ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Змінити формат роботи відділу культури
03.10.2011 / Газета: Голопристанський вісник / № 39 / Тираж: 2200

Саме таке завдання бачить перед усіма працівниками цієї галузі її районний керівник Олег Олек- сюк. Які вектори сьогодні повинні визначатися як пріоритетні начальник відділу культури і туризму рай- держадміністрації говорив із своїми підлеглими на нараді, що відбулася минулого тижня.

Зокрема, планується створення ради старійшин при відділі культури. «Прагнучи відродити певні моменти у діяльності клубних закладів, напрацьовані раніше, але забуті сьогодні, ми не повинні вигадувати велосипеда», — зазначив О.В. Олексюк. Він звернув увагу на необхідність радитися із старшим поколінням служителів культури, котрі здобули неоціненний досвід під час своєї діяльності. Для того, аби визначити, хто саме ввійде до складу цієї ради, відділ радитиметься із сільськими головами, котрі напевне знають, чиї поради з-поміж мешканців територіальних громад можуть стати у нагоді працівникам клубних закладів. Безперечно, «на передовій» у лавах ради повинні бути й знані сьогодні у районі й за його межами метри — М.А. Безвуляк, 1.1. Аве- рін, М.П. Ярова. Рада старійшин буде збиратися при нагальній потребі, але не рідше як раз на квартал, аби бути в курсі усіх подій у культурному житті Голопристан- щини.

Олег Олексюк також зазначив, що необхідно створити і опікунську раду з тих людей, котрі могли б підтримати проведення культурних заходів матеріально, адже ситуація із наповненням бюджетів нині вкрай напружена і коштів на усі проекти, які можна було б здійснити, не вистачає.

З цією ж метою необхідно створювати і ресурсний центр, представники якого б і опікувалися матеріальним забезпеченням заходів. Так, в Україні сьогодні налічується близько 43 благодійних фондів, котрі могли б виділяти кошти під конкретні перспективні проекти. Але для того, аби мрії ставали реальністю, необхідно наполегливо працювати в напрямку створення і реалізації таких проектів — нових, неординарних, які б змогли зацікавити не лише глядача, але й грантодавця. Тому у ресурсному центрі будуть задіяні люди активні і творчі, вони займатимуться лише питаннями створення й реалізації проектів. їм у допомогу проводитимуться семінари, тре- нінги за участю європейських спеціалістів.

Аби розвивати здібності творчих людей, не лише для молоді, але й для дорослих незабаром працюватиме так звана літературна кав'ярня «Голопристанська літера», а для поповнення репертуарного багажу клубних закладів району з листопада планується випуск інформаційно-методичного журналу «Культура Голопристанщи- ни». У ньому публікуватимуться вірші, пісні, сценарії, методичні рекомендації і т. ін.

Наприкінці своєї доповіді Олег Олексюк відзначив і вручив подяки відділу культури і туризму рай- держадміністрації за активну участь у організації та проведенні V дитячого фестивалю бандуристів «Таврійські зустрічі» Ларисі Самен- ко, Галині Маменко, Володимирові Калашнікову і В'ячеславові Підков- зуну. А самому доповідачеві спеціаліст сектору з питань внутрішньої політики райдержадміністрації Тетяна Мартелова вручила Почесну грамоту за значний внесок у розвиток культури.

Директор районного Будинку культури Лариса Саменко в ході наради повідомила працівникам клубних закладів Голопристанщини про наближення творчих звітів у рамках районного фестивалю «Таврійське намисто». Вона докладно зупинилася на роз'ясненні положення про фестиваль і ознайомила присутніх із графіком проведення концертів.

Спеціалісти районного Будинку культури Ольга Фоменко, Лада Воробйова, Валерій Подченко, Галина Маменко, Володимир Калаш- ніков надали інформацію про участь аматорських колективів в районних та обласних заходах, про організацію та роботу театрів естрадних мініатюр і театрів місцевого факту, малих форм театрального жанру, про культурно-масові заходи осінньо-зимового циклу, а також надали роз'яснення щодо режисури, постановки звітних концертів, оформлення сцени, звукового оформлення при проведенні заходів тощо.

Не лише важливою, але, як не дивно, цікавою для присутніх працівників клубних закладів району інформацією поділилася під час наради і головний бухгалтер РБК Галина Шешеня. Зокрема, вона зосередила увагу на підписаному Президентом наприкінці минулого року Законі України «Про культуру», а також на змінах, що сталися у Бюджетному кодексі.

Як завжди, людей цікавить їхня заробітна платня. Не є секретом, і Президент неодноразово на цьому наголошував, що оплата праці у галузі культури — найнижча в народному господарстві. Слава Богу, керманичі держави звернули на це увагу і положення нового закону поступово впроваджуються в життя.

Так, у ст. 29 сказано, що працівники культури мають право на заробітну плату в розмірі посадового окладу, надбавки за почесне звання і надбавки за вислугу років. Остання є нововведенням. До цього часу на таку надбавку мали право лише викладачі музичних шкіл та бібліотечні працівники. Проте Галина Шешеня зазначила, що ця норма буде діяти тільки з 1 січня 2013 року, що, звичайно, стало причиною шуму в залі...

Та головбух ще однією новиною заспокоїла учасників наради: ч. 2 ст. 29 закону передбачено переведення усіх культпрацівників на повну ставку (це питання було нагальним впродовж 10 років поспіль, адже до сьогодні працівники клубних закладів мають переважно по 0,5 або навіть і 0,25 ставки). Тому такі перетворення стануть реальністю вже з 1 січня 2012 року, а кошти будуть передбачені у дотації з державного бюджету.

Окрім того, при отриманні щорічної відпустки, згідно із законом, буде виплачуватися матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу. З 2012 року це — обов'язкова виплата (до сьогодні вона здійснювалася лише за наявності коштів). Законом також передбачена і допомога на вирішення соціально-побутових питань, проте отримати її стане можливим тільки після висновків відповідної комісії, уповноваженої перевіряти житлові та матеріальні умови існування тих, хто претендуватиме на зазначену виплату.

Ще одна приємна новина — до грудня 2012 року поступово підвищуватиметься заробітна плата працівників клубних закладів (загалом приблизно до 20%).

Нововведення є і в Бюджетному кодексі, яким керуються у своїй діяльності органи місцевого самоврядування. Дещо змінився текст 88 статті. Народні колективи, яких у районі налічується 17 плюс 1 зразковий, будуть фінансуватися тепер з місцевих бюджетів.

Автор: Олександр СТЕШЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012