ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Куди подівся газ?
03.10.2011 / Газета: Трудова слава / № 39 / Тираж: 4714

АБО КОЛИ БАЛОНИ ЗІ СКРАПЛЕНИМ ГАЗОМ З'ЯВЛЯТЬСЯ У ВІЛЬНОМУ ПРОДАЖУ І ЗА ЯКОЮ ЦІНОЮ?

Ще кілька місяців тому жителі району обурювалися зависокою ціною у 270 гривень за балон газу, зараз — ладні придбати за будь-яку. От тільки Новотроїцька філія ВАТ «Херсонгаз» не в змозі задовольнити потреби громадян... через дефіцит скрапленого газу. Він, до речі, спостерігається не лише у нас, а й по області в цілому...

Ще в липні ми з'ясовували чому так різко підскочила ціна на газ: зі 195 до 250(!) гривень за балон. У ДП «Газпостач» нам пояснили: «У зв'язку з зупинкою на ремонт Лисичанського нафтопереробного заводу й функціонуванням лише на 30% Кременчуцького». Тоді ж голова підприємства Сергій Сікоєв пообіцяв: «Продукція Лисичанського заводу, який восени вийде з ремонту, значно стабілізує ринок скрапленого газу та пом'якшить цінову політику»...

Та не так сталося як гадалося... Вересень вже майже закінчився, а ситуація зі скрапленим газом ще більш загострилась. Тепер до високої ціни додався ще й дефіцит. Як довго він триватиме, достеменно сьогодні не знає ніхто. Натомість втихомирити обурених людей, як і минулого разу, намагаються за допомогою так званого аукціонного газу вартістю 150 гривень за балон. Його невеликими партіями закуповують у Києві на спеціалізованих аукціонах і потім розвозять по районах.

- Ми отримали 10 тонн блакитного палива, це близько 560 балонів, які й доставляються малозабезпеченим сім'ям та громадянам, що мають пільги, згідно із списками сільських і селищних рад, — говорить директор Новотроїцької філії ВАТ «Херсонгаз» Дмитро Ізмаєв. — Комерційного газу поки що нема. Це створює проблеми не лише мешканцям району, а й нам. Наші працівники вже довгий час перебувають у відпустках за власний рахунок.

За подальшими коментарями редакція знову звернулася до ДП «Газпостач». Там дефіцит скрапленого газу пояснили недостатніми обсягами закупівлі у комерційних постачальників. Та чому саме недостатніми — не пояснили. Директор підприємства Сергій Сікоєв у своїх коментарях лише зазначив: «Ціна такого балону станом на 26 вересня поточного року становить 240 гривень».

Тим часом врегулювати питання ціноутворення й постачання скрапленого газу в області намагається голова облдержадміністрації Микола Костяк. Таке доручення він отримав від першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, який нещодавно на селекторній нараді зауважив, що у нас в регіоні скраплений газ населенню відпускають за найвищою ціною в Україні. Свої висновки чиновник аргументував тим, що за даними міністерства на початку цього року оптова ціна одного балона (об'ємом 50 літрів або вагою 21 кілограм) складала 44,73 гривні. У другому півріччі вона не змінювалася. Тому зовсім незрозуміло, чому жителям області газ відпускають за ціною у 5-6 разів дорожче від вартості.

Пізніше на одній з прес-конференцій Микола Костяк пообіцяв журналістам розібратися в цій ситуації.

- Якщо середньому по Україні газифіковано майже 64% населених пунктів, то на Херсонщині всього 24%. Звідси й великі обсяги використання скрапленого газу, що впливає на його ціну, — говорить Микола Михайлович. Поки що голова облдержадміністрації направив листа на адресу ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» з проханням про збільшення виділення обсягів скрапленого газу. У разі позитивного вирішення питання ціна на балон знизиться на 30%. Це також зменшить і дефіцит, говорять в ДП «Газпостач». Адже з аналогічними листами керівництво ВАТ «Херсонгаз» звернулося й до міністра палива та енергетики Юрія Бойка, й до першого заступника голови НАК «Нафтогаз України» Володимира Триколича. І, як стало відомо, на прохання Херсонщини вже відгукнувся Юрій Бойко. За словами керманича області, він пообіцяв, що скраплений газ вже найближчим часом з'явиться у постачальників і що він особисто контролюватиме його поставки населенню. Що ж, будемо сподіватися, що ці обіцянки вже незабаром здійсняться.

Автор: Ганна КОВАЛЬОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010