ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Чи готова «комуналка» до зими…
03.10.2011 / Газета: Каховська зоря / № 79-80 / Тираж: 8000

Для городян нашого міста, як і всієї країни, надзвичайно актуальним залишається питання готовності до осінньо-зимового періоду. Адже з року в рік усі говорять про будинки, що не опалюються; під'їзди, які не освітлюються; покрівлю, яка тече. Це нагадує замкнуте коло, що ніколи не розімкнеться, а зачепить кожного.

Нещодавно на селекторній нараді голова облдержадміністрації М.Костяк поставив завдання: «керівникам міст до 5 жовтня надати пропозиції стосовно погашення заборгованості за спожитий газ та вирішити питання щодо отримання дозвільних документів на запуск котелень для своєчасного початку опалювального сезону».

Сезон поривів та зварок, якого так побоюються і комунальники, і городяни, ось-ось розпочнеться. А до нього працівники комунальної сфери обстежували об'єкти, закуповували необхідні для ремонту матеріали, враховуючи недоліки попереднього сезону.

Завершивши підготовчий етап, у вересні почали ставити мережі будинків підтиск, тобто проводити гідравлічні випробування. У цей період на кожний будинок оформляється паспорт готовності до опалювального сезону. Причому цей паспорт завіряють своїми підписами працівники ЖЕКів, тепловики та Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю. Таким чином до початку жовтня комунальні служби виходять на 95% готовності до зими. Однак багатьох жителів турбує питання: на сьогодні майже стопроцентна готовність, а коли «грім гряне» — починаються пориви, а відтак і безкінечні ремонтні роботи. Причина їх доволі банальна — катастрофічний стан трубопроводів. Коштів на їх капітальний ремонт немає. Тож не виключено, що й цього року доведеться варити та міняти труби.

Комунальники звітують

Питання готовності до зустрічі осінньо-зимового періоду 2011 -2012 рр. неодноразово розглядалося на нарадах та засіданнях за участю керівників комунальних підприємств.

КП «Каховтеплокомуненерго»

Всі 5 котелень готові до роботи. На даний момент разом з КП «Наш дім» здійснюється подача теплоносія в багатоповерхові житлові будинки. Заповнені водою тепломережі котелень №1,3,4,5. Залишилось здійснити ремонт ділянки теплотраси по вул. Кірова, що дозволить запустити котельню №2. Не вирішеною залишається проблема розрахунків за використаний природний газ — борг становить 2 млн. 060,9 тис. грн. Відкритим є питання встановлення приладу обліку теплової енергії на виході з котелень. Адже, згідно з постановою Кабміну, для точного визначення кількості виробленого тепла необхідно, щоб на кожній котельні були прилади обліку теплової енергії. А це потребує серйозного фінансування (250 тис. грн.) — таких коштів у теплопоста- чапьника немає.

КП «Котельщик» утримує на балансі три котельні: основна й дитбудинок «Радість» — готові, ЗОШ №3,4 — тривають пусконалагоджувальні роботи. При попередньому запуску теплоносія у мережах виявлені пориви, ремонт яких закінчується. Тож остаточний запуск води у тепломережі Свєтлово очікується найближчим часом.

Борг за спожитий газ становить 4 млн. 280 тис.грн., питання його погашення вирішується. Проблему становить і отримання дозвільних документів на забезпечення водовід- ведення власної свердловини, розташованої на території основної котельні.

КП «Наш дім»

із 132 будинків, які знаходяться на обслуговуванні, паспорти готовності мають 119. Згідно з планом виконано капітальний ремонт покрівлі вул.Леніна,23, К.Лібкнехта,5, на черзі — Леніна,3. Необхідно прискорити ремонт відмостки, цоколя, заміну зливних труб, ремонт під'їздів.

КП «Житловик-Свєтлово»

За даними підприємства, всі 56 будинків отримали паспорти готовності. Розпочато капітальний ремонт мереж холодного водопостачання та каналізації будинку по вул. Миру.З. Залишається виконати аналогічні роботи по вул.К.Лібкнехта,114. Також необхідно прискорити ремонт покрівель (виконано на 79%), під'їздів (виконано 57% від запланованих). Не вирішено питання реконструкції покрівлі п'ятиповерхівки по вул. Першотравнева, ЗО, а також реконструкції газопроводів в районі вулиці 417 стрілецької дивізії та проспекту Ворошилова.

Виконком тримає на контролі будівництво модульних котелень для опалення соціально-побутової сфери Свєтлово (заклади освіти та адміністративна будівля стадіону «Олімпійський»). На сьогодні здійснюються тендерні процедури пошуку виконавця робіт.

КП «КТП»

разом з підрядними організаціями виконали ремонт доріг на суму 785,2 тис.грн. (вулиці Пушкіна, Мелітопольська). Прочистили мережі зливових каналізацій по пр.Ворошилова, вул. Жовтневій. Виконано реконструкцію вуличного освітлення по вул.Дунаєвського, Л.Чайкіної, розпочато — по вул.І.Золіна. Щоб запобігти виникненню надзвичайних ситуацій при ймовірній ожеледиці, заготовлено 100 т піску та 9 т солі.

КВУ «Каховський водоканал»

Найгострішим є питання реконструкції каналізаційного колектора від КНС №1 до №2. Вже виготовлено проектно- кошторисну документацію, яка пройшла експертизу (на ремонт заплановано 5,6 млн. грн. — субвенція з державного бюджету, місцева влада відшукала на співфінансування 988,2 тис.грн.). Замовник робіт — управління ЖКГ облдержадміністрації. Велику проблему також становить функціонування очисних споруд, які теж потребують реконструкції.

Кожного року статистичні звіти показують високу готовність до зими. Але городянам у холодних квартирах і офісах від цих звітів тепліше не стане. Все може змінитися тільки тоді, коли до кожного з нас прийде усвідомлення власної відповідальності за роботу, яку робимо, і ми почнемо виконувати її якісно. Зокрема, коли звіти про готовність до зими не будуть складатись «аврально» в останній момент, щоб догодити керівництву гарною статистикою на папері. А звітуватимуть для того, щоб попередити виникнення неперед- бачуваних надзвичайних ситуацій взимку...

Автор: Ірина ІВАКІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013