирами та перевізниками, які є суб'єктами господарювання недержавної форми власності. Відносини з питань пільгового перевезення між громадянами пільгових категорій та перевізниками залишаються напруженими та неврегульованими, що призводить до численних скарг та нарікань як з боку пасажирів, так і перевізників. Випадки некоректної поведінки водіїв з пільговиками розглядаються на спільних нарадах з автоперевізниками, органами виконавчої влади та органами самоврядування. Районна державна адміністрація постійно наголошує на підвищенні якості надання послуг пасажирам.

Під час обговорення питання депутати звернули увагу на те, що часто відбуваються напорозуміння між водіями автобусів і пенсіонерами: з одного боку, людина має право на пільговий проїзд, а перевізник повинен виконати це право. З іншого ж — водій не має права брати такого пасажира, якщо в автобусі'немає вільних сидінь. Саме тому, як зазначила Г.В. Козакова, на рівні держави необхідно здійснити зміну порядку виплат компенсацій на пільговий проїзд — така допомога повинна надаватися адресно, тобто, грубо кажучи, включити, наприклад, таку матеріальну допомогу до пенсії кожному пільговикові або якимось іншим чином виплачувати її конкретній особі, аби та могла розраховуватися цими коштами за проїзд безпосередньо з автоперевізником. Таким чином можна уникнути й непорозумінь між пільговиками і водіями.

Серед інших важливих питань порядку денного було «Про хід виконання районної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2007 — 2011 роки у 2011 році», інформувала присутніх завідуюча поліклінічним відділенням райлікарні Тетяна Нестьоркіна.

Вона зазначила, що Голопристанський район перевищує у два рази середньодержавний показник захворюваності на туберкульоз і у 1,5 рази — середньообласний. Але найстрашніше в цій ситуації, що виявляється багато запущених форм, з бакте- ріовиділенням і диструкцією. Форми з виділенням бактерій становлять активну загрозу для населення, особливо для молоді. Як наслідок — вже 3 випадки захворювання у дітей цього року.

Медики б'ють на сполох також і тому, що зростає процент хворих на мультирези- стентний туберкульоз, який дуже важко піддається лікуванню. З усіх, хто захворів, близько ЗО відсотків мають саме мульти- резистентний.

Станом на сьогодні у районі виявлено 54 випадки захворювання. З них 22 — із виділенням бактерій, 21 — із руйнуванням легенів. І за кожною з цих цифр — людське життя. Минулого року від недуги загинуло 13 осіб. Цього року саме туберкульоз став причиною 8 смертей, не стало також 15 людей, котрі мали інші захворювання, а туберкульоз зіграв роль каталізатора.

Слід нагадати, що основним шляхом виявлення недуги є флюорографічне обстеження (для дітей — проба Манту). На сьогодні план обстеження по району виконано на 69,3%. З тих людей, котрі не проходили флюорографію упродовж двох років (а таких виявилося 2850 осіб), виявлено 20 випадків захворювання.

Недостатнє виконання плану обстежень маємо по Добро нільській, Великокардашин- ській, Олексіївській, Чорноморській і Таврійській сільських радах. Вкрай погано організували обстеження громадян у Долматівці, Залізному Порту, Олексіївці й Малих Копанях, а бюджетних коштів на роботу пересувного флюорографа затрачено 20 тисяч гривень. І це при тому, що власного пересувного флюорографа ми не маємо — доводиться позичати у Скадовську. Що маємо? Медики не шкодують свого часу, витрачаються бюджетні кошти, а ми ще й ігноруємо?

Під час роботи пересувного флюорографа виявлено 100 осіб, які потребували додаткового обстеження. 70 з них вже дооб- стежено. Результат — 13 випадків туберкульозу, 4 — раку легенів.

Наприкінці своєї доповіді Т.І. Нестьоркіна висловила вдячність пенсійному фонду, управлінню соцзахисту населення, міліції й іншим службам, котрі допомагають медикам у роботі над виявленням захворювань.

З усіх питань, розглянутих депутатами під час засідання, прийнято відповідні рекомендації сесії районної ради.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012