ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На варті здоров'я людини
06.10.2011 / Газета: Новий день / № 41 / Тираж: 36600

9 жовтня відзначатиметься професійне свято працівників Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Вона забезпечує реалізацію державної політики у сфері профілактичної медицини, стоїть на варті здоров'я і працездатності людей, захищає їх від небезпечних інфекційних, професійних і масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційних уражень та запобігає поширенню таких недуг. У переддень свята журналіст «Нового дня» зустрівся з головним державним санітарним лікарем Херсонської області заслуженим лікарем України Василем СТРЯПАЧУКОМ і попросив відповісти на запитання, що найбільше цікавлять читачів газети.

ПРЕЗИДЕНТ України своїм Указом від 9 грудня 2010 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» утворив Державну санітарно-епідеміологічну службу України, а 6 квітня 2011 року затвердив Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України. Василю Олексійовичу, щось змінилося у роботі вашої служби?

Нині Державна санітарно-епідеміо- логічна служба України входить до системи органів виконавчої влади у сфері охорони здоров'я. У цьому — визнання державою і суспільством належного професіоналізму, високої відповідальності, активної громадської позиції і вмілих дій лікарів, середніх медичних працівників са- нітарно-епідеміологічних станцій, котрі щодня вирішують складні проблеми профілактичної медицини, впроваджують національні і регіональні програми запобігання інфекційним, неінфекційним та професійним захворюванням.

Говорять, що Херсонська СЕС найстаріша в Україні.

Це справді так. Вона заснована 28 жовтня 1875 року і свого часу була першою в Росії! Цього року їй виповнюється 136. Сьогодні вона представлена у кожному районі та місті й налічує 23 заклади. Понад 1200 фахівців здійснюють профілактичні заходи з забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, чимало з яких за самовідданість, високий професіоналізм, готовність завжди прийти на допомогу нагороджені державними нагородами та відзнаками Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров'я України, обласних та місцевих органів влади, мають високі кваліфікаційні категорії. Кращі традиції служ- би втілюють колективи обласної, Херсонської та Новокаховської міських, Цюрупинської районної санітарно-епіде- міологічних станцій.

Що є головним у роботі працівників СЕС?

Насамперед — санітарна охорона території від завезення та поширення особливо небезпе^их інфекційних хвороб, запобігання епідемічним ускладненням, професійним захворюванням і радіаційним ураженням, здійснення запобіжного та поточного держсанепідемнагляду за безпекою питної води, продовольчої сировини та харчових продуктів, умовами виховання і навчання дітей та підлітків, умовами праці і відпочинку населення, запобігання шкідливому впливу на стан здоров'я і життя людини факторів середовища життєдіяльності.

Завдяки втручанню лікарів-епідеміологів і гігієністів у динаміку епідемічного процесу за останні десятиріччя на Херсонщині ліквідовані такі захворювання, як висипний та зворотний тиф, скарлатина, малярія, бруцельоз, натуральна віспа, дифтерія, холера, сибірка, сказ. Нині санітарна та епідемічна ситуація в області керована. Загальний рівень інфекційної захворюваності в останні роки має тенденцію до зниження. В цілому показники інфекційних захворювань, за винятком туберкульозу, по області нижчі за середньо- українські. Протягом останніх років не було спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у дитячих навчально- виховних, лікувально-профілактичних та оздоровчих закладах.

Пріоритетна увага приділяється покращенню матеріально-технічної бази закладів санепідемслужби, впровадженню новітніх медичних технологій. Усі лабораторії атестовані на право проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду. Мікробіологічні лабораторії мають дозволи обласної режимної комісії на право роботи зі збудниками інфекційних хвороб. Сан- епідемслужба однією з перших в області запровадила представництво і видачу документів дозвільного характеру суб'єктам господарювання через місцеві дозвільні центри.

Василю Олексійовичу, ваша служба фінансується тільки з держбюджету чи сама щось заробляє?

Щороку додатково до бюджетних залучаються кошти від надання юридичним та фізичним особам платних послуг і робіт, які не належать до медичної допомоги. Це дозволяє дещо поліпшити матеріально-технічну базу санепідемстанцій. За показниками роботи сан- епідемслужба Херсонщини заслужено посідає провідне місце в Україні. У цьому послідовна і цілеспрямована робота головних лікарів та колективів санепідемстанцій. У тісній співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування вдається навіть за складних економічних умов досягти позитивних зрушень у поліпшенні забезпечення населення якісною питною водою, здійснювати контроль за відповідністю вимогам безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів, впроваджувати сучасні профілактичні щеплення. Сьогодні перед службою постають нові відповідальні завдання, які надалі успішно виконуватимуть фахівці.

Автор: Андрій ЧЕПІЖНИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011