ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Від легалізації заробітних плат виграють і люди, і держава
03.10.2011 / Газета: Високе поле / № 39 / Тираж: 800

Відповідно до Закону України «Про оплату праці», зокрема: статті 1 — Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства; статті 36 — За порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Верховна Рада України ухвалила закон щодо реформування пенсійної системи, фахівці Мінсоцполітики ініціювали розробку трьох законопроектів: щодо мінімальних розмірів оплати праці та гарантій їх забезпечення; про відповідальність підприємств усіх форм власності та суб'єктів підприємництва у сфері праці; щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про працю. їх мета — вирішити проблему тіньової зайнятості та виплати зарплат у «конвертах».

За різними оцінками, зокрема, Міністерства соцполітики, Всесвітнього Банку, Інституту і демографії нині в різних видах , трудової діяльності нелегально і зайнято від 2 до 4,7 млн. осіб.

Зокрема у таких сферах: будів- , ництво, торгівля, ресторанний бізнес, громадське харчування, перевезення, маршрутки, таксі, ремонтні майстерні, сільське господарство. Словом, ті підприємства, де працює до 50 чоловік і де легко вдатися до приховування робочої сили.

Керівники підприємств, установ та організацій повинні знати, що використовуючи нелегальну найману працю, вони роблять найнятого працівника по суті трудовим рабом. При звільненні йому вчасно не буде нарахована заробітна плата. Для посилення відповідальності роботодавця він повинен сім раз подумати, перш ніж порушувати права працівника.

Також йдеться про не менш суворе покарання для юридичних осіб за використання нелегальної праці і виплату зарплати в конверті. Пропонується підняти планку штрафу за кожного нелегального працівника до 34 тис. грн.

Україна має найнижчі штрафні санкції за порушення законодавства про працю. Розмір санкції за невиконання норм трудового законодавства може становити мінімум 510, а максимум 850 грн, якщо порушник не виконав вимог інспектора усунути вже виявлене порушення, йомуприй- деться сплатити штраф від 850 до 1700 грн.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації № 482 від 16 листопада 2010 року створено комісію з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій та інших соціальних виплат, стану виконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати, до якої увійшли представники управління Пенсійного фонду, районного центру зайнятості населення, відділу статистики у Високопільському районі, Високо- пільського відділення Новово- ронцовської МДПІ, фінансового управління, відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Великоолександрівському районі.

З початку року робочою групою здійснено 19 перевірок дотримання вимог чинного законодавства приватними підприємцями, керівниками установ, підприємств та організацій з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення. Перевіркою охоплено 126 роботодавці, які використовують найману працю. При цьому встановлено 78 фактів використання найманої праці без належного юридичного оформлення. Вжитими заходами зі сторони членів робочої групи на даний час легалізовано працю 75 осіб.

Проведено 6 засідань робочої групи, на яких, зокрема вирішувалися питання надходжень податків до бюджету за результатами роботи комісії.

Щотижня на апаратних нарадах при заступнику голови рай- держадміністрації розглядається проведена робота робочою групою з питань легалізації трудових відносин та виплати заробітної плати і визначається подальший напрямок роботи.

Автор: Андрій ВАРЧЕНКО, головний спеціаліст відділу праці та заробітної плати УПСЗН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013