ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Ринок землі змінює координати
06.10.2011 / Газета: Новий день / № 41 / Тираж: 36600

Українські парламентарії вже прийняли Закон «Про земельний кадастр». Наступний на черзі — Закон «Про ринок земель», який не тільки дасть старт купівлі-продажу землі, але й введе для цього чимало обмежень. Однак, можливе зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі хвилює багатьох. До чого може призвести торгівля гектарами у нашій нестабільній країні? Хто дасть гарантії, що іноземці, під виглядом українців, не скуплять наші землі? Чи не стануть селяни кріпаками на рідній землі?

Основні питання щодо запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення коментує начальник Головного управління Держкомзему в Херсонській області Валерій ЛАЗАРЄВ.

Валерію Івановичу, сьогодні активно обговорюються майбутні зміни у «земельній конституції», тобто зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі — питання майже вирішене?

Перш за все, треба зазначити, що Земельний кодекс чітко передбачає право власності селян на землю. Це означає, що вони мають право розпоряджатися своєю власністю на свій розсуд, навіть продати. Але на ті статті, які це дозволяють, тимчасово накладений мораторій, тобто призупинена їхня дія. Тож сьогодні треба виходити з того, що ринок землі передбачений законодавством, але він поки що не введений.

Основна мета законопроекту «Про ринок земель» — надати власникам паїв право на власний розсуд розпоряджатися землею, а не зобов'язати продати, бо ринок землі — це не обов'язково продаж і, звичайно, не обов'язково — купівля. Серед основних завдань проекту закону також — врегулювання порядку організації та проведення аукціонів, здійснення консолідації земель та запровадження прозорого ринку.

Підготовлена нормативно-правова основа ринку земель. Після відміни мораторію власник земельної ділянки набуде широких прав і визначатиме: здавати наділ в оренду, продавати, подарувати, передати у спадщину, надати в заставу банку для отримання кредиту, самостійно господарювати на ній тощо.

Практично всі земельні паї перебувають сьогодні в оренді. Чи діятимуть договори оренди після скасування мораторію?

Розірвати договори можна буде лише в судовому порядку. Тому сільгоспвиробник, який орендує землю, і надалі може спокійно планувати свою роботу, розвивати товарне виробництво, а орендар — підраховувати свої статки з огляду на те, що з часом вони неодмінно зростатимуть. Однак договори оренди, які були укладені під час мораторію з умовою переходу землі до інших осіб в інші руки, тобто по суті фактичного подальшого продажу землі, не є і не будуть визнані дійсними.

Однак розмір орендної плати залежить від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та встановлених на договірних умовах ставок орендної плати. Чи зміняться ці показники після скасування мораторію?

Внаслідок збільшення нормативної грошової оцінки землі суттєво зросте і вартість оренди землі. З 1 січня 2012 року уряд планує збільшити нормативну грошову оцінку земель сільгосппризначення у 1,7 раза.

Вільних земель на Херсонщині вже практично немає. Ціна на земельні ділянки щороку зростає. Чи не матимемо незабаром спекуляцію на ринку землі?

При перепродажу ділянки у перший же рік після придбання державне мито складе 100% від нормативної оцінки, а це близько 20 тис. гривень за гектар. Отже, при перепродажу паю, середній розмір якого становить 4 гектари, торговцю землею доведеться сплатити 80 тис. грн. митних зборів. Спекулювати землею стане вкрай невигідно.

Майбутні зміни у «земельній конституції» запроваджують кваліфікаційні вимоги до покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення?

Це дасть змогу забезпечити концентрацію земель у власності безпосередніх виробників сільськогосподарської продукції. Отже, придбати земельні ділянки зможуть лише громадяни України, фермерські господарства, а також держава та територіальні громади.

Вибачте, але ж землю можуть скупити іноземці під виглядом українців, або ж наші земляки за допомогою іноземного капіталу. Наскільки це правильно, на Вашу думку?

Ще раз хочу підкреслити: за нормою закону власником української землі може бути тільки громадянин України. В кого він гроші взяв для того^об її обробляти, — інше питання. Якщо він купує, то має показати, звідки взяв гроші — це вже справа податкової і контролюючих органів, чи не так? Вітчизняні сільськогосподарські товаровиробники будуть неспроможні у найближчі 5—7 років на рівних конкурувати з іноземним капіталом, тому права купувати землі сільськогосподарського призначення іноземці не матимуть. Обмеження участі іноземного капіталу в придбанні земель сільгосппризначення, в т. ч. завдяки забороні на придбання земель юридичними особами, гарантуватиме нашій країні продовольчу безпеку.

Чи можна буде іноземцям здавати землю в оренду?

Законопроектом передбачена можливість здавати землі в оренду іноземцям — як фізичним та юридичним особам, так і цілим державам.

Херсонські фермери виступають категорично проти концентрації земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності однієї особи. Чи підтримуєте таку вимогу?

Заборона надмірної концентрації земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності однієї особи дасть можливість попередити монополізацію земель. Максимальні площі земель у власності однієї особи дозволятимуть вести ефективне Товарне виробництво і не призводитимуть до значного обмеження доступу інших учасників земельних відносин до землі як основного засобу виробництва. Максимальні площі земель у власності однієї особи (від 900 до 2100 га залежно від природно-сільськогосподарської зони) прийняті відповідно до рекомендації наукових установ Національної академії аграрних наук України щодо оптимальних розмірів господарств.

До речі, як регулюватиметься ринковий обіг землі?

Держава забезпечуватиме регулювання ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення через спеціалізований державний орган. Це дасть змогу ефективно контролювати цінову політику на ринку земель, забезпечувати поступову консолідацію земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Чи будуть запроваджені переважні права на придбання земельних ділянок у разі їх продажу?

Так. Надання державі, орендарям та суміжним землевласникам права на переважне придбання земельних ділянок у державну власність сприятиме формуванню у стислі терміни інвестиційно-привабливих цілісних земельних масивів.

Як щодо термінів укладання договорів оренди?

Стане набагато вигідніше укладати довгострокові договори оренди. Це дозволить зберегти родючість землі через оптимальні сівозміни. Крім того, орендарі зможуть брати дешеві кредити, тому що довгострокові договори оренди, як передбачається законопроектом «Про ринок земель», можуть бути предметом застави. Орендарі за таких умов зможуть вкладати ці кошти в сучасні аграрні технології.

Автор: Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013